Na Jablonecku jsou jediní, jedni ze tří v kraji. Studio Hamlet pořádá v sobotu 15. listopadu v železnobrodském divadle akci v rámci mezinárodní akce European Theatre Night, česky Noc Divadel. V celém Libereckém kraji se k druhému ročníku akce připojil jenom Liberec, Vysoké nad Jizerou a právě Železný Brod.

„Hlavně je to vše o tom, aby si Noc divadel užili jak účinkující, tak diváci. Chceme, aby v divadle panovala příjemná, uvolněná atmosféra," poznamenala Zdislava Bohuslavová, zakladatelka Studia Hamlet, dlouholetá ochotnická herečka.

Připraven je bohatý program od 18. hodiny.

Na programu je scénické čtení s hudebním doprovodem z knihy Malý princ. Nocí divadel provede Eva Malá, členka Studia Hamlet. Po společném potlesku Noci divadel uvede Studio Hamlet představení Všechna sláva polní tráva, které je velmi volným zpracování hry Viktorie Hradské Commedia Finita. Původní čtyři monology, které jsou výpověďmi čtyř žen, které stály nejblíže slavné operní zpěvačce, jsou nakonec zpracovány v zajímavé divadelní představení v režii Otmara Brancuzského, patrona Studia Hamlet. V divadelním představení uvidíte Ivu Chaloupkovou, Veroniku Langerovou, Zdislavu Bohuslavovou, Helenu Mališovou a Miroslava Lamače.

Dále následuje představení To jsou dneska lidi komedie o tom, jak důvtip duševně chorého nakonec pomůže všem lidem v podání DS Tylka Český Brod v režii Daniely Králové.

„Po desáté hodiny propukne malý Retrokabaret, na kterém by se měli podílet i samotní diváci a jedno železnobrodské překvapení, možná půlnoční. To vše bude záležet na tom, jak dlouho s námi účastníci brodské Noci divadel vydrží," vysvětlila Iva Chaloupková, vedoucí IKS Železný Brod a členka Studia Hamlet.

Noc divadel v České republice pořádá Institut umění Divadelní ústav Praha. Ten se rozhodl zapojit do mezinárodního projektu European Theatre Night a uspořádat v České republice první ročník Noci divadel v roce 2013. Česká divadelní noc patří svým rozsahem mezi první tři největší akce European Theatre Night. Více informací naleznete na www.nocdivadel.cz.

„Prostory městského divadla přímo v budově radnice jsou krásné. Využívají je zdejší ochotnické soubory, DS Tyl Železný Brod i Studio Hamlet. Tak proč divadlo v Železném Brodě neukázat a nezapojit se do celorepublikové Noci divadel," zve na železnobrodskou Noc divadel Iva Chaloupková.