Dokument odvysílá Česká televize už dnes, v podělí 25. listopadu ve 22.25 na programu ČT Art.

Autor dokumentu, Jan Mudra, strávil s jabloneckými dětmi tři týdny na jejich cestách po Jihoafrické republice v létě 2018. Byl svědkem jak soutěže sboru na sborové olympiádě World Choir Games ve Tswane, v Pretorii, tak následného turné do Kapského Města. Z třiceti hodin záběrů vznikl šestadvacetiminutový dokument, který není jen pouhou reportáží. Dokument Jana Mudry proniká do hlubin dětského sborového zpěvu a a divákovi poodkrývá hlavní smysl tvůrčí práce s dětmi. Současně zachycuje i jedinečnou náladu největší sborové soutěže světa, které se Iuventus, gaude! za svou krátkou historii zúčastnil již čtyřikrát (2008 Rakousko, 2012 USA. 2014 Lotyšsko, 20158 JAR).

Přivítání dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude! proběhlo 25. července na Mírovém náměstí v Jablonci nad Nisou. Děti se vrátily z Olympijských her sborového zpěvu World Choir Games 2018 v Jihoafrické republice.
FOTO: Vítejte, mistři! Lidé tleskali jabloneckým zpěvákům

Při nedělní jablonecké dotočné zaplnily kino Radnici děti a rodiče všech sborových oddělení. Nechyběli zástupci města, náměstek primátora David Mánek a bývalý primátor Petr Beitl s ženou, nebo starosta obce Rádlo Miroslav Šikola.

Děti pěveckého sboru přivítaly své příznivce zpěvem, maminky připravily pohoštění a moderátor David Jelínek provázel dopoledním programem, jehož se zúčastnil i tvůrce dokumentu Jan Mudra. Sbormistr Tomáš Pospíšil všem poděkoval za podporu budoucí generaci, která potřebuje jak povzbuzení, tak i dobrý příklad nás, dospělých.

Dokumentární film pod názvem "Iuventus, gaude! v Africe" zařadila Česká televize letos na podzimní festival Zlatá Praha.

Jan Sedlák, Jablonecký deník
Komentář Jana Sedláka: O parku a zbojnickém lese