Mělo se tak stát na prvním nádvoří před kapličkou sv. Jana Křtitele, v níž se nachází legendární nástěnná malba zpodobňující tohoto světce od malíře Františka Maška. Stojí za zdůraznění, že ve stejném roce, kdy Nothingham restaurují Janův duchovní odkaz v hudební podobě, dochází také k restaurování jeho valdštejnského obrazu. O to větší byl důvod, aby skladba na tomto místě zazněla.

Odpolední dešťové přeháňky si však vynutily změnu plánu a koncert byl operativně přesunut do kaple sv. Jana Nepomuckého. Její prostor s výraznou a jedinečnou akustikou se přes počáteční obavy ukázal jako vynikající prostředí i pro druh hudby, jenž v ní doposud nezněl. Za to, že kaple tak vstřícně přijala rockové tóny, patří velký dík nejen jí, ale také mistru zvukaři a všem hudebníkům – ti všichni přistoupili ke hraní v tomto sakrálním prostoru s velkou pokorou a citlivostí.

Přes tisíc si v pátek přišlo prohlédnout nové prostory, které otevřela jablonecká společnost Kitl. Symbolického křtu se ujal Miloň Čepelka, člen divadla Járy Cimrmana, který zároveň uvedl novinku letošního léta, Kitl Syrob Malinový. Již tradiční Den otevř
Kitl otevřel v Jablonci podnikovou prodejnu a s pomocí Miloně Čepelky křtil

A tak se téměř dvě stě diváků, kteří i přes silný déšť neváhali přijít na Valdštejn, mohlo stát účastníky koncertu, při němž se v netradičně nasvíceném interiéru odehrál biblický příběh sv. Jana Křtitele. Někteří z příchozích se již do samotné kaple nevešli a poslouchali koncert před ní na druhém nádvoří. I těm však vytvořila nevšední kulisu sama příroda: s prvními tóny koncertu se rozestoupily nad areálem hradu mraky, sluneční paprsky ozářily vchod kaple s nápisem "Vše do času, pán Bůh na věky" a závoje mlhy začaly pozvolna stoupat z údolí.

Tréninky a kvalifikace před závodem v downhillovém skateboardingu, Kozákov Challenge, proběhly 20. července na kopci Kozákov u obce Chuchelna na Semilsku. Finále závodu se koná v sobotu 21. července.
/FOTO/ Longboardy brázdí Kozákov

Devět účinkujících bylo odměněno dlouhotrvajícím potleskem stojícího publika a jako přídavek kapela zahrála svou novou skladbu nazvanou Okoralé srdce. Posluchači i aktéři si ze středečního valdštejnského večera odnášeli nevšední zážitek. „Na hradě Valdštejně je kromě obrazu sv. Jana Křtitele na poušti plno dalších svatých se svými zajímavými příběhy a legendami. Věříme, že barokní sochy od kosmonoských Jelínků či nově zrestaurovaná socha sv. Antonína Paduánského se pro skupinu Nothingham stanou inspirací ke koncertu na příští rok. Již nyní se těšíme a přejeme tvůrčí múzu," dodala Eliška Gruberová ze společnosti Turnovské památky a cestovní ruch.