Festival pro širokou veřejnost. To byla opět Benátská noc. Tato akce nikdy nebývala zaměřená na určitý druh hudby. Přináší prostě to, co si veřejnost žádá. Popové rodinné kapely hrají vedle stárnoucích rockerů, rozjetých metalistů a punkerů. Ve finále je ale jasné, že nejvíc návštěvníky táhnou umělci typu Kabát, Nohavica, Landa. Myslím si, že koncert Bryana Adamse byl spíše pro fajnšmekry. Většina lidí vlažně přihlížela. Žádné skandování, sborový zpěv. Těžko říct, zda ho návštěvníci docenili?! Na své si ale přišli prakticky všichni. Benátská přetékala žánry. Většina kapel hrála jen hity.

Stage se střídaly 
a program frčel

V pátek a v sobotu vystupovaly kapely na pěti stagích. Dvě hlavní pódia a další dvě vedlejší mezi sebou střídaly produkce, což mělo své výhody. Na koncerty se vůbec nemuselo čekat. Přestávky nebyly delší než deset minut. Většina návštěvníků byla spokojená. Jejich oblíbené kapely se nekryly. Ozvučení všech těchto čtyř stagí bylo bez chybičky. To se bohužel nedá říct o benjamínkovi – Evropa 2 stagi.

Páté odstrčené pódium ve stanu nabídlo jen pár koncertů. Bohužel zvuk a nepříjemný vzduch uvnitř stanové stage evokoval pocit, že by se Benátská bez tohoto pódia klidně obešla. Jako jedna 
z prvních kapel hrála na této stagi veselá a originální Vltava. Skupina, která už si na hudební scéně vydobyla svoje místo a je považovaná za jednu z nejoriginálnějších českých kapel. Dala o sobě před dvěma lety vědět comebackem, kdy se po sedmi letech vrátila na pódia. Loni také vydala novou desku. Tento band by si zasloužil více pozornosti než jen upocený tmavý stan se zahuhlaným zvukem. Ten měl sloužit pouze Pavlu Cejnarovi s jeho cédéčky.

„Rádi bychom si zahráli s kapelou, jejíž dunění jsme slyšeli celý koncert z vedlejšího pódia, ale bohužel jsme se nenaučili jejich písničky," utrousil na konci koncertu kytarista Vltavy Peter Binder.

Vlažné přihlížení 
ze zvědavosti

Největší úspěch měli v pátek samozřejmě headlineři písničkář Jarek Nohavica a sladký rocker Bryan Adams. Náladu vystihl smskový komentář nad stagí: „Bryan je dobrý, ale Jarek je Jarek."

U Nohavici bylo publikum rozjetější. Adams se setkal spíše s vlažným přihlížením. Bylo vidět, že návštěvníci Benátské si raději zazpívají české songy s akustickou kytarou. Publikum podporovalo zpěváka ve všech refrénech. Na Adamse se přišli podívat spíše ze zvědavosti, protože je to velká hvězda. Bohužel dav vůbec neznal texty a při největších hitech jako Summer Of '69, Heaven nebo Straight From The Heart jen tleskal do rytmu.

U českých srdcovek nevadí ani slejvák

Čechy zachránila Pražanda Monika, která s Adamsem vystřihla duet When You're Gone a dost obstojně zastoupila „Spajsku" Mel C, a ještě si 
s ním pohotově pokecala.

Bryanova pódiová show byla velmi vydařená. Za zpěvákem běžela originální projekce. Střídala záběry z jiných koncertů, fotky, videa 
i aktuální záběry kamery, která snímala z mikrofonu Adamsův obličej.

Sobota se nesla v českém duchu. Počasí od rána festivalu přálo, ale na nebi pořád visela hrozba. První příjemné spršky, které spíše osvěžily, se přihnaly kolem třetí hodiny. Větší slejvák pak mírně narušil koncert Mňágy a Žďorp. Pohodová kapela držela návštěvníky v dobré náladě. Servírovala hit za hitem. Písnička pro tebe, Co zbývá ještě, Hodinový hotel, Dutý, ale free, Měsíc, I love you, Spaste svoje duše i Nejlíp jim bylo. Po jejich koncertu dal déšť na pár hodin pokoj, ale po osmé hodině večerní se vrátil s mnohem větší intenzitou 
a do noci už pršet nepřestalo.

Benátská by měla sázet na svou jistotu

Ani deštivé peklo neodradilo tisíce lidí a na koncert Kabátů klidně mohly řádit v blátě. „V pátek dorazilo 19.000, v sobotu navečer vzrostl počet návštěvníků na 23.500," řekl pořadatel Pavel Mikéz.

