Pondělí 23. dubna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 18 hodin. Astronomický seminář. Fotky, videa, informace, rady a návody pro každého zájemce o dění ve vesmíru.

SD Jilm, Jilemnice, od 18 hodin. Pět zemí pěšky do Říma. Jak název naznačuje, beseda Patrika Kotrby pojednává o italské cestě do Říma, o obecném pěším cestování Evropou, které dalo dohromady 7000 kilometrů a 3 roky na cestách. V přednášce zazní písně, poezie i próza z cest a zároveň bude k vidění mnoho fotografií, propojených s příběhy k nim.

Malé náměstí, Železný Brod. Roadshow RCL. Do Železného Brodu opět zavítá Tykaldo Tyko rádia RCL. Celý den bedlivě poslouchejte frekvenci 101,4 FM a zjistíte, kdy přesně do Železného Brodu dorazí. A nejspíš přiveze i zpěváka Jakuba Děkana - rozdávat se budou nejen podpisy, ale možná i CD.

KC Kino, Železný Brod, od 18 hodin. Putování po Vietnamu. Fotografie s doprovodným živým slovem a mnoha dramatickými zážitky o putování po Vietnamu vám vylíčí cestovatelé Olga a Václav Vebrovi. Obdivujte úchvatné hory, kaňony a vodopády na severních hranicích Vietnamu s Čínou, vápencové homole vystupující z moře v zátoce Ha Long. Prožijte duchovní omámení v chrámech pod ochranou zachmuřených strážců a draků, projděte se zakázaným císařským městem Hue s jeho honosnými paláci a pagodami. Uvidíte zachovalé středověké město Da Nang vybudované z řemesel a obchodu minulých generací houževnatých a pracovitých obyvatel. Na řece Mekong navštívíte plovoucí tržnice a zahrady. Zajímavá je i historie měst Da Lat, Saigon - Ho Či Min stejně jako dějiny celé země, původně kolonie, francouzké Indočíny, mnoha válkami sužovaná a nyní se rychle rozvíjející země. 

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 19.30 hodin. Divadlo: Caveman. Slavná „One man show“ o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví. Režie: Patrik Hartl. Hrají: Jan Holík/Jakub Slach.

Úterý 24. dubna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 18.30 hodin. Kvíz Na Rampě. Poskládejte 2-8členný tým a otestujte své znalosti!

Kongresový sál hotelu Sklář, Harrachov, od 17 hodin. Vyhlášení ankety Nejlepší sportovec  roku.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Lobkowicz Trio. Lukáš Klánský – klavír, Ivan Vokáč – violoncello, Jan Mráček – housle. Lobkwicz trio tvoří uznávaní sólisté a komorní hráči. Díky souhře, přesvědčivé interpretaci, precizní technické úrovni a vytříbené intonaci si soubor získává uznání publika i odborné veřejnosti. Trio konzultuje s předními českými umělci jako je prof. Ivan Klánský, prof. Miroslav Petráš nebo prof. Pavel Hůla. Název souboru poukazuje na tradiční propojení rodu Lobkowiczů a mnoha skladatelů osmnáctého a devatenáctého století. Ludwig van Beethoven věnoval Lobkowiczům Trojkoncert pro klavír, housle, violoncello a orchestr, který patří k vrcholům triového repertoáru. Svolení používat tento vznešený název dostal ensemble od pana Jaroslava Lobkowicze.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 10 hodin. Mistr a Markétka. Magický příběh o věčném boji dobra se zlem, vyprávěný na půdorysu příběhů Fausta a Piláta Pontského, ve kterém se prolíná několik dějových rovin a realita se mísí s fantazií. Nad divadelní hrou podle slavného románu Michaila Bulgakova uvažovali autoři – režisér Jurij Galin se scénografem Alexandrem Soloduchem a hudebním skladatelem Alexandrem Čevskim od roku 1980. Svého snu se ale nevzdali a na scéně Docela velkého divadla podařilo. Do představení vložili to, co zažili na svou kůži přímo v Rusku i to, co zažívají dnes v nových domovech a životech. Herci přidali to, čím román zasáhl je. A všichni společně jsou udiveni, jak se tupost hlupáků a arogance moci za léta, která uběhla od autorovy smrti, vůbec nezměnila. A jak je pořád stejně nebezpečná jako před 77 lety, kdy Bulgakov svůj román dopsal.

Městská knihovna, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Jmenuju se Tomáš (Holý). Autor knížky Ota Kars nám přiblíží skutečný život Tomáše Holého, který by se 17. března tohoto roku dožil padesáti let. Pořad proběhne v rámci akce Kniha ti sluší.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Scream for me Sarajevo. Scream for me Sarajevo je úžasný příběh o neuvěřitelném rockovém koncertu, který odehrál frontman kapely Iron Maiden Bruce Dickinson v roce 1994 uprostřed obléhání Sarajeva.

Zámek Lomnice nad Popelkou, od 18 hodin. Pasu pasu písničky. Základní umělecká škola Lomnice nad Popelkou zve na koncert písní Jaroslava Uhlíře a Zděňka Svěráka aneb Pasu pasu písničky. Vystoupí žáci hudebního oboru. 

Městská knihovna, Semily, od 17 hodin. Tajemství za sněhovým knírkem. Povídání, čtení a tvoření s Miladou Rezkovou, která představí svou novou knihu. Kdo občas rád mlsá? Kdo miluje dobrodružství? Koho štve, když lidé podvádí a lžou? Kdo umí udržet tajemství? Ten musí přijít! Mandlové zákusky, krémové dortíky, statečná vosa Celestýna, podlý agent Parchantel Hnusil, vlezlá štěnice Protivana Slídivá a nikdy nekončící souboj dobra se zlem, to vše nás čeká s Miladou Rezkovou.

Zálesí kolonie, Železný Brod, od 17 hodin. Řez a roubování stromů. MO ČZS Železný Brod srdečně zve všechny zájemce z řad veřejnosti na tradiční oblíbenou instruktáž Řez a roubování ovocných stromů, která se uskuteční v kolonii Zálesí v Železném Brodě. Ukázky řezu a roubování předvedou odborní instruktoři, kteří rovněž odpoví na vaše otázky. Akce bude i letos doplněna o problematiku hnojení ovocných stromů a jejich ochranu proti škůdcům.

Městské divadlo, Železný Brod, od 19 hodin. Španělský večer s Carmen. Srdečně zveme na XI. pokračování cyklu „ZUŠka představuje“, tentokrát jedinečný koncert v temperamentním flamencovém stylu. Komponovaný program španělské hudby, která má v sobě hodně temperamentu a přináší rytmy slavného a charakteristického tance flamenco, je vytvořen pěveckými a tanečními vstupy, kde se objevují nejslavnější hudební kusy se španělskou tematikou, jako je Bizetova Carmen, nebo písně F. G. Lorcy a M.de Fally. Tato kombinace, výběr skladeb a osobitý projev všech protagonistů zaručuje opravdu nevšední autentický zážitek. Edita Adlerová - zpěv formace La Magia del Flameco ve složení: Lola Karpenka - tanec flamenco Miroslav Žára - kytara, zpěv Anna Štěpánová - housle Juraj Papi Garaj - cajón, kytara, zpěv.

ZUŠ, Náměstí Českého ráje, Turnov, od 14 hodin. Turnovský kos 2018. 19. Ročník pěvecké soutěže jednotlivců o nejlepšího turnovského zpěváka.

Dům Na Sboře, Turnov, od 19 hodin. Večer Na Sboře. Ptáci skalních měst Českého ráje. Přednáška a uvedení nové knihy z oblasti ornitologie Zdeňka Mrkáčka a Karla Broulíka. Hudební doprovod Martin Hybler. Prodej knihy a autogramiáda.

Galerie N, Jablonec, od 17 hodin. Vernisáž výstavy Generace. Díla francouzského sochaře českého původu Vladimíra Škody a malířů-krajinářů Lucie Klímové a Josefa Vackeho uvidíte do 21. 5.

Pod názvem výstavy «Generace» se skrývá skutečnost, že to byli právě Škodův otčím, Josef Vacke a jeho přítelkyně a umělecká kolegyně Lucie Klímová, kteří Vladimíra k výtvarnému umění přivedli. Vladimír Škoda po studiích v Cesarově atelieru na pařížské École Nationale Supérieure des Beaux Arts zůstal ve Francii, kde dodnes žije a tvoří. Působil řadu let jako profesor v Le Havre, Marseille a ve Štrasburku, patří mezi ty české výtvarné umělce, kteří se výrazně prosadili v evropském měřítku, o čemž svědčí bezpočet jeho výstav v mnoha evropských i světových muzeích a centrech současného umění, tak jako zastoupení jeho prací v řadě významných veřejných i soukromých sbírek po celé Evropě.

Obrazy Lucie Klímové a Josefa Vackeho vycházejí plně z tradice českého krajinářství, a  to v nejlepším slova smyslu. Oba byli žáky Otakara Nejedlého, který v r. 1925 obnovil na  Akademii výtvarných umění výuku krajinné malby. Klímová byla dokonce první ženou, která zde mohla studovat. Svojí tvorbou se řadí mezi významné postavy generace krajinářů své doby.

Přes rozdílnost výtvarné polohy tvorby Klímové, Vackeho a Škody, dokládají  vystavovaná díla, že jejich tvorba byla a je stejně poctivá, umělecky bohatá a osobitá. Lucie Klímová i Josef Vacke mají silnou vazbu na Křižany, odkud je také několik vystavovaných Vackeho obrazů. Jezdil tam i mladý Vladimír Škoda a s Křižany jsou spojeny i jeho první výtvarné pokusy. Je proto symbolické, že jejich společná výstava  se uskutečňuje právě v kraji pod Ještědem.

Vladimír Škoda přizval k účasti na výstavě také Annu Zelinkovou a Kristýnu Kašparovou, dvě bývalé stážistky, které s ním spolupracovaly na realizaci zde představeného videa « Fragmenty vesmíru ». Na výstavě se tak setkávají tři generace umělců.

Středa 25. dubna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 8.30 a 10 hodin. Čarovné vejce. Velké dobrodružství Malé čarodějnice a jejího havrana nás přivede na Skalnatou horu, kde proběhne rej a zkouška čarodějných tetiček. Tu se objeví Někdo, s kým se mezi pravými čarodějnicemi naprosto nepočítá. Pohádka plná vtipů, písní, jazykových hrátek a přátelství.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Rampage: Ničitelé 3D. Americký sci-fi film. Nebezpečný genetický experiment změní mírného lidoopa v obrovské zuřící monstrum. Velký potká většího. V hlavní roli Dwayne Johnson. 

Zámek Lomnice nad Popelkou, od 8 hodin. Vesmír v půdě aneb Den Země s Krtečkem. Komise pro Místní agendu 21 a projekt Zdravé město Lomnice nad Popelkou připravuje pro školy i veřejnost stanoviště, kde můžete například pozorovat mikroskopem, co ukrývá půda a kdo v ní žije, třídit odpady hravou formou s Tondou Obalem, nebo vyrábět žížaly či brouky. Na zámeckém nádvoří vytvoří známá postavička v nadživotní velikosti Krteček dvoumetrovou krtičinu, jejíž životodárnou půdu si zájemci mohou ve svých přinesených nádobách odnést na zahrádku. Krteček bude po celý den sledovat průběh oslav.

Akci odpoledne doprovodí přednáška Vesmírný Krteček od pana Milana Halouska, pracovníka České kosmické kanceláře. Povídání s promítáním proběhne od 15:00 hod. na zámku. Zájemci všech věkových skupin se seznámí s příběhem Krtečka, který letěl do vesmíru, dozví se, jak ve vesmíru žijí a pracují kosmonauti, ale i další zajímavosti z oblasti kosmonautiky a vesmírných letů.

Závěr bude patřit loutkové pohádce v podání lomnického souboru Popelka, kterou sehrají na loutkové scéně zámku od 16:00 hod.

Kino 70, Jilemnice, od 19 hodin. Jeden svět: Dil Lejlá. Lejlá Imret se před několika lety stala nejmladší starostkou v Turecku. Ve svých 26 letech stanula před nelehkým úkolem oživit rodné město Cizre. To musela jako pětiletá opustit v důsledku vojenských akcí, při nichž zemřel i její otec, velitel kurdských guerill. Kurdští politici nemají v Turecku lehkou pozici a pro Cizre, odvěký středobod kurdského odporu, to platí dvojnásob. S blížícími se parlamentními volbami, ve kterých má poprvé v historii šanci uspět prokurdská demokratická strana, musí Lejlá i její rodina čelit čím dál vyhrocenějším situacím. Potká Lejlu stejný osud jako jejího otce? A existuje ještě naděje, že kurdská menšina bude žít v Turecku bez útlaku a otevřené diskriminace?

