Zručná kuchařka totiž přinesla i vzoreček, jak se peče v Pohostinství U Kašparů. O sladkosti na talíři se v redakci strhl doslova boj. Sporťák Martin Bergman ale stihl pořídit fotodokumentaci.

Těsto:

150 g až 200 g jader vlašských ořechů

2 středně velká jablka

50 g čerstvého zázvoru

130 g másla (tuku)

200 g cukru

2 vejce, 1 žloutek

130 ml mléka

3 lžíce rumu do těsta a rum do polevy dle potřeby asi 5 6 lžic

250 g polohrubé mouky

½ prášku do pečiva kypřicího

(do těsta můžeme přidat také kakao)

Na vymazání formy srnčí hřbet potřebujeme tuk a hrubou mouku. Můžeme použít i jinou formu, například beránka, srdíčko, dortovou formu.

Poleva:

200 g moučkového cukru utřeme s 5 6 lžícemi rumu a přidáme trochu citronové šťávy. Můžeme též hřbet polít čokoládovou polevou, jak kdo má rád a i ozdobit máslovým krémem.

Postup:

Jablka oloupeme a zbavíme jadřince, nakrájíme na malé kostičky, zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno na struhadle. Vlašská jádra si pár půlek odložíme na ozdobení a ostatní nasekáme nebo umeleme nahrubo. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce a žloutek, trochu rumu 3 lžíce, mléko, polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec zamícháme do těsta nasekané vlašské ořechy a jablka na kostičky se zázvorem.

Do vymazané a vysypané formy dáme těsto a povrch uhladíme. Pečeme v troubě asi 45 50 minut při 160° 180° C. Po dopečení necháme krátce zchladnout ve formě a potom vyklopíme na mřížku nebo plech a necháme vystydnout.

Chlebíček hřbet přelijeme bílou rumovou polevou, posypeme mletými vlašskými ořechy a ozdobíme půlkami vlašských ořechů, které jsme si nechali stranou.

„Tento hřbet jsem upekla na natáčení pořadu televize Prima „Česko na talíři“ s Jaroslavem Sapíkem a Danielou Šinkorovou ve Velkých Hamrech a pan kuchař to velice chválil a všem moc chutnal,“ popsala Hana Kozderková. Tento pořad vysílala TV Prima 4. března a dále tam pak vařili u Petra Urbana doma ve Smržovce.