„Karle, jste super," zahalasila na celou arénu jedna z mnoha fanynek, které zpěvákovi celý koncert nosily květiny, ale i jiné dárky.

Na sjezd nejvěrnějších příznivkyň božského Káji bych asi nevyrazila, ale na jeho liberecký koncert budu vzpomínat ještě dlouho… Live Gottem jsem naprosto nepolíbená, takže mě zpěvák velmi mile překvapil.

V třiasedmdesáti letech zazpívat tříhodinový koncert naplno, občas si trošku trsnout a ještě trefně vtipkovat, sypat hlášky z rukávu a glosovat gratulace od fanynek, které se k pódiu trousily celý večer, to zvládne asi jen Karel Gott. Obří charisma.

Od začátku vtipkoval

Kam se hrabou české rádoby hvězdy, které zpívají na playback celý koncert a ještě třeba jen hodinu, aby se náhodou neunavily prázdným otvíráním pusy. Pěvec v jedné písni schválně udělal chybu. „Přátelé, to nebyl zádrhel v textu, chtěl jsem vám jen dokázat, že je vše naživo."

„Rozhodl jsem se, že dám na vaše dopisy, emaily a názory z facebooku a nechám více vyznít svůj hlas. Celý koncert tedy zahrajeme akusticky. Konečně mě lépe uslyšíte a nebude mě přehlušovat orchestr."

Karel Gott

Samotný nástup na pódium byl vtipný, neokoukaný a originální. Přichází klavírista. Za ním následuje sedmatřicetinásobný Slavík v bílé košili a černém kvádru s kontrabasem. Komorně zpívá gospelový hit Cotton Fields a doprovází se na basu.

Opět Karla neuslyšíme

Hned v prvních minutách vtipkuje. „Rozhodl jsem se, že dám na vaše dopisy, emaily a názory ze sociálních sítí a nechám více vyznít svůj hlas. Celý koncert tedy zahrajeme akusticky. Konečně mě lépe uslyšíte a nebude mě přehlušovat orchestr," říká smrtelně vážně Gott a honem dodává. „Nebojte, dělám si srandu. I dnes si za své, přijdete na své. Opět mě neuslyšíte přes velmi hlasitý explozivní orchestr Boom Band Jiřího Dvořáka."

Trošku jsem zalitovala, že jsem si jeho písně nenastudovala dopředu. Protože na tomto turné zpěvák zařadil do repertoáru i méně známé skladby, o které si mu skalní fanoušci píší. Záslužný krok. Sice jsem několik písní neznala, ale nejsem zastánkyní interpretů, kteří stále dokola omílají deset hitů, ze kterých žijí na výsluní čtyřicet let. Ať si také přijdou na své ti zasvěcení posluchači.

Vrcholem koncertu pro mě byl set pěti písní od Karla Svobody. „Napsal pro mě zhruba osmdesát věcí. Třetina jsou zaručené hity. Kdybych chtěl, mohl bych udělat koncert jen jeho písní. Pro dnešní večer jsem vybral pět. Snad dobře," uvedl zpěvák překrásné melodie.

Emoce a husí kůže

Hned první přišla na řadu má oblíbená Jdi za štěstím. Pokračoval méně zažitou a hrající na city fanynkám Kam se schoulíš. Střed pětice Svobodových hitů tvořila píseň Krev toulavá. Hudba této písně zazněla v seriálu Cirkus Humberto, který miluji už od dob, kdy jsem na něj v dětství koukala s babičkou a dědou. „Úplně mi naskočila husí kůže," šeptá mi do ucha kamarádka. Přesně to mi před chvíli proběhlo hlavou. Obrazovky za zpěvákem ještě promítaly fotografie se zesnulým skladatelem.

Karlův sladký tenor mě k slzám nedojímá, ale nálada, kterou tato píseň navodila byla velmi emotivní a jedinečná.

Mája to rozbila

Tuto atmosféru ale Gott rozbil hned další písní Včelka Mája. Vzpomínka na milovaného skladatele a kamaráda vyzněla vkusně a bez přílišného sentimentu. Pětici skladeb uzavřela píseň Beatles. Další milé překvapení. Nevěděla jsem, že existuje kus oslavující liverpoolskou čtyřku.

Osobně nejvíce oceňuji písně, které pro Karla Gotta někdo napsal nebo dokonce ty, které si napsal on sám. V Tipsport areně zahrál trojici rockandrollových pecek z vlastní dílny. Nejsem příznivce cover verzí, nejraději si poslechnu originály, takže české verze písniček od Steveho Wondera, Eltona Johna nebo Electric Light Orchestra mě příliš nenadchly. Raději si pustím původní verze doma.

„Karel Svoboda pro mě napsal zhruba osmdesát věcí. Třetina jsou zaručené hity. Kdybych chtěl, mohl bych udělat koncert jen jeho písní. Pro dnešní večer jsem vybral pět kousků. Snad dobře."

Karel Gott

Zpěvák také představil novinku z alba Dotek lásky. Bohužel pro mě opět předělávka Party od Monkees, česká verze s názvem Průběžná party.

Hosté a vokalistky

Výjimka ovšem potvrzuje pravidlo. Stokrát chválím čas, v originále Sometimes When We Touch, kterou napsali Dan Hill a Barry Mann, si klidně poslechnu po gottovsku a možná mám raději i českou verzi.

Slavík nepěl na koncertu sám. Pomohly mu dvě krásné dámy Gabriela Gunčíková ze soutěže Česko-Slovenská Superstar a Monika Absolonová. Celý večer ho doprovázely tři vokalistky.

Obě si se zpěvákem střihly duet, Gunčíková pak přidala jedno sólo a Absolonová coververzi Honey, Honey od Abby Asi, asi, kterou si vypůjčila od Hany Zagorové. Samozřejmě nesměl chybět hit z muzikálu Kleopatra Teď královnou jsem já.

Koncert zakončila milá kuriozita. V chrámu sportu na konec dostal slovo „fotbal".

„V jedné vaší písničce zpíváte, že zkoušíte být stále mlád. Myslím, že dnes jste dokázal, že se vám to daří," řekl Karlu Gottovi fotbalista FK Jablonec David Lafata a předal zpěvákovi dres Baumitu s jedničkou na zádech. Zpěvák si ho oblékl a zazpíval ještě hit Kávu si osladím.