Pondělí 24. dubna

Co je dnes nového ve vesmíru?
Jablonec n. N. – Novinky z astronomie a kosmonautiky. Informace, rady, návody pro každého. Pravidelně pořádaný večer věnovaný nejen večerní obloze. V pondělí 24. dubna proběhne další Astrosetkání v Klubu na Rampě v Jablonci nad Nisou od 18 hodin. Témat bude jistě hodně, z pozorovacích aktivit určitě Jupiter, komety i průlet blízkozemní planetky. Kosmonautika přinesla zlomový opakovaný start rakety Falcon 9 (raketám Falcon bude podrobně věnována přednáška v úterý 2. 5. v 17 h v Městské knihovně). Připraveny jsou také obrázky a videa. (rud)

Humor dokáže být také kousavý
Jablonec n. N. – Situační komedie Když ptáčka lapají… z pera mistra tohoto žánru, je na programu v pondělí 24. dubna od 19 hodin v jabloneckém Městském divadle. Hlavní hrdina, Fernand de Bois, řeší vskutku svízelné dilema: jak oznámit své milence, atraktivní varietní divě, že ji opouští, protože se žení s šlechtickou dcerou? A kdyby jen to: jak si má poradit s tím, že rodina jeho nastávající pozvala právě nic netušící milenku na slavnostní večírek, kde má být svatba oznámena? Velký klasik komediálního divadla nás na velkém jevišti znovu přesvědčí, že i humor nostalgicky spojovaný se secesí, dokáže být zcela dnešní a pěkně kousavý.
Náhradní titul hraje vinohradská scéna za původně plánované představení Velká mela aneb Francouzská kuchyně. (rud)

S Čapkem krajinou Amudsena
Lomnice n. P. – V Městském kině Lomnice nad Popelkou je na pondělí 24. dubna od 17 hodin připravena cestopisná přednáška. Chybět nebude ani ukázka polárnické výstroje. Vstupné dobrovolné.
Cestopisná beseda Jindřicha Krásy s promítáním fotografií a krátkých filmů ze severské expedice přes divočinu Hardangervidda uskutečněné v roce 2016 u příležitosti 80 let od Čapkovy cesty Skandinávií a vydání jeho Cesty na sever a 120. výročí Amundsenova putování touto krajinou. (rud)

Diskuse na téma jabloneckých lázní
Liberec, Jablonec n. N. – Jaký je osud opuštěných Městských lázní v Jablonci nad Nisou? A jak do něj můžeš zasáhnout ty? Chceme oživit starý bazén kulturou a uměním, přijď se s námi o tom bavit. „Jablečné lázně" představí Anna Strnadová z kulturního spolku ArtProProstor, která v posledních letech v prostorách starých lázní pořádá kulturní akce, od alternativního divadla a site-specific tanečních performancí až po design markety a autorská čtení.

Přednáškou a otevřenou diskuzí chtějí organizátoři dát o lázních vědět a kreativním, kulturně aktivním lidem nabídnout možnost spolupráce. V lázních je možné realizovat výstavu, instalaci, koncert, divadlo… Možnosti jsou otevřené. Akce se koná v pondělí 24. Dubna od 17:30 na Technické univerzitě v Liberci, budova F, učebna F12. (rud)

O hudbě s Janem Rejžkem
Jablonec nad Nisou – V jablonecké Městské knihovně vystoupí český kritik a novinář Jan Rejžek. „Poslední slovo má Jan Rejžek" je jakýsi kaleidoskop o hudbě, očima toho publicisty, kterého jedni považují za přehnaně kritického a netaktního, zatímco druzí jej obdivují. Akce začíná v 17 hodin v audiovizuálním sále. (alb)

Úterý 25. dubna

Anna Polívková a Martha Issová spolu excelují na jevišti
Jablonec n. N. - Na počátku bylo velké přátelství. A snaha vyvrátit tezi, že ženské komické duo nemůže existovat. Již samotná podstata ženské přirozenosti totiž nedovolí osobě něžného pohlaví připustit, že by mohla být hloupější, nešikovnější nebo snad dokonce ošklivější, než ta druhá. Během zkoušení se potvrdilo, že tato machistická teze platí. Z toho důvodu spolu přestaly hlavní aktérky komunikovat a vzniklo tak spíše neverbální představení o přátelství a to nejen o jeho světlých, ale i stinných až temných stránkách. Krom 2D animací nabízí i přízemní akrobacii, tanec, postýlkovou scénku, pláč, řev, zpěv. To jsou Krasavice Interkontinentální. Arte et Marte. Představení uvidíte v úterý 25. Dubna od 19 hodin v jabloneckém Městském divadle.

Anna Polívková a Martha Issová: dvě herečky z odlišných divadelních prostředí a blízké kamarádky už od dětství. Na jevišti se setkaly při několika společných improvizacích, které je inspirovaly ke spolupráci nad pevnější divadelní formou a tak vzniká autorské představení Krasavice Interkontinentální. Animace filmové režisérky a animátorky Michaely Pavlátové zastávají veškerou scénografii představení a jsou aktérkám na jevišti aktivním partnerem. Kostýmy vytvořilo další duo kamarádek-umělkyň Anna Tušková a Radka Sirková, studio Chatty, se záměrem propojit současné divadlo se soudobou módní scénou. Hudba: Jakub Xavier Baro. (rud)

Nová výstava fotografií ve foyer divadla
Jablonec n. N. - Od 17 hodin se koná vernisáž fotografií v jabloneckém Městském divadle. Fomaklub Liberec je jediný nepřetržitě pracující fotoklub v Liberci, který byl založen již v roce 1948 jako Fotoklub železničář a později přijal označení Fomaklub Liberec. Za 69 let své existence prošel mnoha změnami a zaznamenal i mnoho úspěchů v národních i mezinárodních soutěžích. V současné době má 11 členů, z nichž každý má svůj osobitý styl, svoji fotografickou oblast a své vidění světa, o které se s vámi chce podělit. Výstava bude přístupná v době divadelních představení do 24. května.

V Železném Brodě pořádají pravidelná žákovská matiné
Železný Brod – Žákovské matiné, tak nazývají v Železném Brodě, městě skla a lidové architektury, pravidelné malé školní koncerty pro začínající, ale také pokročilé žáky hudebního oboru ZUŠ Železný Brod. Koncerty hudebně nadaných žáčků probíhají tradičně v budově „A" Městského úřadu v obřadní síni. Právě v úterý se uskuteční jeden z koncertů od 17 hodin. Další naplánovaný koncert se odehraje v úterý 16. května rovněž od 17 hodin. (alb)

Umění dotknout se - aneb léčení dotekem
Liberec - Léčení dotekem je jedna z nejstarších metod léčení. Dnes jsme se díky různým pomůckám a inovacím stali tak trošku "bezkontaktní" společností, avšak láskyplný a vědomý dotek je nepostradatelnout součástí radostného a naplněného života. V Siddha-Yoga Studiu v Liberci úterní přednáška začíná v 18.30 a seminář je 2,5 až 3 hodiny dlouhý. Rezervace je třeba předem.