Pepa Vojtek s kapelou hrál osvědčené pecky i kousky 
z poslední desky Banditi di Praga. Zazněla i méně známá Jsem klidnej z alba Colorado. Hlavně v refrénech fanoušci své oblíbence řádně podpořili sborovým zpěvem. Kapela předvedla i zajímavou pódiovou show plnou pyrotechnických a světelných efektů i projekcí. Kabát nehráli festivalový set, ale plnohodnotný koncert. 

Bohužel ani nový areál se nevyhnul záplavě kaluží a bahna. Češi se ale předvedli jako hrdinové. Nedbali na počasí a kabátovský koncert si užili více než ten Adamsův na suchu. Benátská noc letos nejvíce vytěžila z českých jistot – Nohavici, Kabátů, Landy. Zahraničním interpretům by se klidně mohla vyhnout, a přesto by své příznivce uspokojila.

ANKETA: Co se vám líbilo a nelíbilo na Benátské noci?

Daniela Karpíšková
40 let
Liberec
Líbí se mi areál, je tu hodně stánků a atrakcí. Třeba i KFC mě potěšilo. S organizací jsem spokojená i stage jsou dobře vyřešené. Dost mě otravují fronty na všechno. Hlavně záchodů je málo. Taky ruce si nemůžu nikde umýt. Koše přetékají odpadky. Nejvíc jsem si užila Bryana Adamse a Vypsanou fixu.

Petr Auberlický
35 let
Mnichov, Praha
Líbí se mi tenis, pivo, reportérky a moji kamarádi. Nelíbí se mi, že se stojí fronta na Gambrinus a že je záloha na kelímek 30 Kč. To dost ulítlo. Takže piju pšeničné pivo, protože tu není fronta a chutná mi. Zatím jsem byl jen na Blue Effect, kteří mě nenadchli. V pátek mě bavili němečtí Gamma Ray.

Markéta Fryčová
32 let
Liberec
Jsou dlouholetým příznivcem Benátské na Malé Skále. Překvapilo mě zázemí. Je to opravdu festival na úrovni. Nejvíce jsem si užila Support Lesbiens. Bryan je milý člověk a překvapilo mě, že jsem znala jeho písničky. Nebudu si stěžovat na fronty na záchodě nebo na pivo, protože to k festivalům prostě patří.

Petr Ruprich
55 let
Hradec Králové
Dnes jsem přišel trošku později a zklamalo mě, že nastaly změny v programu a tudíž jsem nestihl Turbo. Náladu mi zpravila Anna K. Teď jsem byl chvíli na Radimovi Hladíkovi, zdálo se mi to dobrý, ale začalo pršet, tak jsem se šel schovat sem, kouknout, jak hraje Kvitová tenis na olympiádě a dám si pivo.

Jitka Vomáčková
33 let
Liberec
Nejvíc se mi líbil Nohavica a Support Lesbiens. Festival je dobře zorganizovaný, areál skvěle rozprostřený. Jsem nadšená! Taky musím pochválit kyvadlovou dopravu. Nelíbí se mi, že jsem hrozně dlouho nemohla sehnat obyčejnou vodu. Pobavilo mě, že jsou toi toiky vedle zmrzliny.

Filip Vlček
13 let
Praha
Jsem nadšený. Festival se moc povedl. Dneska mě nejvíce bavili Chinaski a večer se těším na Kabáty. Pátek jsem si asi užil víc, protože bylo lepší počasí. Dneska je to trošku horší, ale stejně si to užiju. Na nic si stěžovat nechci, záchody jsou v pohodě a pivo nepiju, takže mi nevadí fronty.

Radka Burdová
47 let
Liberec
Kapely letos nic moc. Vyberu si. Ale hlavní hvězda mě nenadchla. Není to úplně můj šálek kávy. Jsem velmi spokojená s nabídkou občerstvení. Na záchodech jsem ještě nebyla a pivo nepiju. Fronty mi nevadí. Areál je také fajn. Na Skále se mi líbilo asi víc, ale jen když nepršelo.

Petr Caska
19 let
Štok
Nejvíc se mi líbí stan Fénix s pšeničným pivem. Dá se tady dobře posedět a tohle pivo mi chutná. Prostor je dobrý, velký, fajnový. Jediné, s čím jsem nespokojený jsou záchody. Nejvíce se mi zatím líbil koncert Jaromíra Nohavici. Teď čekám na další kapelu Sunrise Avenue.

Čtěte také report ze čtvrtečního Slovenského večera: REPORT: Nejromantičtější požádání o ruku? Na Benátské 

VIDEO

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube