Autorem hry je herec libereckého činoherního souboru Tomáš Dianiška, který se přibližně před rokem představil libereckému publiku svojí prvotinou Googling and Fucking, která se stala hitem programu a spolehlivě plní divadelní sál. Premiéra nového divadla napovídá, že podobný úspěch by mohl potkat i příběh Alana Turinga.

Divadlo srdcem

Tomáš Dianiška už poprvé prokázal cit pro témata, která do divadla táhnou především mladé publikum, což je v libereckém prostředí velmi vítanou změnou. Přes to bylo v hledišti Malého divadla vidět i mnoho starších zářících tváří, mimo jiné i hereckých kolegů Václava Helšuse a Ladislava Duška, kteří po skončení představení nešetřili gratulacemi. A myslím, že mohu říci, byl to skutečný úspěch.

Jak název hry, a především její podtitul napovídá, je to celé děsná prča, alespoň v prvním plánu. Už od prvního kabaretně pojatého obrazu se sálem divadla ozývaly nadšené výbuchy smíchu, což bylo pro samotné herce skvělým povzbuzením, které si zaslouží.

Bylo by správné na tomto místě poznamenat, že celý herecký tým ve složení Tomáš Dianiška, Jakub Albrecht a Karolína Baranová a samozřejmě i režisér Braňo Holiček (Studio Ypsilon Praha), autor video projekce Richard Loskot, dramaturg Jan Tošovský, lightdesigner Zdeněk Úlehla a další, ti všichni pracovali pod tlakem a v noci mimo své běžné divadelní závazky.

Alanův příběh

Linka příběhu stojí na historické postavě geniálního britského matematika Alana Turinga, autora prvního funkčního matematického modelu „počítacího stroje“ ze 30. let 20. století. Na základě jeho teoretických závěrů a dalších výzkumů jsme se dopracovali až do dnešního stavu, kdy každý z nás nosí v kapse kabátu malý počítač, rozuměj telefon.

Alan Turing také zásadně přispěl k prolomení kódu legendárního šifrovacího stroje Enigma, a tím výrazně přispěl k ukončení druhé světové války. Podstatným faktem je i homosexuální orientace geniálního matematika, která fatálním způsobem ovlivnila jeho život. V Británii byla homosexualita až do šedesátých let trestným činem a paragrafy ji klasifikovaly jako hrubou nemravnost. Turingovi byla nařízena ústavní léčba a je jasné, že to nemohlo dopadnout dobře..

Legenda, která závěr Alanova života doprovází, dala podle jedné z verzí vzniknout i obchodní značce počítačů Apple. Na to, jak to bylo, se ale musíte zajít podívat sami. Nejbližší příležitost bude 30. dubna.

Vítězství a prohry

Jak jsem již naznačil, všichni zúčastnění dávají do tohoto kusu více, než by se dalo čekat. V několika scénách se hlavní postavy vydávají publiku vyloženě (obdivuhodně) všanc. Tragická komika, která je myslím pro Tomáše Dianišku typická, z příběhu doslova vyvěrá. Na některých místech se z ní do očí tlačí slzy smíchu, na jiných vás zamrazí. A nejde jen o výrazně akcentovanou homosexualitu, ale i o připomenutí perverzního fašismu, který zachvátil celý svět. Ostatně i Alan Turing se stal obětí nevyspělé, netolerantní společnosti a nebyl první a bohužel ani poslední.

Herci jsou bez rozdílu jednoduše skvělí, možná jsem až příliš nekritický, ale je jasné, že tenhle způsob nahlížení na divadlo je šálek jejich kávy. Braňo Holiček dal divadlu řád a obohatil dynamiku příběhu svým charakteristickým filmovým prolínáním několika časových rovin a vizuální umělec (absolvent ateliéru vizuální komunikace pod vedením Stanislava Zippeho) Richard Loskot do příběhu vstoupil svou video projekcí, ze které na pozadí příběhu Sněhurky a sedmi trpaslíků vyplouvají nečekané souvislosti. Tahle hra se zrodila rychle a živelně a není to aprílový žertík, a pokud ano, doufám, že Tomáš Dianiška žertovat nepřestane.

Post skriptum

Jak mi po představení prozradil režisér Braňo Holiček, tahle hra by v Ypsilonce neprošla. Lze ji tedy považovat za divadelní experiment, který našel místo v libereckém Malém divadle, a také svou odezvu v podobě nadšeně aplaudujícího publika.

Hra je (v krásném pouťovém obalu podaným) koktejlem břitkého humoru, tragického životního osudu, sondou do měnící se společenské morálky i historickou glosou. A v neposlední řadě i obětavě předanou divadelní radostí. Jsem rád, že jsem se z tohoto nápoje napil.