Na přednášce uslyšíte:
- Jak může dotek léčit?
- Proč se jizvy nehojí nebo zůstávají viditelné?
- Jak se v těle ukládají emoce?
- Co je vědomý dotek?
- Jak můžeme využít vědomý dech a umocnit tak efekt léčení?
- Jak se příjemně a vědomě dotýkat druhého člověka

Ukáží zájemcům to, co nejlépe funguje v jejich terapeutické a masážní praxi. Přednáška bude praktická i teoretická. Můžete také přijít s otázkami k tématu nebo praxi, které se věnujeme. Seminářem provedou zkušení terapeuti: Darja Rádha Angel (lektorka jógy, terapeutka) a Michal Seifert (terapeut, průvodce terapií v lese, pilot). (rud)

Partička přijíždí do Eurocentra s improvizačním show
Jablonec n. N. - Michal Suchánek, Richard Genzer, Ondřej Sokol, Igor Chmela, Marián Čurko a Dano Dangl přijedou s improvizační show Partička v úterý 25. dubna. Představení od 20 hodin začíná v jabloneckém Eurocentru. Správná odpověď na naši soutěžní otázku: Co vystudoval Richard Genzer a co je jeho původní profese? Byla: konzervatoř a tanečník. Výhercům, kteří získali vstupenky na představení gratulujeme. (rud)

Přes kosti mrtvých
Železný Brod - KC Kino Železný Brod promítá v úterý 25. dubna od 19.30 film Přes kosti mrtvých. Skrze energickou a značně excentrickou postavu Janiny Dušejkové, učitelky angličtiny v důchodovém věku, sledujeme vzrůstající hrůzu malé osady na polsko-českém pohraničí, ve které se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlitelné logiky nebo motivu. Hrůza a zděšení z vražd kontrastují s obecným nezájmem, který doprovází masové vybíjení divoké zvěře v právě probíhající lovecké sezóně. (rud)

Zlatky šansonový recitál si vychutnejte v Klubu Na Rampě
Jablonec n. N. - Šansonový recitál Bílej kavalír - zpěvačka Zlatka Bartošková s pianistou Jiřím Toufarem má v programu jablonecký Klub Na Rampě v úterý 25. dubna od 19.30 hodin.
Zlatka Bartošková začínala svoji pěveckou kariéru v orchestru Ladislava Bareše v Liberci a orchestru Československé televize s dirigentem Václavem Zahradníkem, spolupracovala s Ostravským rozhlasovým orchestrem a Armádním uměleckým souborem. Zpívá výhradně vlastní repertoár a píší pro ni současní čeští textaři, básnící a skladatelé, jako například Pavel Cmíral, Jakub Zahradník, Jarmila Hannah Čermáková, Karel Voříšek, Petr Ožana, Václav Tobrman, nebo Jiří Toufar. V současnosti se věnuje zejména šansonu a každý měsíc koncertuje v Činoherní kavárně Činoherního klubu Praha, hostuje v klubu Lávka nebo Balbínově poetické hospůdce v Praze. Vystupuje s recitálem BÍLEJ KAVALÍR za doprovodu pianisty Jiřího Toufara, někdy také ještě za doprovodu houslistky Zuzany Grosmanové a kytaristy Petra Čermáka.
V zábavném pořadu hudby, poezie a vyprávění o životě a trampotách uměleckého světa Šansonění spolupracuje s moderátorem TV Prima, Karlem Voříškem, v programu Život je šanson s podtitulem Večer šansonů a povídání o životě a lásce k profesi spojuje šansony s povídáním se zajímavými hosty jako jsou například Václav Větvička, Robert Vano, Jan Jiráň, Lilian Malkina a další. (mil)

Středa 26. dubna

Děti pobaví Ulice plná kouzel a odtajní i fígle černého divadla
Jablonec n. N. - V novém pojetí originálního černého divadla prožijete s hlavním hrdinou jeden obyčejný den a jeden, možná trochu obyčejný život. Věci, které vás obklopují, dostanou lidštější podobu a pomohou vám prožít den dle vašich představ. Počítač vás přivítá jako dobrého kamaráda, autíčko vás odveze třeba na kraj světa, špagety skočí samy rovnou do talíře a chcete si zahrát volejbal? Žádný problém, když nedoletí míč k vám, doletíte vy k němu! Den je plný zážitků, ale stejně jako v životě - vše má svůj konec. Představení je částečně interaktivní, diváci tedy mají možnost účastnit se ho. Na konci představení čeká diváky ukázka techniky černého divadla. Ulici plnou kouzel můžete vidět v jabloneckém Městském divadle ve středu 26. dubna od 9 a od 10.30. Veřejnost si vstupenky zakoupí v den konání, 25 minut před začátkem. (rud)

Vrchní státní zástupkyně beseduje v Brodě
Železný Brod - Přednášku vrchní státní zástupkyně JUDr. Lenky Bradáčové na téma právní kultura si můžete poslechnout ve středu 26. dubna od 18.15 v KC Kino Železný Brod. (rud)

Sbíráte autogramy? Tenhle by vám neměl chybět
Jablonec n. N. - Vojta Dostál, rytec, medailér, výtvarník a autor nové stříbrné 200 Kč mince Marie Terezie bude ve středu 26. 4. na prodejně České Mincovny v Jablonci nad Nisou povídat o své tvorbě a všem rád věnuje svůj autogram. Akce začíná v 16 hodin. (rud)

Bubny budou k dispozici pro všechny zájemce
Jablonec n. N. - Gambue včera, dnes a zítra je název středečního večera v Klubu Na Rampě. Povídání, promítání a ochutnávka afrických tanců a bubnů s Helenou Kolářovou, Katkou a Akassou Badjie začíná v 19.30 hodin.
Bubny budou k dispozici i pro vás…
Akassa Ansumana Badjie je choreograf, tanečník, bubeník a učitel tance z Gambie. Pravidelně vede workshopy na různých místech a akcích (například i Léto tančí).
V Guinei a v Gambii studoval klasické západoafrické rytmy, hru na djembe a dun dun a tance. Od roku 2005 působí jako učitel tance na workshopech pro evropské studenty pořádané v Gambii. V roce 2012 reprezentoval Gambii na Mezinárodním festivalu africké kultury v Mali. Od roku 2013 žije střídavě v České republice a v Gambii. U nás vystupuje se skupinami Akassa Afro Group, BaToCu a Njachas.
Kateřina Badjie Wagnerová vystudovala moderní a scénický tanec v Tanečním centru UK Praha. Afro dance se učila z počátku u Moniky Rebcové a poté na mnohých workshopech přímo v Gambii.
Je členkou skupiny BaToCu. (mil)

Výstavu Ovce, moje ovce doplňuje také přednáška
Turnov - Přednáška Hospodářský vývoj venkova a měst v Čechách do počátku industrializace v Kamenářské domě seznámí s okolnostmi a vlivy, které přispívaly ke změnám našich vesnic, poddanských i královských měst od raného středověku přes přeměny pohusitské doby a třicetileté války až do doby, než české aglomerace začaly ovlivňovat modernizační procesy, které vytvořily průmyslovou společnost – tedy přibližně do poloviny 18. století. Přednáška je koncipována jako doplněk výstavy Ovce, moje ovce v turnovském Muzeu Českého ráje. Začátek v 17.00 hodin. (rud)

Špunti na vodě
Tanvald - Nový český rodinný film Špunti na vodě režiséra Jiřího Chlumského promítá kino Jas Tanvald ve středu 26. dubna od 19 hodin. Veselý příběh tatínků, kteří se rozhodli vydat se na vodu v kánoích i se všemi dětmi. V hlavních rolích Jiří Langmajer, Hynek Čermák, Pavel Liška a Tatiana Vilhelmová. (rud)

Festival Jeden svět v Jilemnici, promítání zdarma
Jilemnice - Počtvrté (a rozhodně ne naposledy) můžete vyrazit do kina na filmy z festivalu JEDEN SVĚT, který probíhá po celé České republice. I tentokrát jsme si připravili tři dokumentární filmy z různých koutů světa, plné aktuálních témat a fascinujících lidských příběhů.

Po filmech se můžete zapojit do diskuze anebo si jen vychutnat zajímavé občerstvení. Tento rok mají také novinku: přímo v kulturním domě Jilm v Rodinném Centru Rodinka dohodli hlídání dětí, takže může přijít opravdu každý.

A co si pro zájemce připravili?

Ve středu 26. 4. od od 18:30 Úžasný Ázerbájdžán.
Ve čtvrtek 27. 4. od 17:30 Syrská love story.
V pátek 28. 4. od 20:00 Hooligan Sparrow.

Čtvrtek 27. dubna

Jarní koktejl namíchá ZUŠ v jabloneckém divadle
Jablonec n. N. - Tradiční profilový pořad ZUŠ Jablonec nad Nisou s názvem Jarní koktejl je na programu jabloneckého Městského divadla ve čtvrtek 27. dubna od 18 hodin. Účinkují žáci hudebního a literárně dramatického oboru školy. (rud)

Nová výstava je barevné chvění
Železný Brod - Muzeum a galerie firmy Detesk otevírá novou výstavu ve čtvrtek 27. dubna. Blanka Brožová / Barevné chvění můžete vidět denně až do 18. června vždy od 9-17 hodin. Blanka Brožová z Jablonce nad Nisou je absolventka pražské Akademie. Z malířských technik, které si osvojila, dává přednost pastelu a akvarelu. Jimi ztvárňuje nejčastěji přírodní motivy. Na výstavě se představí cykly „Ovoce", „Proměny", „Doteky živlů", „Větvičky a kapky", „Čajové lístky", „Přesličky a Vagínky". Její tvorbu lze nazvat nadčasovou, osobitou, pravdivou a upřímnou. Malby neaspirují a neusilují o vyřešení velkých globálních témat, ale ani osobních krizí jednotlivce versus společnost. Věnují se něčemu daleko důležitějšímu: pocitům individuální bytosti a smysluplnému naplnění vlastního života. (rud)

Blues evropského střihu ve své nejryzejší podobě
Jablonec n. N. - Klasický zvuk Hammondek, šťavnatá kytara a to vše umocněno silovým zpěvem. Ve čtvrtek 27. dubna od 20 hodin v jabloneckém Klubu Na Rampě.

The BluesBones, tak vypadá správný název, je seskupením pěti zkušených a zároveň nadšených belgických muzikantů, kteří hrají blues tak, jak se v minulosti hrálo a jak se podle některých fanoušků má správně hrát. Stylově se pak pohybuje v širokém spektru mezi klasickým blues, rockem konce 60. let a přes křehké balady se občas dostane až k heavy rocku. Podobnou hudbu hrávaly kdysi kapely typu Savoy Brown, Livin' Blues, u nás před mnoha lety např. The Matadors.

The Bluesbones získali nedávno 2 místo na prestižní 7th European Blues Challenge. Skupina vznikla v roce 2012. Jejími zakládajícími členy jsou těžkotonážní (tím pádem na pódiu nepřehlédnutelný) zpěvák Nico De Cock a mladý nadějný kytarový virtuóz Stef Paglia. Za pět let svojí existence soubor vydal čtyři alba: Voodoo Guitar (2012 – podle časopisu Rootstime and Blues nejlepší debutové album roku), Live At The Bosuil (2013 – podle rozhlasové stanice Bluestown album roku), Saved By The Blues (2015) a Double Live (2016 – podle Blues on the Marsh nejlepší bluesové album za poslední roky). Obsazení souboru se ustálilo v loňském roce. Kromě zakladatelů ho tvoří Geert Boeckx – basa, Edwin Risbourg – klávesy a Domonique Christens – bicí.
Recenze na alba a koncerty nešetří chválou – „netřeba stále hledět jen na Ameriku, pořádné blues máme i u nás v Evropě", „živý důkaz toho, že dobrá bluesová hudba může vzniknout kdekoliv na světě", „řev zpěváka a výbušná kytarová sóla na podkladě bublajících varhan dokážou posluchače přivézt k bodu varu". Zajímavý je jistě i názor, že „kapela dokáže zaujmout i značné množství fanynek, pokud ovšem na její vystoupení přijdou." A tak muzikanti doufají, že na svých prvních koncertech Čechách nějaké z nich uvidí. (mil)

Vypravte se do Řecka, země oliv, slunce a bájných mýtů
Desná – Právě ve čtvrtek můžete v Desné zavítat na cestopisné vyprávění „O řeckém ostrově Athos" . Zajímavé informace i historky si můžete poslechnout od Petra Srpa od 18 hodin v Kulturním a společenském centru Alfa v Desné. (alb)

Festival Patříme k sobě se zastaví také v Turnově
Turnov - Podkrkonošská společnost přátel dětí zdravotně postižených Semily připravila již 20. ročník festivalu s názvem Patříme k sobě. Jeho hlavními aktéry jsou děti, mládež i dospělí se zdravotním postižením z celé republiky. Festival je čtyřdenní, účastní se ho 25 souborů z celé republiky a 300 účinkujících včetně nutného doprovodu. Jedna z festivalových přehlídek se také koná v Turnově v Městském divadle. Začátek v 18.00 hodin. (rud)

Čarodějky ladí formu a máčí kouzelné proutky
Semily - U kašny sv. Václava v zahradách zelené roubenky a Jílovecké 191 pod zdí hřbitova na Koštofranku se v Semilech budou ve čtvrtek 27. dubna dít věci. Od 14 hodin se tu koná 8. slet čarodějek a čarodějů …neurčitého věku. U kašny sv. Václava proneseme slova pro Kouzlo dobra… v pramenu smočíme své kouzelní proutky a poddané zdejšího panství, které potkáme obdarujeme kouzlem dobra pro tento rok. Tajemné kouzlení a pečínka (přineste si špekáčky aj.). V 17 hodin odlet čarodějek a čarodějů na svá panství. (rud)

Pátek 28. dubna

Jarní koktejl zatančí ZUŠ v jabloneckém divadle
Jablonec n. N. - Tradiční profilový pořad ZUŠ Jablonec nad Nisou s názvem Jarní koktejl je na programu jabloneckého Městského divadla v pátek 28. dubna od 17 hodin. Účinkují žáci tanečníhi oboru školy. (rud)

Na druhém koncertě hostuje Felix Slováček
Tanvald – V pátek 28. dubna od 19 hodin má tanvaldské Kino Jas na programu 2. koncert 61. ročníku Tanvaldského hudebního jara 2017 - Pocta Karlu Krautgartnerovi. Účinkují: Felix Slováček – klarinet, sopránsaxofon, Vjačeslav Grochovskij – klavír. (rud)

Krby kamna Turyna Tour 2017
Semily - Metalová kapela Dymytry vyráží na jaře 2017 na svou druhou samostatnou šňůru - Krby Kamna Turyna tour 2017! Během šestnácti koncertů po celé ČR zazní nové pecky i osvědčené hity. Zažijete to v pátek 28. dubna od 20 hodin v KC Golf Semily- Vystoupení této energické maskované party doplní světelná show světové úrovně včetně videoprojekcí na obří LED obrazovce. Tato vpravdě hudební událost potěší srdce každého rockera! Hosté: X-Core, Loco Loco. Koncert je na stání. Na tuto akci mohou návštěvníci mladší 15 let pouze v doprovodu osoby starší 18 let. (rud)

Zahradnictví: Rodinný přítel
Železný Brod KC Kino Železný Brod promítá Zahradnictví: Rodinný přítel 28. dubna od 19.30 hodin. Tři mladé ženy a jejich dvě děti čekají během německé okupace na návrat svých vězněných mužů a otců. Válkou vynucenému rodinnému společenství mezitím obětavě pomáhá rodinný přítel, lékař Jiří… První snímek z filmové trilogie Zahradnictví, kterou její tvůrci Jan Hřebejk a Petr Jarchovský označují za své životní dílo. (rud)

Vltava na Rampě, předpoklad velmi pestrého večera
Jablonec n. N. - Koncert jedné z nejoriginálnějších kapel české hudební scény. Vltava hraje v klubu Na Rampě v pátek 28. dubna od 20 hodin.

Na turné „Já čekám v Čechách" budou kromě písní z posledního alba „Čaroděj" ke slyšení i nejžádanější hity Vltavy včetně ikonických skladeb jako „Prasátko", „Bezvadnej chlap" nebo „Marx Engels Beatles".

Zárodek kapely vznikl v roce 1986 jako uskupení kolem kytaristy a zpěváka Roberta Nebřenského. V současnosti má Vltava pět členů se zajímavě obohaceným rockovým obsazením. Ke slyšení je u nich kytara, klávesy, akordeon, bicí, saxofon, flétna, baskytara a všichni také zpívají. Kromě nevšední nástrojové nabídky kapela zaujme svými poetickými texty, z nichž většinu napsal Robert Nebřenský. (jad)

Výstava Absolventů Sklo a Šperk v Galerii N
Jablonec n. N. – Vernisáž otevře výstavu absolventů Sklo a Šperk v Galerie N v pátek 28. dubna v 17 hodin. Po zahájení výstavy se zájemci přesunou do ateliéru - kreslírny - na sraz absolventů. Vernisáž je v pátek, aby se mohli všichni řádně sejít. (rud)

Do Jablonce míří metalová kapela, slaví pětatřicetiny
Jablonec n. N. - XXXV Double Tour 2017. V roce 2017 oslaví metalová kapela Arakain 35 let existence na naší scéně. U této příležitosti chystá pro své fanoušky velkolepé jarní turné: Poprvé v historii se Arakain v jednom místě zastaví hned na dva koncerty, ve dvou, po sobě jdoucích, dnech. To vše v jabloneckém Eurocentru.
První koncert, v pátek 28. dubna od 20 hodin, bude v unplugged provedení, což bude dokonce poprvé za celých 35 let. "Fanoušci se mohou těšit na oblíbené songy v této originální aranži. Rozhodně však nepůjde jen o přehrávání pomalých skladeb," upřesňuje zpěvák Arakainu Honza Toužimský.
Druhý koncert, v sobotu 29. dubna od 20 hodin, bude v thrash metalovém duchu. Kapela se vrátí do doby, kdy se prosadila na pozici leadera v té době vznikajícího československého thrash metalu. "Vyslyšeli jsme opakované prosby fanoušků a v rámci pětatřicetin se vrátíme do doby alb Thrash the Trash a Shizofrenie. Bude to jízda! Sekundovat nám bude kapela té doby Kryptor, která slaví pro změnu třicetiny," doplňuje kytarista a zakladatel Arakainu Jiří Urban. (rud)

Rej čarodějnic na špitální chodbě
Turnov - Na Oddělení následné péče v nemocnici Turnov se tp bude v pátek od 9.30 do 10.30 hemžit čarodějnými bytostmi. Nejprve je na programu  módní přehlídka čarodějnic a hned následuje zpěv písní s pohádkovou tématiko. Přístupné pro rodiny a přátele klientů. (lek)

Sobota 29. dubna

Český ráj patří dětem a tentokrát doslova
Turnov - 14. ročník akce na zahájení turistické sezony v Českém ráji v rámci hry „Za pověstmi Českého ráje". Pro děti i dospělé je připraveno putování na Turnovsku plné soutěžních úkolů a otázek, při kterém se na cestě setkají s řadou postav z pověstí Českého ráje. Připraveno je i divadelní představení na návsi v Přepeřích.
Start: Sportovně rekreační areál Maškova zahrada Turnov od 8.15 do 11.00 hodin, cíl je tamtéž. Trasa pochodu vede po značených cestách, většina cesty je vhodná pro kočárky, část je po místních komunikacích, kde bude omezena rychlost.
Program v areálu Maškova zahrada:
12.00 Mažoretky
12.30 Kouzelník
13.00 ukázka výcviku služebních psů
13.45 Karmínek – písničkové vystoupení
14.00 příchod krále Granáta s královnou a družinou
14.30 losování o zajímavé ceny
15.00 ukázka výcviku služebních psů
Po celou dobu rukodělná dřevařská dílna, nafukovací atrakce a další zajímavé sportovní vyžití ve spolupráci s partnery akce. Hlavní ceny: let balónem od společnosti Baart, letní tábor od Ara tábory a další hodnotné ceny partnerů. (rud)

Poprvé letos vyjede zubačka a vy můžete být u toho
Kořenov - Zahájení sezóny na Zubačce je připraveno  na 29. dubna. Na jedinou českou ozubnicovou trať opět vyrazí zvláštní vlaky Železniční společnosti Tanvald, v Kořenově bude připraven bohatý program.

Zvláštní vlaky na ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova a Harrachova bude tvořit tvořit historický motorový „Singrovka" M240.056, barový vůz Balm Bistro, vozy Balm a unikátní ozubnicová lokomotiva „Rakušanka" T426.0. Jízdenky do zvláštních vlaků koupíte v den akce v předprodeji na nádraží v Tanvaldě nebo přímo ve zvláštních vlacích. Z Tanvaldu jede: v 10:32; 13:43; 17:43. Zpět z Harrachova ve 12:30 16:30.

Budete odbaveni historickými lepenkovými jízdenkami i průvodčími v historických uniformách. V barovém voze můžete kromě občerstvení zakoupit i upomínkové předměty ze Zubačky. Pivo a limonáda se roznášejí po celém vlaku.

V Kořenově můžete navštívit Muzeum ozubnicové dráhy a Výtopnu Kořenov, svézt se tu můžete vláčkem Důlní železnice či historickým autobusem na Jizerku nebo do Příchovic. Pokud si koupíte jízdenku all inclusive, tak vše z tohoto máte v ceně jízdenky. Bohaté občerstvení je tu samozřejmostí.

Na nádraží v Kořenově bude nejen pro děti připraveno divadelní představení „Není čarodejnice jako čarodejnice".

Ve směru od Liberce se na Zubačku můžete vypravit historickou tramvají a historickým autobusem. Boveraclub vypraví na trať mezi Libercem a Jabloncem historickou tramvaj, mezi Jabloncem a Tanvaldem pojede historický autobus.

Závěrečný taneční večer
Semily - Společenský taneční večer na ukončení obou jarních tanečních kurzů pro manželské a přátelské páry a pro všechny příznivce společenského tance a kvalitní společenské zábavy se koná v KC Golf Semily v sobotu 29. dubna od 19.30 hodin. Hraje skupina Allegro z Jičína, uvádí Petr Mertlík. Na taneční večer jsou srdečně zváni všichni milovníci tance a dobré společenské zábavy. (rud)

Srandahry pod taktovkou skautů
Jilemnice – V sobotu 29. dubna od 9 do 15 hodin pořádá Skaut středisko Jilm Jilemnice. Srandahry je den netradičních her soutěží pro děti ve věku do 10-ti let (včetně). Soutěží vždy 3-členná družstva (mohou být i smíšená) v kategoriích do 7 let a 8-10 let. Každý ročník Srandaher je věnován některému z pohádkových témat a pokaždé jsou připraveny nové a originální disciplíny. Při soutěžích si děti vyzkoušejí své pohybové dovednosti, kreativitu, soutěživost a týmovou spolupráci (soutěž probíhá ve smíšených 3 členných družstev). Mimo soutěží je připraven i doprovodný program, který tvoří nízké a vysoké lanové překážky. Start u skautského domova Za lázněmi. (rud)

Film Mimi
Železný Brod - KC Kino Železný Brod promítá 29. dubna od 15 hodin film Mimi. To batole je fakt zvláštní. Nosí totiž elegantní oblek s kravatou, mluví hlubokým hlasem a nemístně vtipkuje. A taky se chová jako tajný agent. Toho si všimne jeho starší bratr Tim, který z jeho příchodu do rodiny zrovna velkou radost nemá. Doteď byl jedináčkem, který měl veškerou rodičovskou lásku, a to mu skvěle vyhovovalo. A tak se Tim snaží novému sourozenci podívat na zoubek. Tedy pokud už nějaký má. (rud)

Rychle a zběsile 8
Železný Brod - KC Kino Železný Brod promítá 29. dubna od 19.30 hodin film Rychle a Zběsile 8. Dominic Toretto zradil svou rodinu. Na stranu zla ho přetáhla kyber-teroristka přezdívaná Cipher, která je stejně krásná jako nebezpečná. Není tedy divu, že Toretto naprosto ztratil hlavu a vykašlal se nejen na Letty, ale i na všechny staré kámoše. A že s ním má Cipher jiné plány, než jsou romantické večeře při svíčkách, je nabíledni. Takže se není čemu divit, když dojde na automobilovou honičku třeba i s ponorkou… (rud)

Mezinárodní den tance oslavte jak jinak, tancem
Jablonec n. N. - V orientálním studiu Tasmina si 29. dubna můžete od 10.30 do 11.30 zatančit s Atifou. Máte jedinečnou příležitost zatančit si s báječnou lektorkou Olinkou Jarabicovou. Ukázková lekce je zdarma.

Liberec – Tanec je na programu také v Krajské vědecké knihovně od 13 do 19 hodin.

Veřejná akce otevřená všem, kdo se zajímají o tanec, pohyb, hudbu. Přijďte tančit, podívat se, podpořit vystupující.. a zatančit si s námi hromadný flashmob.

OPEN CLASS LEKCE

13:15 Zouk
14:15 Salsa
15:15 Africké tance
16:00 FLASHMOB
16:15 Swing
17:15 Tango Argentino

TANČÍRNY

13:30 společenské tance
14:15 Zouk
14:45 Tango Argentino
15:15 Salsa
16:00 FLASHMOB
17:00 Swing s kapelou O.V.J. Dixie

UKÁZKY A VYSTOUPENÍ

13:15 TutaBota - rytmy a tance západní Afriky
13:30 Salsa
13:45 Swing
14:00 AngelBreakers - Breakdance a Hip Hop
14:15 Společenské tance
14:30 Zouk
14:45 TutaBota - rytmy a tance západní Afriky
15:00 Tango Argentino
15:15 AngelBreakers - Breakdance a Hip Hop
15:45 Tango Argentino
16:00 FLASHMOB

Swingová tančírna s živou hudbou v knihovně
Liberec - Swingová tančírna pro všechny je na programu v sobotu 29. Dubna od 17 hodin v Krajské vědecké knihovně. Podvečer s živým hudebním doprovodem Orchestru Vladimíra Janského a klasickou dixielandovou hudbou 30tých let. Dobrovolné vstupné budou vybírat do klobouku. (rud)

Basistova dobrá společnost koncertuje v kostele
Přepeře – Jarní koncert připravili na sobotu 29. dubna v kostele sv. Jakuba St. v Přepeřích. Zazní skladby autorů z počátku 18. století, které uvede Basistova dobrá společnost z Liberce. Začátek v 18 hodin. (rud)

Brána do pekel v srdci Českého ráje ožije zabijačkou
Trosky - Bizarní zřícenina gotického hradu připomínající čertovy rohy trčící ze země byla postavena koncem 14. století a stala se jedním ze symbolů Českého ráje. Vybudování hradu na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad. Při prohlídce má návštěvník možnost seznámit se s historií hradu a vystoupat na věž "Babu" i na vyhlídku pod věží "Panna", které skýtají jedinečný rozhled do okolní krajiny. Ukázka staročeské výroby tradičních zabijačkových pochoutek s ochutnávkou s názvem Čarodějnická zabijačka je připravena na sobotu 29. dubna od 10 do 16 hodin. (rud)

Kouzelný zvoneček se rozezní v Tylově divadle
Lomnice nad Popelkou – Ochotnický soubor 3na3 Nová Paka hraje v sobotu 29. dubna od 15 hodin v lomnickém Tylově divadle pohádku o nesmělém princi a tak trochu trumpetovi, který musí jít do světa, aby si našel nevěstu. Ale jak to už bývá, smůla se mu lepí na paty, a tak se ho nejedna princezna natrápí. O vtipné okamžiky nebude nouze, mnoho krásných princezen ve třech královstvích čeká právě na vás a roztržitý král tomu všemu dodá korunu, naštěstí tu je kouzelný zvoneček a ten… (rud)

Putování za renesancí na Hrubém Rohozci
Hrubý Rohozec - Prohlídky zaměřené na stavební vývoj objektu. Společně se projdeme po nejstarších částech původního krajířovského pozdně gotického zámku. Mimo jiné uvidíte také běžně nepřístupné prostory, jako je východní sklep, místnost ve věži nebo zámecká půda. Prohlídky odcházejí v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin. A to v sobotu 29. dubna i v neděli 30. dubna. (rud)

Na Novovesáku pojedou lodě, krasavci řízení rádiem
Jablonec n. N. - Středisko volného času DDM Vikýř a KLoM ADMIRAL pořádají již jedenácté setkání modelářů do 18 let. Závody modelů můžete vidět v sobotu 29. dubna od 9.30 na Novoveském koupalištiv Jablonci n. N.

Neděle 30. dubna

Ptačí akce pro opravdu ranní ptáčata
Český ráj – Akci Vítání ptačího zpěvu pořádá ZO ČSOP Bukovina ve spolupráci s Českou společností ornitologickou. Ptáci Českého ráje pro nás všechny nacvičují novou avisymfonii, kterou letos zazpívají v Podtroseckých údolí. Sraz zájemců bude pro ranní ptáčata v 5.30 hodin na parkovišti u rybníka Vidlák, pro ranní spáče v 7.00 hodin na parkovišti u rybníka Věžák. Trasa povede jedním z nejkrásnějších míst Chráněné krajinné oblasti Český ráj, můžete se proto těšit na spoustu zajímavých druhů zpěvného ptactva. (rud)

Zachrání Vincek Barušku od čaroděje?
Jilemnice - Čarodějnou pohádku můžete v neděli 30. dubna vidět od 15 hodin ve Společenskiém domě Jilm. Pohádka, kterou zahraje Divadlo Drak, je napsána na motivy příběhů, které patří ke klenotům z pokladnice Českých pohádek. Zelinářce Mařce práce moc nevoní, ale korunky počítá ráda, a kouká kde ušetřit a jak a kde si „uďobnout" z cizího. Těší se na korunky, které získá prodejem svého zelí. Její sousedka Baruška pěstuje bylinky, pro zdraví své i ostatních. Má ráda přírodu a vše co k ní patří. Starý, vykotlaný strom, který roste léta na její zahrádce je důvodem k věčným hádkám se sousedkou Mařenou. Jejich konflikty vrcholí, když se do zahrad nastěhuje zajíc Ušáček. Bylinky mu moc nechutnají, zato zelí, patří k jeho oblíbeným pochoutkám. Mařena jednoho dne starý strom porazí, ale tím rozbije hnízdo a poraní jednoho z havranů, kteří tam již léta hnízdí. Král havranů – čaroděj ze Skleněné hory, jí přikáže, aby se o půlnoci připravila, musí si odpracovat bolest, kterou způsobila. Mařena podvodem na domluvené místo připraví – nic netušící Barušku, a tak čaroděj odnese ji. Naštěstí všechno vidí zajíček Ušáček, a tak se s trhovcem Vinckem vydá hledat a vysvobodit Barušku. A co se stane, když čaroděj zjistí, že unesl nepravou? Jak zachrání Vincek Barušku? (rud)

Jak se vozila mimina za našich babiček a prababiček
Lomnice nad Popelkou - V Městském muzeu a galerii Lomnice nad Popelkou najdete od 30. dubna pěkné exponáty ze sbírky Martiny Palkové. V průběhu minulých desetiletí většina tematických výstav v městském muzeu byla určena především pro návštěvníky z řad mužů. Výjimku tvořila úspěšná a hojně navštívená výstava „Pomocníci z domácností našich babiček", uspořádaná před dlouhými deseti lety v roce 2007. Po čase tedy pracovníci lomnického muzea připraví výstavu, která má opět ambici zaujmout právě ženy. Konkrétně se bude jednat o výstavu „Historických kočárků doplněnou o ukázky dobového odívání a dětských hraček" ze sbírky Martiny Palkové z nedalekého Libštátu. Výstava bude pro veřejnost zpřístupněna v neděli 30. dubna od 9 hodin bez slavnostního zahájení, a to z pochopitelného důvodu, jelikož výstavní síň muzea bude zaplněna velkým množstvím exponátů s danou tematikou.
Martina Palková je maminkou tří dětí a jak sama říká, je jinak úplně obyčejná ženská, která má ráda různé hezké a milé věci z dob minulých. A protože každé sbírání jednou nějak začíná, nebylo tomu jinak ani u paní Martiny, i když, jak připouští, sběratelství je především doménou mužů. „Svoje „sbírání" jsem nejprve započala hračkami," dodává paní Palková. „Podařilo se mi sehnat panenku IGRA v původním originálním balení, a ta to všechno vlastně odstartovala. Když jsem měla tuto kouzelnou věc doma, přemýšlela jsem, čím ji doplnit. Nápad přišel záhy, kdy jsem si k tomuto rozkošnému miminku pořídila i starý kočárek. Od roku 2010 do dnešního dne moje kolekce čítá 60 kusů kočárků, jak na miminka, tak na panenky, dále 100 kusů panenek vyrobených mezi lety 1900 – 1989, a mnoho doplňků (dudlíků, lahviček, chrastítek, zavinovaček atd.). Moji sbírku časem obohatilo i několik „reborn" panenek, což jsou panenky ručně vyráběné; vypadají jako živé a každá z nich je originálem."
Díky řadě hodných lidí, jež mají „srdce na dlani", a kteří spoustu exponátů darovali zdarma, se mohla sbírka paní Martiny Palkové rozrůst do dnešní úctyhodné velikosti. „Všem těmto dárcům patří mé velké poděkování, protože nebýt jich, má sbírka by nikdy nebyla taková, jaká je! Nesmírně si těchto lidí vážím, neboť shromážděné exponáty jsou mojí naplněnou radostí."
Přijďte se i vy potěšit a nechat na sebe dýchnout nostalgii starých zašlých časů. Výstava potrvá až do 25. června. (rud)

Zrekonstruovaný kostelní oltář znovu vysvětí
Karlovice – Slavnostní svěcení zrekonstruovaného oltáře v kostele sv. Jiří v Přáslavicích od 15.00 hodin za přítomností biskupa Jana Baxanta. Rekonstrukce oltáře začala v roce 2013, dokončena byla vloni. Opravy prováděla firma Jana Macha z Červeného Kostelce nákladem 711 tisíc korun. Devadesát procent věnovalo ministerstvo kultury, zbytek doplatilo Děkanství Turnov. (rud)

ČARODĚJNICE

Sobota 29. dubna

Jablonec n. N. - Pasecké předčarodějnice. Zábavné odpoledne, atrakce pro děti a nejen pro ně v Jabloneckých Pasekách na hřišti od 16 hodin.

- volba Pasecké miss a vícemiss čarodejnice 2017
- ukázka vyproštění z havarovaného vozidla a ukázka hašení pěnou
- od 18 hodin bude pro Vás hrát kapela FUK
- v 19 hodin lampiónový průvod od vlakové zastávky v Pasekách na hřiště
- v 21 hodin ohňostoj
- po průvodu dojde k zapálení Pasecké vatry za asistence místních hasičů

Neděle 30. dubna

Jablonec n. N. – Ve 21.00 hodin vyjde průvod s mažoretkami DDM Vikýř a bubeníky Barrel Battery od Rybářské bašty jde směrem k hrázi. Od 21.25 hodin odpálí ohňostroj z hráze a pontonu přehrady. UPOZORNĚNÍ: Ve večerních hodinách bude omezena doprava v blízkosti přechodů pro chodce na silnici U Přehrady.

Jablonec n. N. - Středisko volného času Vikýř pořádá v neděli od 16 hodin tradiční pálení čarodějnic u přehrady. Kdo přijde ke druhé hrázi, může se zúčastnit čarodějnického reje, mnoha dílniček a her s čarodějnou tématikou. Opéct si buřta a poslechnout si živou muziku. Všechny masky nejenže dostanou buřta zdarma, ale ještě mohou vyhrát soutěž o tu nejhezčí, nebo nejoriginálnější z nich.

Malý Rohozec - Rohozecký okrašlovací spolek a Osadní výbor Malý Rohozec, Mokřiny a Vazovec srdečně zvou všechny malé i velké z blízkého i dalekého okolí na tradiční pálení čarodějnic. Akce se uskuteční na tradičním místě na Malém Rohozci v lokalitě „Na Pískách". Připraveny budou tematické soutěže pro děti, velká vatra s opravdovou čarodějnicí, ohníček na opékání buřtů, bohaté občerstvení a samozřejmě i pivo a limonáda z místního Rohozeckého pivovaru. Začínají tu v pozdním odpoledni. (rud)

Železný Brod – Zpátky v čase aneb čarodějnice trochu jinak. Vracet se budeme přibližně o 110 let zpět. Těšit se můžete nejen na hry po staru, které povedou Památkovou rezervací Trávníky, ale také na spoustu zajímavých aktivit přímo na Bělišti v Železném Brodě. A to od 15 hodin. Můžete si nechat věštit od jarmareční kartářky, nechat se ošetřit v lazaretu a zároveň si zkusit první pomoc, budete mít možnost zahrát si hru špačka, zatancují nám folklorní tance a uvidíte vtipný taneček čarodějnic, můžete si zkusit uvařit lektvary a vyrobit košťata, ochutnáte pečivo podobné tomu před 100 lety a mnoho dalšího… Celým odpolednem se bude linout stará hudba z gramofonu. Společně postavíme májku a v pozdějších hodinách se v průvodu podobném Majáles vydáme na akci Města Železný Brod – Čarodějnice. Zde loučí rituálně zapálíme vatru s čarodějnicí. Přijdete-li na akci v dobovém obleku z přelomu 19.–20. st., budete zařazeni do soutěže o nejoriginálnější oblek. Pořádá: Rodinné centrum Andílek, Spolek Trávnice, další železnobrodské spolky a Semínko země se Semil.

Železný Brod – Hasičské hřiště. Zapálení vatry a upálení neposlušných čarodějnic ve 20 hodin. Ve 20.15 vystoupení skupina Pranýř s ukázkou šermířských dovedností a následovat bude ukázka tanců našich neupálených čarodějnic. Ohnivá show vypukne ve 21 hodin. Od 19 hodin budou připraveny ohníčky na opékání vuřtů.

Bzí - T.J. Sokol Bzí a SDH Bzí zvou na tradiční akci. Ve 20.30 hodin odchod lampionového průvodu od sokolovny směr lesní hřiště, zde podpálení vatry a upálení všech čarodějnic.

Jilemnice – Hřiště Kuvajt u restaurace Grand ozvučí Láďa Pacák a připraveny jsou čarodějnice a vatra. Od 19 hodin. Bohaté občerstvení + ohníčky na opékání zajištěny.

Tanvald - Tanvaldské pálení Čarodějnic. Jako každý rok sbor dobrovolných hasičů Horní Tanvald ve spolupráci s městem Tanvald a MDC Maják pořádají tradiční pálení čarodějnic na místním hřišti Honvart a to v neděli 30. dubna. Tanvaldské pálení čarodějnic nebo-li tzv. Filipojakubská noc odstartuje v 18:30 u MDC Maják lampionovým průvodem, který povede až na místní hřiště. Zapálení hranice, kterou jako již tradičně mnoho let zajišťuje sbor dobrovolných hasičů Horní Tanvald je plánované na 20:30 hod. Nebude chybět ani ohňostroj a po celou dobu konání akce je zajištěný i hudební doprovod. Návštěvníci se mohou těšit na bohaté občerstvení, samozřejmě nebude chybět tradiční guláš z polní kuchyně, domácí bramboráky, klobásy z udírny, točené pivo a mnohé další – to vše zajišťují hasiči z Horního Tanvaldu. Pořadatelé doufají, že velké úsilí s postavením vatry bude odměněno velkým počtem návštěvníků a doufají, že si to místní, ale i přes polní obyvatelé užijí a oslaví tak společně příchod jara. Stánky s občerstvením na hřišti Honvart budou v provozu již od 16 hod.

Smržovka - Tradiční pálení čarodějnic v areálu Parkhotelu s průvodem z náměstí a s diskotékou pod širým nebem. 18:00 zahájení programu na Parkhotelu, točené pivo, dobroty z grilu a udírny; 19:00 vychází lampionový průvod od radnice; 19:30 hudba k poslechu Diskotéka DJ Michal Tůma; 20:00 zapálení vatry; 20:30 hudba k poslechu i tanci; max. 24:00 zakončení. Srdečně zve Parkhotel Smržovka + SDH Smržovka.

Josefův Důl – Pálení čarodějnic - prostory u Obecního úřadu
19.30 sraz čarodějnic před centrem AURA a odlet od centra – směr letu na plac pod obecním úřadem, kde bude pokračovat rej (možnost zapůjčení masek po domluvě předem v centru Aura, tel.: 606 165 492); 20.00 vyhodnocení masek … dále volná zábava a živá hudba. Po setmění zapálení vatry a ohňostroj. Občerstvení zajištěno.

Liberec – U arény v libereckém Sport parku opět zaplane oheň. Už tradičně se zde posledního dubna sletí čarodějnice z širokého okolí. Oblíbené Čáry u arény letos nabídnou celodenní program. Již od 10 hodin startuje čarodějnická pouť s kolotoči, skákacím hradem, střelnicí a dalšími atrakcemi pro děti. V odpoledních hodinách budou pro děti připraveny soutěže o drobné ceny a zábavný program na pódiu. Malým i velkým návštěvníkům zahraje po zapálení tradiční vatry liberecká skupina Krakatit a po setmění rozzáří noční oblohu ohňostroj. Vstup je pro všechny návštěvníky zdarma. Oblíbené Čáry u arény proběhnou stejně jako v minulých letech na travnatém prostoru atletického odhodiště v zadní části areálu Sport Parku Liberec. (gb)

Rádlo - Pálení rádelských čaroděnic bylo kvůli počasí přesunuto na neděli 30. dubna. Kiosek na Milířích bude otevřen celé odpoledne a zve k příjemnému posezení. Lampionový průvod - sraz v 18:30 pod parkovištěm u bývalého obchodu - projížďky na koních, čarodějnická příprava, připomenutí zaklínadel a čarodějného tance. Odchod průvodu na Milíře v 19.00 hodin. Vyhlášení Miss čarodějnice, promenáda čarodějnic, ve 20 hodin zapálení vatry. Čarodějnická trasa pro děti - získávání leteckých průkazů. Zajištěn bude i menší ohýnek, buřty i klacky na opékání, pro děti v maskách buřtík na opékání zdarma. Ve 21 hodin velký rádelský ohňostroj.

Pondělí 1. května

Zpřístupnění středověké věže na zámku Lemberk
Lemberk - Zpřístupnění středověké věže s vyhlídkou po okolí zámku Lemberk na státní svátek v pondělí 1. května od 9 do 16 hodin. (rud)
Benefiční komponovaný pořad na zámku věnují nadaci
Lemberk - Svatozdislavský benefiční koncert na zámku Lemberk – 17. ročník se koná 1. května. Tradiční charitativní komponovaný pořad plný hudby a poezie pořádaný k uctění památky a odkazu sv. Zdislavy z Lemberka. Výtěžek koncertu, který na Lemberku začíná ve 14 hodin, věnují Nadačnímu fondu VRBA. (rud)

Máchův Máj zazní v Českém ráji, na hradě Valdštejn
Valdštejn - Melodram na báseň Karla Hynka Máchy Máj v nastudování hudebního skladatele, režiséra, dramaturga a pedagoga Zdeňka Zahradníka. Pro Valdštejn již tradiční představení, přesto však jinak – na nové hudební nahrávce zazní Stamicovo kvarteto doplněné o harfu Ivany Pokorné a klavír v podání autora. Hrají: Nikola Bartošová (Jarmila), Marek Pavlíček (básník), Vojtěch Hrabák (Vilém), Kristina Kubová (zpěv, sen Jarmily). Hudebně-poetické obohacení a zpříjemnění prvomájového dne. Začátek ve 14 hodin. (rud)

K 1. Máji tradičně patří pouť na Krásné
Pěnčínsko - Pouť sv. Josefa na Krásné se 1. května koná v Kittelově areálu Krásná od 9.30 hodin. V budově fary jsou připraveny interaktivní dílničky pro děti. Prodejní výstava skla manželů Olivových ze Železného Brodu a prodejní výstavy rukodělných prací. V přízemí kavárnička s drobným a dobrým občerstvením. Spolek Come Back e.V. ze Žitavy bude předvádět práci se dřevem.

10:00 Slavnostní poutní mše svatá v kostele sv. Josefa. Hlavním celebrantem bude Mons. ICLic. Mgr. Martin Davídek, generální vikář Litoměřické diecéze.
10:00 Workshop hliněné omítky dnes, věnující se problematice této technologie, jakými způsoby jsme je dnes schopni vytvářet.
11:30 Divadélko pro děti
11:30 prohlídky areálu na Kittelovsku včetně návštěvy Worksopu hliněné omítky. Začátek prohlídky v 11:30, 13:30 a 15:00 u Kittelova muzea. (Budova nad Burkem).
11:30 Hudební škola Trojzemí (mladí hudebníci ze Žitavy hrající na historické nástroje) Kostel sv. Josefa
12:00 Kittelovo muzeum – zahájení sezóny 2017. Od Šláftruňku po Smrkáček aneb 10 let firmy Kitl! Doktor Kittel by měl radost - Kittelův dům ožívá, aneb 2019 začínáme!
12:30 Pěvecký sbor Generace Gospel Choir – kostel sv. Josefa
13:15 Huntířovský pěvecký sbor, pod vedením Mgr. Paldusové – před farou
13:30 Divadélko pro děti
13:30 prohlídka areálu na Kittelovsku včetně návštěvy Worksopu hliněné omítky. Začátek prohlídky u Kittelova muzea. (Budova nad Burkem)
13:30 Hudební škola Trojzemí (mladí hudebníci ze Žitavy hrající na historické nástroje) Kostel sv. Josefa
14:00 Kvarteto Ad libitum, J.Klokočníková a hosté – kostel sv. Josefa
14:30 Folklorní soubor Nisanka a Malá Nisanka z Jablonce nad Nisou – pásmo tanců, říkadel a písniček aneb doktor Kittel v dějinách času
15:00 prohlídka areálu na Kittelovsku včetně návštěvy Worksopu hliněné omítky. Začátek prohlídky u Kittelova muzea. (Budova nad Burkem)
15:30 Smíšený pěvecký sbor Janáček - kostel sv. Josefa
16:30 Eleazar Kittel – film - Kittelovo muzeum – po deseti letech promítáme znovu skvělý a úspěšný film Eleazar Kittel aneb nepropásněte jedinečnou příležitost :-) a přijďte včas!!!

Dále po celý den – koníčci paní Šeflové, hry pro děti a řada dalšího!

Prvomájový výstup na Tanvaldský Špičák
Tanvald – K prvomájovým akcím už tradičně patří výstup na Tanvaldský Špičák. Na vrcholu každý, kdo dorazí pěšky, obdrží číslovaný diplom. Akce se koná od 11 do 15 hodin. (rud)