Na přehradě hrají MIDI LIDI

Dnes čeká harcovskou přehradu velkolepé zakončení sezóny. Večer tam vystoupí kapela MIDI LIDI, kterou tvoří Petr Marek, Prokop Holoubek, Markéta Lisá a další. Elektronické a hravé skladby představí libereckému publiku od 22 hodin pod střechou kryté terasy. Předskokanem jim budou Djové z Dyzlegtic Division, kteří začnou hrát už ve 20 hodin. Vstupné v předprodeji stojí 100 korun, na místě pak koupíte vstupenku o 50 Kč dražší.

Na první ročník běhu J50

Historicky první ročník letní části oblíbeného závodu běžkařů Jizerská padesátka se poběží v sobotu v Jizerských horách. Dostal jméno ČEZ Jizerská 50 RUN a běžci si v novém závodě mohou vybrat ze dvou různě dlouhých tratí. Jedna má deset a jedna dvacet tři kilometrů a částečně kopírují trasu zimního závodu. Vedou například na Novou louku, Hřebínek či na Bílou kuchyni. V hlavní závodu čeká na běžce převýšení okolo 400 metrů. V kratší trase nastoupají zhruba 180 metrů. Připraveny jsou i trasy pro nejmenší. Dětský závod startuje z bedřichovského stadionu ve 13.30, hlavní závod na 23 kilometrů v 15.00 a desetikilometrový v 15.15.

Vzpomínka na 11. září 2001

Vzpomínat na tragické události z 11. září 2001 v USA budou v sobotu hasiči, záchranáři a policisté. Už po čtrnácté uctí adrenalinovou soutěží Memoriál záchranářů z Manhattanu památku kolegů, kteří zemřeli při záchranných pracích u věží Světového obchodního centra. Soutěž je složena ze silového víceboje, který je ale povinný jen pro hasiče, a výstupu do výškové budovy. Uskuteční se v prostorách Krajského úřadu v Liberci, kam budou účastníci běhat do 17. nebo 21. patra (hasiči). Silový víceboj startuje v 9.30, výstupy proběhnou od 10.00 do 15.00 hodin.

Špitálek provoní bylinky a koření

Hledáte nebo vyznáváte zdravý životní styl? Rádi využíváte čisté přírodní produkty? Pak si nenechte v sobotu ujít jarmark ve frýdlantském muzeu zvaném Špitálek. Na akci Bylinky napříč staletími, která proběhne od 10.00 do 17.00 hodin, jistě najdete něco vhodného. Poradí vám bylinkář, najdete přírodní kosmetiku, léčivou sílu kamenů i mnoho dalších věcí. Na dvoře u roztopené chlebové pece lze pak ochutnat čerstvě upečené placky.

Ve Vesci ukáže na Dětském dni svou práci armáda, hasiči i policie

Zajímavý program nabízí v sobotu v areálu ve Vesci Dětský den, který pořádá Československá obec legionářská. Představí se na něm složky integrovaného záchranného systému i policie. „Akci pořádáme letos podruhé. Chceme ukázat práci vojáků, policistů a hasičů. Poukázat na to, jak je náročná. Voják je občas pro veřejnost hrdina, hasiče vnímáme, jen když se nám stane nějaké neštěstí, a policisty vidíme většinou jen tehdy, když nám dávají pokuty. Málokdo už vidí, jak je jejich práce tvrdá a náročná," říká za legionářskou obec František Gábor. Vedle akčních ukázek chystají hasiči, policisté a vojáci i ukázku techniky. Pro děti budou připraveny atrakce, airsoftová střelnice nebo třeba pětiboj a workshopy.

VÝBĚR Z PROGRAMU:

10.15, 12.30 a 15.15 ukázky zadržení pachatele či likvidace výtržností vojáky z veterinární základny na Grabštejně

10.40, 11.30, 14.15, 15.30 a 17.00 ukázky práce Hasičského záchranného sboru LK simulace zásahu dopravní nehody, ukázka požárního sportu, lezecké techniky a likvidace požáru auta

11.00, 13.00 a 15.00 jízda těžké vojenské techniky z 2. sv. války

12.10, 13.30, 14.30 a 16.30 ukázka kynologie a ukázka zadržení pachatele Policií ČR