Semilský Ostrov, Semily, od 16 hodin. Vysazení stromu Olgy Havlové. Vysazení stromu Olgy Havlové proběhne v rámci celorepublikové akce u příležitosti jejích nedožitých 85 let (po celé ČR bude vysazeno 85 stromů). Projekt Strom pro Olgu Havlovou organizuje Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové spolu s městem Semily a skauty.

KC Golf, Semily, od 18 hodin. Podvečer s dechovkou. Místní dechový soubor Semilská 12 chce překvapit své příznivce novinkami ve svém repertoáru. Aby pro procvičování nových skladeb měli větší motivaci, rozhodli se zkoušet veřejně. Buďte prvními posluchači a zpříjemněte si s dobrou dechovkou podvečery. Pro zájemce o tanec je k dispozici taneční parket.

Čajovna U Robinsona, Semily, od 18 hodin. Ženský kruh. Komponovaný večer vede Iva Šírová. Příjemné setkání, sdílení prožitků a životních cest.

Kino Sféra, Turnov, od 18 hodin. Marek Císař: Thajsko. Thajsko láká nádhernými přírodními scenériemi, tajuplnými chrámy, exotickou kuchyní a v neposlední řadě přátelskými lidmi i slony. A ačkoli na jednu stranu je plná cestovatelů a „dovolenkářů“ všeho druhu z různých koutů světa, dají se zde naleznout stále nádherná a opuštěná místa, která uspokojí i ty, kteří vyhledávají spíše starý tradiční nádech země, jenž na mnoha místech turistický boom již zničil. Začneme v Bangkoku a postupně procestujeme celou zemi, navštívíme spoustu chrámů, vydáme se do džunglí plných vodopádů i k domorodému obyvatelstvu.

Jablíčko, Spolkový dům Jablonec, od 10 do 11 hodin. Zdravý úsměv. Preventivní program, péče o dutinu ústní u dětí i celé rodiny. Pro děti: krátká pohádka a praktický nácvik správného čištění zubů.

Čtvrtek 26. dubna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 18 hodin. Jarní koktejl ZUŠ. Tradiční profilový pořad jablonecké základní umělecké školy. Účinkují žáci hudebního a literárně dramatického oboru školy.

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Sara Niemietz a W. G. Snuffy Walden (USA). Jediný český koncert na aktuálním Travel Light Tour. Písničkářka Sara Niemietz je americká písničkářka a herečka, ovlivněná srdcem jazzu a duší blues. Píše skladby s moderním přesahem. Na aktuálním evropském turné Saru doprovodí skladatel a kytarový virtuóz W. G. Snuffy Walden, který dokresluje hudební krajinu pro Sařiny plné vokály. 

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Kino Sféra, Turnov, od 19.30 hodin.  Avengers: Infinity War. Snímek Avengers: Infinity War završuje neuvěřitelnou desetiletou cestu filmovým světem studia Marvel a přináší na stříbrná plátna nejsmrtonosnější a nejultimátnější válku všech dob. Avengers a jejich superhrdinští spojenci musí riskovat úplně vše a pokusit se porazit mocného Thanose dřív než jeho bleskový útok, provázený ničením a zkázou, zničí vesmír jednou provždy.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 17.30 hodin. Dvě nevěsty a jedna svatba. Marie je typická městská singl. Pracuje sice jako úspěšná televizní moderátorka, ale ve vztazích má dar přitahovat samé blbce. Naopak její sestra Karolína už toho pravého našla a plánuje svatbu. A tak Marie přijíždí za rodinou na návštěvu do rodné vesničky. Doma potkává svou dávnou lásku Jiřího. Během pár okamžiků je jasné, že jejich stará láska časem nevyprchala. Ale celá věc má jeden háček. Právě Jiří je snoubencem její sestry.

Kino 70, Jilemnice, od 19 hodin. Jeden svět: Aminin profil. Amina, atraktivní dívka syrsko-amerického původu, začala na počátku arabského jara psát blog, který reflektoval aktuální dění v Sýrii. Už jeho samotný název „Lesba v Damašku" upoutal pozornost a odkaz na jeden z Amininých prvních příspěvků v amerických novinách zajistil blogu slušnou čtenářskou základnu. Proto když se svět prostřednictvím její on-line přítelkyně dozvěděl o Aminině únosu tajnými službami, mnoho lidí se zapojilo do kampaně za její propuštění. Co se na počátku jeví jako příběh o osobní odvaze lesbické aktivistky, změní se kvůli několika nečekaným zvratům v originální příspěvek do debaty o síle sociálních sítí, které jsou schopné manipulovat vztahy mezi lidmi a jejich identitami.

Městská knihovna, Semily, od 16 hodin. Beseda s autorem historických románů a detektivek. Milujete historické romány a detektivky? Znáte nazpaměť Vondrušku a už nevíte, co číst? Zkuste Františka Niedla! Představujeme autora knih Čas vlků, Růže a lev či Rytíři Vřesova. 

Muzeum a Podjizerská galerie, Semily, od 17 hodin. Přednáška o Kozákovských polodrahokamech. Jak vlastně vznikly acháty? Jaké byly geologické dějiny Kozákova? Jaké další polodrahokamy se v okolí nacházely a nacházejí? Proč zvětrávají olivíny a jak tomu zabránit? Těmto a dalším tématům se budeme věnovat s mineralogem turnovského muzea Mgr. Janem Bubalem.

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 19.30 hodin. Divadlo: Odnaučte se milovat. Laskavá komedie Sybille Bergové o ženách, které nechtějí být single, o koučích a romantických filmech, doprovázená naživo zpívanými písněmi Zuzany Navarové, Hany Hegerové, Petra Hapky, aj.´Dvě atraktivní a osamělé ženy v produktivním věku jsou hlavními postavami hry Odnaučte se milovat! Ve snaze zapomenout na zklamání z předešlých vztahů si zaplatí kurz, ve kterém se za pomoci svérázného kouče Knuta snaží odnaučit touze po lásce a spřízněné duši. Hrají: Petra Jungmannová, Alena Štréblová, David Punčochář a Zuzana Čapková.

Jablíčko, Spolkový dům Jablonec, od 15 do 17 hodin. Podpůrná kojící skupinka. Setkávání těhotných a kojících maminek v příjemném prostředí Jablíčka s laktační poradkyní Eleonorou Kočí. Určeno pro každou maminku, která má zájem se dozvědět co nejvíce o kojení. Přijďte se na kojení připravit a získat cenné informace od odborníka. Nutné hlásit se předem na tel.: 777 102 614.

Pátek 27. dubna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Vltava. Česká poezie - světová hudba. Líbivá hudba pro všechny generace starších bytostí. Vltava je považována za jednu z nejoriginálnějších kapel na české hudební scéně. Toto přízvisko si vysloužila nejen neobvyklou poetikou mnohoznačných textů, ale také svým zcela nezaměnitelným hudebním stylem, který dokonale souzní s charismatickým hlasem zpěváka, kytaristy, básníka a herce Roberta Nebřenského. Produkci Vltavy nejstručněji vystihuje slogan „Česká poezie – světová hudba“. Koncerty skupiny jsou proslulé uvolněnou atmosférou, prostorem pro improvizaci a skvělými instrumentálními výkony.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Jarní koktejl ZUŠ. Tradiční profilový pořad jablonecké základní umělecké školy. Účinkují žáci tanečního oboru školy.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 17.30 hodin. Kazušuci. Komedie o holkách, které chtějí přijít o panenství, a o rodičích, kteří jim v tom chtějí zabránit doslova za každou cenu. Ve všech směrech odvážná komedie Kazišuci může v tomhle směru působit jako ideální odstrašující případ. V té záměr svých dětí odhalí jejich rodiče, kteří se v důsledku toho vydají na válečnou stezku, jejímž cílem je jediné – zachování panenství svých dcer za každou cenu.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Tanvaldské hudební jaro 2018 – 2. Koncert. Na druhém koncertě, který proběhne se nám představí Klavírní kvarteto Josefa Suka. Je pojmenované podle houslisty Josefa Suka (1929 – 2011), jedné z největších osobností houslové generace 20. století, vnuka skladatele Josefa Suka a pravnuka Antonína Dvořáka. Pod názvem Klavírní kvarteto Josefa Suka vystupuje soubor od r. 2014. V roce  2017 vyšlo souboru nejnovější kvartetní CD u vydavatelství Supraphon s hudbou J. Suka a A. Dvořáka, které se hned vzápětí setkalo s velmi pozitivními ohlasy kritiků doma i v zahraničí. Soubor debutoval v r. 2016 na nejvýznamnějším českém festivalu „Pražské jaro“ a nadále koncertuje v prestižních koncertních síních nejen v Čechách, ale i na Slovensku, v Rakousku, Španělsku, Itálii, Německu. Soubor natáčel živě do italského, rakouského i českého rozhlasu, absolvoval turné po Japonsku atd. Na koncertě uslyšíme klavírní kvartety Mozarta, Suka a Dvořáka.

Tylovo divadlo, Lomnice nad Popelkou, od 17 hodin. Bajkeři. Mimořádná filmová projekce v době rekonstrukce a digitalizace městského kina.

Kino 70, Jilemnice, od 19 hodin. Jeden svět: Sonita. Sonita se chce stát slavnou raperkou. Filmový štáb ji začíná sledovat v době, kdy jejími jedinými fanoušky jsou ostatní děti z útulku na okraji Teheránu. Sonita totiž s některými příbuznými uprchla před Tálibánem z Afghánistánu do Íránu, zatímco rodiče zůstávají dál v Afghánistánu. Zdá se, že Sonitu stejně jako asi 15 milionů dalších nezletilých dívek po celém světě čeká domluvená svatba. Rodiče láká 9000 dolarů, které by za dceru mohli dostat, a o rapování nechtějí ani slyšet; kromě toho je v Íránu sólový ženský zpěv zakázán. Jenže Sonita si chce svůj osud zvolit sama. Když se zeptá režisérky, zda si ji nechce koupit, když je stejně na prodej, její příběh nabere zcela nečekaný směr.

SD Jilm, Jilemnice, od 19 hodin. Pension pro svobodné pány – Divadlo Palace Praha. Divadelní aktovka Seana O´Caseyho „Bedtime Story“ ve slavné úpravě Jiřího Krejčíka pod názvem Pension pro svobodné pány, která byla dlouhá léta úspěšně uváděna v pražském Činoherním klubu. Komedii, odehrávající se v pokoji jednoho pensionu, kam si nájemník přivede slečnu, čímž poruší upjaté předpisy domovního řádu. V našem pojetí se bude jednat o poctu klasické komedii, přioděnou do elegantního, bezstarostného a nostalgického hávu secese 1. desetiletí 20. století s akcentem atmosféry úplňkové noci, kde bláznivé situace získávají až pohádkově něžnou vůni. Hrají: Patrik Děrgel, Marie Doležalová / Anna Fialová, Lukáš Příkazký, Kateřina Pindejová, Václav Liška / Zdeněk Velen,Petr Miklovič,Ilona Hoferová / Lucie Jiříková / Lucie Urbanová / Gabriela Rohlederová.

KC Golf, Semily, od 19 hodin. Tři v tom. Premiérové uvedení komedie o třech slečnách, které před svým otcem tají, že jejich láska nezůstala bez následků. Rostoucí bříška svalují na neznámou nemoc. A jak to celé dopadne, když se do léčení zapojí nejen lékař, ale i zaklínači a porodní báby, za které se vydávají jejich nápadníci? To uvidí diváci v podání nového semilského souboru Studio DS Podio.

Hrad Valdštejn, od 16 hodin. Mužský sbor Oneness-Dream. Oneness-Dream (Sen o jednotě) je mezinárodní sbor založený v roce 2011 islandským klavíristou S. Matthiessonem. Skupina má sídlo v Reykjavíku na Islandu, má 13 členů pocházející z různých zemí. Jejich vystoupení trvají asi 45 minut a probíhají formou zpívané modlitby. Kaple sv. Jana Nepomuckého na Valdštejně od 16.00 hodin. Vystoupení je zařazeno v rámci České pouti tohoto mezinárodního pěveckého sboru, která v České republice proběhne od 21. do 29. dubna.

Kavárna KUS, Turnov, od 20 hodin. Havárna Za-Beat! Havárna vznikla již kolem roku 1993. Zakládajícími členy byli Honza, který v kapele hrál a působil jen krátce, a Slunko, který je členem dodnes. Kafka, Tomáš Bayer, Martin Prajka, Remi Grant, Martin Stánec a další se v Havárně mihli (někteří se občas míhají doteď), a jsou tak již navždy nedílnou součástí. Neustále se měnící kapela hraje nepravidelně již skoro dvacet let vlastní tvorbu. Současnými členy jsou J. Špína (kytara), J. Dvořák (basa), F. Valkoun (kytara), L. Vokřínek (housle), K. Matysová (zpěv) a J. Nejedlo (bicí). Kapela Za-Beat! prošla komplikovaným vývojem, ale už delší dobu se věnuje produkování vlastní tvorby.

Pátek 27. a sobota 28. dubna

Klub Woko, Jablonec - Jizerky fest 2018. Sezona „fesťáků“ začíná, startuje ve WOKU.
Třetí ročník festivalu JIZERKY FEST 2018 se koná v pátek 27. dubna a v sobotu 28. dubna v jabloneckém WOKO klubu. Tento festival přináší širokou paletu hudebních stylů i druhů, propojuje zdánlivě nespojitelné a bourá hranice mezi žánry. Jednotícím prvkem a cílem celého dvou denního festivalu je však dosažení maximální možné kvality a autenticity ve všech koncertech i doprovodných akcích.

Den první, pátek vystoupí od 19 hodin domácí kapely z Jablonce nad Nisou. SARAH šlapající rytmika s nabroušenými kytarami a ostrým zpěvem, covery od Judas Priest, Dio, Iron Maiden, Metallica. Další domácí kapela ERIDU s kapelníkem Honzou Krajníkem (MANDRAGORA) vznikla v roce 2010 v obsazení baskytara, kytara, bicí, zpěv. Tvoří vlastní hudbu ve stylu šedesátých a sedmdesátých let. Nabídne nám však i repertoár kapely Black Sabbath v akustickém podání s důrazem na jejich bluesové kořeny. Hity této rockové legendy: Paranoid, N.I.B, Sabbath bloody Sabbath. Ze Švédska přijede se svou bluesovou harmonikou a kytarou Ivan Hajniš (frontman legendární kapely The Primitives Group), večer se ponese ve stylu blues, art rocku a hardrocku a ukončí jej U-73 Jardy Tomka letitá kapela, která se dříve jmenovala Ústecká špína produkuje nekompromisní syrový rock s nefalšovanou undergroundovou atmosférou.

Den druhý, sobota od 17 hodin bude věnován významným a na scéně dlouholetým kapelám českého undergroundu, které se nemalou měrou před rokem 1989 podílely na odporu proti zvůli vládnoucí KSČ. Pod označením český underground se rozumí neoficiální kulturní proud (subkultura), který se jasněji vydělil v době normalizace v sedmdesátých letech 20. století. Jeho představitelé byli spojeni zásadou tvořit zcela svobodně a neuzavírat žádné kompromisy s režimem a jeho kulturními institucemi.
Jablonecká premiéra většiny účinkujících POSÁDKOVÁ HUDBA MARNÉHO SLÁVY, STARÁ DOBRÁ RUČNÍ PRÁCE, ELEKTRICKÁ SVINĚ, PRASEČÍ FARMA, HAVÁRNA, NEVIDIM, YAMABUSHI. Předěl mezi vystoupením jednotlivých kapel vyplní autorským čtením z knihy NA OKRAJI, spisovatel Martin "Šumák"Sumerauer dále básník VIKTOR HAIT a JIM ČERT, český zpěvák a akordeonista zpívající vlastní balady, které vycházejí z východoslovanského folkloru (často ovšem na texty významných literátů – Eduarda Štorcha, Bohuslava Reynka, Andreje Stankoviče, Luďka Markse a překlady J. R. R. Tolkiena.

Sobota 28. dubna

Chystá se druhý ročník neobyčejného plesu. 28. dubna od 19 hodin se uskuteční 2. Montessori ples v Kulturním centru Hotelu Praha. Nápad na pořádání takové akce se zrodil v hlavě ředitelky Mateřské školy Montessori Vlasty Hillebrandové. ”Minulý rok jsme pořádali konferenci u příležitosti významného výročí 20 let založení první Montessori Mateřské školy v Jablonci nad Nisou. Ples byl součástí programu a slavnostním vyvrcholením celé události. Ohlasy od nadšených účastníků byly tak silné, že mi to nedalo a rozhodla jsem se pokračovat s plesem i letos”, dodává Hillebrandová. Celý ples vzniká za pomoci dobrovolníků z řad pedagogů Mateřské školy Montessori a Základní školy Montessori, rodičů a do příprav jsou zapojeny také děti. Tato akce je určená pro pedagogy, rodiče a širokou veřejnost toužící po příjemně stráveném sobotním večeru. Výjimečná je tím, že vstup na tento ples mají povolen také děti od 13 let v doprovodu rodičů. Chceme tak přispět k rozvoji společenské výchovy a etikety. Vstupenky jsou stále k dispozici. Součástí programu je večer plný hudby orchestru Ladislava Bareše, předtančení moderního i společenského tance, tombola a kvalitní občerstvení.

Alšovice, Železný Brod. Po stopách českých sklářů. Tato sportovně-poznávací akce s několika desítkami let starou tradicí nabízí účastníkům několik více či méně náročných tras (pro pěší - 5 km, 10 km, 15 km, 25 km a 50 km, pro cyklo - 50 kilometrová trasa odlišná od té pro pěší), vedoucích oblastí mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem. Výchozím místem a organizačním centrem je obec Alšovice, kde je v místní sokolovně připraveno bohaté občerstvení. Na kontrolním bodě v Návarově pak účastníci mohou nasytit hlad a žízeň ve vyhlášené udírně. Zajímavou novinkou aktuálního ročníku nová desetikilometrová část trasy, vedoucí jinou částí přírody než ta dřívější.

Hrad Trosky, od 10 hodin. Čarodějnická zabíjačka. Ukázka tradiční výroby staročeských zabijačkových pochoutek s ochutnávkou.

Dům kultury, Liberec, od 20 hodin. Citron a Tublatanka. Největší Česko-Slovenské legendy hard and heavy vyrážejí na společné turné "Souboj rebelů 2018 Tour"! Slovenská Tublatanka a český Citron baví své fanoušky již více jak 35 let! A to je důvod k pořádné oslavě! Obě kapely společně vyráží na turné jak do Čech, tak na Slovensko. České turné proběhne převážně v dubnu 2018 a zastaví se celkem v 11 městech. Tublatanka na něj chystá “Best of program” k 35letému výročí a Citron chystá program “30 let Radegast a Best of Rebelie rebelů”.

Sportovně rekreační areál Maškova zahrada, Turnov, od 8.15 hodin. Český ráj dětem. 15. ročník akce na zahájení turistické sezony v Českém ráji v rámci hry „Za pověstmi Českého ráje“. Pro děti i dospělé bude připraveno putování plné soutěžních úkolů a otázek, při kterém se na cestě setkají s řadou postav z pověstí Českého ráje. Připraveno je i divadelní představení na návsi v Přepeřích.

Trasa pochodu povede po turisticky značených cestách, většina cesty je vhodná pro kočárky, část je po místních komunikacích, kde bude omezena rychlost a budou rozmístěny hlídky městské policie. Vezměte si s sebou tužku na zapisování správných odpovědí!

Sál hospody, Olešnice, od 19 hodin. Agentura Drahoušek. Sňatky všeho druhu. Divadelní hru Rudolfa Trinnera uvádí Divadelní spolek Jirásek z Olešnice.

Sál radnice, Rovensko pod Troskami, od 20.30 hodin. Taneční zábava. Hraje skupina Bigbítek.

KC Golf, Semily, od 19.30 hodin. Michal Prokop a Framus Five. Michal Prokop je nepřekonatelný zpěvák, který svou plodnou hudební kariéru, jež bývá spojována s kapelou Framus Five a hudebními žánry blues, rock a soul, zahájil už v době vysokoškolských studií v 60. letech. Jeho hity, jako např. Kolej Yesterday, Bitva o Karlův most, jsou prostě nepřekonatelné a spolu s hudebním doprovodem Framus Five, patří mezi to nejlepší z české rockové historie.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 18.45. J.Massenet: Popelka. Přímý přenos opery. Massenetova okouzlující opera Cendrillon, která vychází z klasické pohádky o Popelce, bude v Met uvedena premiérově pod taktovkou Bertranda de Billyho a v režii Laurenta Pellyho, který má v Met na kontě i úspěšné inscenace Dívka pluku a Massenetovu Manon.

Tylovo divadlo, Lomnice nad Popelkou, od 14 hodin. Malý princ. Divadelní dramatizace jedné z nejčtenějších próz dvacátého století, která je nejen pro děti, ale zároveň i filozofickým traktátem nejen pro filozofy. Hra o tom, že „dospělí jsou prostě divní“, protože všichni dospělí byli kdysi dětmi, i když většina z nich už na to zapomněla. Příběh, který si získal srdce milionu čtenářů na celém světě, začíná někde na Sahaře, kde se opuštěný letec setkává s tajemným Malým princem, který na Zem přichází z planetky „o něco větší, než byl sám“ a vypráví mu o své podivuhodné životní pouti. Postupně dospěje k poznání, že „správně vidíme jen srdcem svým“ a že máme odpovědnost za ty, které máme rádi. Ačkoli tyto pravdy nezní nijak nově, stojí za to si je připomínat, protože mnozí z nás mají tendenci na ně neustále zapomínat. Osoby a obsazení: Pilot / Lukáš Kmínek Malý princ / Vítek Kužel, Daniel Schovánek Liška / Jana Špačková Květina / Martina Kynčl Wittmayerová Král / Stanislav Bittengl Domýšlivec – Lampář / Aleš Roštejnský Pijan – Zeměpisec / Pavel Vondrovský Podnikatelka / Kateřina Dostálová Had / Anna Mifková Režie: Martina Plichtová

Restaurace „G“ Fajx, Lomnice nad Popelkou, od 19 hodin. Koncert pro Tomáška Voborníka. Vystoupí: Freddie Mercury Tribute Show – Jaroslav Břeský (Praha) – nejžádanější solo interpret zpívající písně kapely QUEEN v Evropě. Marek Černoch & Anhels (Praha) – zazní část písní jeho otce Karla Černocha. Paya May & Band (Praha) – pop rock. Schöne Haxen (Vrchlabí) – rock.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. 12. Jubilejní lyžařský bál. Akce k ukončení lyžařské sezony. Bohatá tombola a program. Hraje Jam and Bazar, videodiskotéka Mirka Raise.

Neděle 29. dubna

SD Jilm, Jilemnice, od 15 hodin. Cirkus bude! Představení Cirkus Bude, nesoucí se ve stylu klasických cirkusových vystoupení, zpříjemní všední odpoledne Vám i Vašim dětem.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 15 hodin. O vlku a kůzlátkách. „Kůzlátka, otevřete vrátka,“ to je refrén, který poslouchají děti už po celé generace. Poučný příběh vypráví o tom, jak hladový vlk vyzrál na neposlušná kůzlátka, která zůstala sama doma – jak si nechal u kováře pilovat jazyk, aby měl hlásek jemný jako maminka koza, jak běžel k pekaři pro mouku, aby ho neprozradily černé tlapky – aby mu kůzlátka uvěřila a on je mohl všechna sníst. Naši hrdinové budou však přece jen trochu poslušnější a chytřejší. Kůzlátka Lupínek a Lízinka zkoušejí, jestli vlk umí zpívat jako jejich maminka – a vlk se běží učit zpívat ke Zpěvance. Kůzlátka mu na jeho trik ale neskočí. Zkouší tedy kůzlátka nalákat na koláče, ale protože nemá peníze, musí si je u Prodavačky v obchodě poctivě odpracovat. Všechno málo platné… Máma Koza se už už vrací domů a připraví zlému vlkovi patřičnou odplatu.

Hrají: Tereza Starostková, Michal Stalmach, Pavla Štěchová, Daniel Volný, Jakub Stránský, Nikola Němcová.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 21 hodin. Horečka sobotní noci. Největší rockové hity na plátně uvádí Petr Vobořil.

Pondělí 30. dubna

Home Credit Arena, Liberec. Čáry u arény.  Zveme Vás na tradiční akci Čáry u arény, která se koná poslední dubnový den v měsíci. Přijďte se i Vy letos pobavit a užít si velkolepé pálení čarodějnic, které se uskuteční v areálu Sport Parku Liberec. Během večera se můžete těšit na několikametrovou vatru s čarodějnicí, živou hudbu nebo na ohňostroj. Travnatá plocha u horního parkoviště skýtá dostatečný prostor pro všechny malé i velké návštěvníky, které kromě nezbytné hranice s čarodějnicí či menších ohňů pro opékání čeká také bohatý doprovodný program především pro naše malé návštěvníky.

KC Vratislavice101010, Vratislavice nad Nisou, od 18 hodin. Lampionový průvod. Tradiční čarodějnice s lampionovým průvodem, ohňostrojem, soutěžemi, živou hudbou a občerstvením v lesoparku. Průvod startuje v 18:00 hod. od kulturního centra.

Čistá u Horek, od 19.15 hodin. Čarodějnická sešlost. Přijďte oslavit poslední dubnový den před hasičskou zbrojnici v Čisté u Horek! Můžete se těšit na lampionový průvod, občerstvení i kapelu Blue Infection z Dolní Kalné.

Fotbalové hřiště, Příšovice, od 18 hodin. Pálení čarodějnic.

Na Lukách, Turnov, od 17.30 hodin. Čarodějnice Na Lukách. Žlutá ponorka ve spolupráci se Sborem dobrovolných hasičů Turnov pořádají slavnost pálení čarodějnic. Od 17.30 do 19.00 hodin proběhnou soutěže a hry pro děti. Po 19. hodině dojde k vyhlášení nejkrásnější malé čarodějnice a po 20. hodině bude zapálen velký oheň.

TJ Sokol Bzí, Železný Brod. Čarodějnice. Zapálení vatry a upálení neposlušných čarodějnic na lesním hřišti v obci Bzí u Žel. Brodu.

Aula SUPŠS, Železný Brod, od 18.15 hodin. Aktuální dějiny. Místní skupina České křesťanské akademie – Český ráj srdečně zve na přednášku a besedu s Doc. Mgr. Jaroslavem Šebkem, Ph.D. z Historického ústavu Akademie věd České republiky.

Hasičské hřiště, Železný Brod, od 18.30 hodin. Železnobrodské čarodějnice. SDH Železný Brod a Faking Booking ve spolupráci s RC Andílkem a Městem Železný Brod zvou na pálení ohně a rej čarodějnic.

Tanvald, od 17 hodin. Pálení čarodějnic. SDH Horní Tanvald, MDC Maják a MěKK pořádají tradiční pálení čarodějnic. Od 17 hodin bude v MDC Maják otevřena tematická dílna. V 19:00 zapalování lampiónů (lze zakoupit i v MDC), poté společný odchod lampiónového průvodu od MDC Maják na zapálení hranice na Honvardě. Zapálení hranice přibližně ve 20:30. Ohňostroj, občerstvení, hudba.

Středisko volného času Sluníčko, Lomnice nad Popelkou, od 15 hodin. Čarodějnický rej. Čarodějnické odpoledne plné her a soutěží, míchání lektvarů, bubnování a opékání buřtíků.

Hřiště Kuvajt, Jilemnice, od 19 hodin. Čarodějnice 2018.

Přehrada Mšeno, Jablonec nad Nisou, od 20.30 hodin. Lampiónový průvod s ohňostrojem. Již tradičně poslední dubnový den proběhne ohňostroj u jablonecké přehrady. I letos je naplánován lampiónový průvod, který opět vyrazí od Rybářské bašty k prostoru před loděnicí.

Sedmidomky, Harrachov, od 18 hodin. Tradiční pálení čarodějnic. Opět i v letošním roce bude probíhat harrachovské pálení čarodějnic v režii místních hasičů, a to od 18 hodin na louce pod minigolfem Kraus v lokalitě Sedmidomky. Kromě samotného čarodějnického ohně bude pro příchozí čekat občerstvení a hudba. 

Úterý 1. května

Zámek Lemberk, od 14 hodin. Svatozdislavský benefiční koncert. Tradiční charitativní komponovaný pořad plný hudby a poezie pořádaný k uctění památky a odkazu sv. Zdislavy z Lemberka.

Hrad Valdštejn, od 14 hodin. Máj na Valdštejně. Po osmnácté zazní ve svátečním odpoledni na Valdštejně Máchův Máj v melodramatickém ztvárnění hudebního skladatele Zdeňka Zahradníka. Zveme k zaposlouchání se do krásných veršů a dramatické hudby, jež zazní před kapličkou sv. Jana Křtitele s nově zrestaurovanou nástěnnou malbou světce, jehož tvář je dle legendy Máchovým portrétem.

Synagoga, Turnov. Po-lin/ Židé v republice mnoha národů. Výstava připravená ve spolupráci s Muzeem dějin polských Židů Polin mapuje osudy židovské komunity na území Republiky mnoha národů v 16.–18. století. Díky příznivým společensko-politickým podmínkám se polsko-litevský stát v tomto období stal světovým centrem židovské vzdělanosti a kultury. Výstava potrvá do 29.6.2018.

Krásná, Pěnčín, od 8.30. Pouť na Krásné.

Program pouti:
9:30 Zahájení poutě – otevření prezentace designérů z SUPŠS v Železném Brodě v 1. patře fary.
10:00 Slavnostní Mše svatá – celebrant Mons. ICLic. Mgr. Martin Davídek, generální vikář Litoměřické diecéze
10:00 Hudební dílna - venkovní podium
10:00 Burk - komentované představení projektu rekonstrukce
11:30 Hudební škola Trojzemí - vystoupení dechových nástrojů - májové písně
11:30 Divadélko pro děti v patře fary - Čmukaři LD Turnov
12:00 Kittelovo muzeum - zahájení poslední sezóny v původních prostorách, představení novinek Kitl, prezentace výrobků z Domova Maxov
12:30 Huntířovský pěvecký sbor - venkovní podium
13:00 Divadélko pro děti v patře fary- Čmukaři LD Turnov
13:00 Hudební škola Trojzemí -vystoupení dechových nástrojů - májové písně
13:30 Nisanka a Malá Nisanka - venkovní podium
14:15 Koncert Generace Gospel Choir – kostel sv. Josefa
14:45 Přednáška Petra a Josef Venclovi: V Bulharsku u Saleziánů - fara
15:30 Smíšený pěvecký sbor Janáček – kostel sv. Josefa
16:30 Burk -komentované představení projektu rekonstrukce

Dále po celý den – ukázky řemesel našich předků, hry a dřevěné atrakce pro děti, koníčci paní Šeflové a řada dalšího.

