Pravá hospodská zábava s pivem, potem a nefalšovanou českou muzikou na první dobu, které dodala šmrnc harmonika, housle nebo saxofon. To přinesl koncert rock punkové kapely Tři sestry v čele s Lou Fanánkem Hagenem, který si nenechalo ujít přes sedm stovek fanoušků.

Třem sestrám předskočila mladá pop rocková nebo pop punková kapela Rybičky 48 z Kutné Hory.

Rybičky mají texty a hudbu bez nápadu

Naivní a bezduché texty, zběsilá kytara, hodně silné bicí, rify a melodie bez nápadu, všechny písničky na jedno brdo. Tak bych shrnula jejich vystoupení.

„Nakupujem v KFC, nebereme LSD, nevadí nám USA, všechno je pro nás ok, vystupujem v tv show, zastupovani osou, komu se to nelíbí, ať nám prdel políbí,” zpívá kapela ve své písni Ooou.

Já jim teda p*del líbat nebudu, ale jejich muzika mě vůbec neoslovila. Když si člověk představí, že tyhle rádoby punkové kapely se vyvinuly ze Sex Pistols nebo když zůstaneme v Čechách, třeba z Visacího zámku, člověk ani žádnou podobu nevidí.

Punk rock se asi nevyvinul z Visáčů

Mlátit do bicích, nastavit zběsilé tempo a zpívat primitivní texty typu „Vona říká jo” a opakovat to celou písničku, to teda není žádné umění.

Občas se snažili infantilní a opakující se texty oživit nějakým tím vulgarismem. Přestože kapela hraje teprve od roku 2003, na kontě už má šest desek. Možná kdyby skupina nevydávala desky jako na běžícím pásu a nevydala každou melodii, která se trojici mladíků vynoří v hlavě, udělali by líp.

Nicméně kapela splnila svůj účel, rozehřála publikum pro hlavní kapelu večera, Tři sestry. První řady na Rybičky 48 dokonce i pařily a tříčlenná partička měla u některých docela i úspěch.

Nejvíc publikum reagovalo na písničku z jejich posledního alba Zamilovaný/Nešťastná, v které s Rybičkami zpívá z nahrávky rádoby rockerka a „superstar” Bára Zemanová. Rybičky 48 se konečně rozloučily a pódium pořadatelé přestavovali pro Tři sestry, kterých je podstatně víc - osm. Fanoušci se nahrnuli do malé hospody Eurocentra, protože to byl jediný prostor, ve kterém mohli kouřit. Sál byl tedy nezakouřený, což příjemně rozbíjelo atmosféru jinak hospodského koncertu.

Jsou Tři sestry líné nebo mazané?

Tři sestry začaly hrát skoro až za půl hodiny, když jsem pak viděla jejich pódium, bylo mi jasné proč.

Kapela si na pódiu otevřela vlastní výčep. Buď aby ještě víc navodila atmosféru hospody, nebo je tak líná, že se jí nechtělo chodit mezi fanoušky k pivním pultům. Jednoho z fanoušků to asi naštvalo a hodil k výčepu mikinu a vylil tak asi šest piv, které polily číšníka za pípou.

Koncert zahájili méně známými písničkami jako například Aparát, Neházej pivo, Homosexuál nebo Pumpa, takže si přišli na své i skalní fanoušci, které už někdy ty notoricky známé hity spíše obtěžují.

„Byla jsem překvapená, že na Tři sestry do Eurocentra přišlo tolik lidí. Hlavně koncert absolvovalo i hodně starších ročníků. Přímo v kotli pařili a křepčili i čtyřicátníci a starší. Kapela hrála opravdu dlouho a dobře a bylo vidět, že je to baví. I mě jejich koncert nadchnul. Moc jsem si jejich vystoupení užila,” zhodnotila výkon Tří sester fanynka Irena Polehňová z Jablonce nad Nisou.

Její pocity sdílelo celé Eurocentrum, jak bylo poznat z potlesku a jásotu celého sálu.

Kapela hraje hospodskou muziku a rytmus jejich písniček je na první skočnou dobu.

Housle, klarinet, saxofon i akordeon

Z hlediska nástrojového obsazení jsou ovšem Tři sestry velmi zajímavé. Na harmoniku hraje Veronika Borovková, další vcelku nehodící se nástroj do punk rockové kapely, jsou housle, které ovládá František Kacafírek a nakonec i dechové nástroje, saxofon a klarinet, v podání Martina Roušara.

Fanánek a spol si i na chvíli odpočinuli a přenechali pódium kapele nebožtíka a bývalého člena Tří sester Františka Sahuly Synové výčepu s dnes již legendárními skladbami. Sahula byl před třemi lety zavražděn.

Vtipně vyzněla česká předělávka hitu 99 Luftbalons od Neny s českým názvem Dederon.

Špotáková zpívala s Fanánkem Aidu

Na pódiu se dokonce objevila i oštěpařka Barbora Špotáková, která si s Fanánkem zazpívala hit Aida. „Je tady Čingischán, Rumcajs i Cipísek. Koktejl je namíchán a myši diví se. Je konec pásmu dní, ráno už nespatřím. Prstýnek zásnubní na můj prst nepatří. Vanu si napouštím a skočím za Aidou. Vylezu na poušti - ráno mě nenajdou,” pěla oštěpařka.

Po Aidě už přidávala kapela samé známější songy, Mexiko, Maminku, Kovárnu a Život už je takovej. Po Kovárně přišlo vypískávání a Tři sestry nakonec fanouškům naservírovaly ještě čtyři přídavky: Čaroděje ze země koz, Zelenou, Už koluje fáma a Modlitbu pro partu. Koncert trval skoro dvě hodiny. Končili až v půl dvanácté. Sál už byl vydýchaný, všude smrdělo pivo a pot, jak fanoušci zběsile pařili a pogovali úplně celou show.

„Koncert navštívilo přes 700 fanoušků,” informoval programový vedoucí Jan Ocilka z jabloneckého Eurocentra.