Středa 2. května

Kavárna KUS, Turnov, od 19 hodin. O literatuře: Aleš Palán. Novinář, publicista a spisovatel Aleš Palán se věnuje žurnalistice od roku 1993. Vedl kurzy tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého a Vysoké škole kreativní komunikace. Za román Ratajský les a knihu rozhovorů Být dlužen za duši byl nominován na Magnesii Literu. Za průvodce brněnským Bronxem Brnox toto ocenění získal. Za knihu rozhovorů Kdo chodí tmami dostal výroční cenu Českého literárního fondu, jeho rozhovory s Vítem Tajovským, bratry Reynkovými a s Ludvíkem Armbrusterem obsadily první místo v anketě Dobrá kniha Katolického týdeníku. Od února 2018 je ředitelem nakladatelství Kalich.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 19.30 hodin. Rockování Jiřího Černého. Hudební publicista diváky provede hudebními nejen novinkami.

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 9 hodin. Toy machine: Skřítci. Pohádka nás zavede do světa kouzelného jako naše sny. Začínáme proradným a lstivým skřítkem Dupynožkou, tak jak oněm psali bratři Grimmové a skončíme hodnými nočními skřítky, kteří lidem přináší dobro, aby se nám pak mohli zdát krásné sny. Noc a tma jsou zkrátka krásný čas pro ožití starých příběhů a hraní si se stíny.

Čtvrtek 3. května

Městský hřbitov, Železný Brod, od 10 hodin. Pietní akt. Za účasti představitelů Města Železný Brod a místních skautů budou věnce položeny u památníku "Obětem bezpráví z let 1939 – 1945, 1948- 1989" u "Pomníku padlých v 1. svět. válce" a u "Pomníku zemřelých v ošetřování Cs. Červeného kříže v Žel. Brodě" po osvobození z koncentračního tábora v Rýnovicích. Dále budou květiny položeny v budově radnice "B" na náměstí 3. května.

Městská knihovna, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Muzikoterapie – léčení hudbou. Zveme vás na další setkání s flétnistkou a muzikoterapeutkou Bohumilou Poznarovou.

Pátek 4. května

KC Střelnice, Turnov, od 19.30 hodin. Podkrkonošský symfonický orchestr. Po loňských úspěšných koncertech s filmovou hudbou přiveze Podkrkonošský symfonický orchestr v první polovině roku do našeho regionu další exkluzivní program – výběr toho nejlepšího z latinskoamerické hudby posledních 100 let. Těšit se můžete na výlet do Mexika, Kuby, Argentiny, Kolumbie a dalších pro Evropany exotických míst. Program bude obohacen o řadu speciálních, zejména bicích, nástrojů. Velká část programu zazní v České republice vůbec poprvé. Chytlavé melodie a netradiční rytmy rozproudí krev v těle každého diváka a nikoho nenechají sedět v klidu. Je to první a na dlouho poslední program orchestru, kdy muzikanti divákům zahrají, zazpívají i zatančí.

Muzeum a galerie firmy Detesk, Železný Brod. Jan Šimek – výstava. Od pátku 4. května mohou návštěvníci shlédnout výstavu obrazů maloskalského výtvarníka Jana Šimka. Je absolventem železnobrodké sklářské školy, další průpravu získal soukromým studiem u předních malířů našeho kraje: Jana Novotného, Josefa Jíry nebo Vladimíra Komárka. Maluje v ateliéru na Malé Skále, ta mu spolu s Českým rájem a Podkrkonoším poskytuje nekonečné množství inspirace pro jeho tvorbu. Výstava potrvá do neděle 24. června.

Městská galerie Vlastimila Rady, Železný Brod, od 17 hodin. Deštivá noc v Karasaki. Vít Jonáš je absolventem Střední uměleckoprůmyslové školy v Železném Brodě a Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Studijní stáž absolvoval v atelieru malby na univerzitě v Athénách v Řecku. Ve své tvorbě se zabývá překrýváním prostorových plánů a využíváním rastru či dekoru se symbolickým významem. Tento geometrický postup pak kombinuje s tradičními malířskými náměty. Právě důraz na tradici je tak jakýmsi pevným, záchytným bodem“ a zároveň spouštěčem malířského procesu, při kterém se otevírají možnosti formální experimentace. V nejnovější sérii obrazů se věnuje citaci ikonických obrazů (van Gogh, Ando Hiroshige, Manet a jiné).

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Gabriela Beňačková (soprán) – Jakub Pustina (tenor) – Marta Vašková (piano). Slavnostní zahajovací koncert festivalu "Jablonec - město plné tónů".

Gabriela Beňačková je světově proslulá česká operní pěvkyně – sopranistka slovenského původu. Díky svému tzv. spinto-lyrickému sopránu s pověstnou "slovanskou slzou" se stala jednou z vedoucích sopranistek své generace. Od srpna roku 1970 se stala členkou a později sólistkou opery Národního divadla v Praze, kde zpívala mnohé role českého, ruského a italského repertoáru. Od roku 1974 byla současně sólistkou Vídeňské státní opery a Metropolitní opery v New Yorku. Úspěchů dosáhla též v londýnské Covent Garden a na dalších operních scénách (Salzburg, Kolín nad Rýnem).

Jakub Pustina měl blízký vztah k hudbě již od útlého mládí, kdy byl členem pěveckého sboru Žďáráček. Jeho profesí se ale stala chemie, kterou vystudoval, ve které vynikal a získával mnohá ocenění u nás i v zahraničí. Za své přínosy v oblasti analytické chemie získal prestižní cenu držitele Nobelovy ceny Jaroslava Heyrovského. V jednadvaceti letech však navštívil operní představení Tosca (G. Puccini), a to ho natolik uchvátilo, že se okamžitě začal věnovat opernímu zpěvu. Od počátku své pěvecké kariéry byl veden dlouholetým sólistou Národního divadla v Praze Václavem Zítkem jako barytonista. Jakub Pustina je absolventem mnoha Mistrovských pěveckých kurzů, např. Petra Dvorského nebo Gabriely Beňačkové. Je držitelem několika ocenění z mezinárodních pěveckých soutěží.

Doc. MgA. Marta Vašková je profesorkou hry na klavír na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. Jako docentka od r. 1986 působí na katedře zpěvu – obor klavírní spolupráce. Kromě dlouholeté pedagogické práce aktivně koncertuje s významnými operními zpěváky doma i v zahraničí – Německo a Rakousko. Doprovází na různých interpretačních kursech a mezinárodních soutěžích, získala několik ocenění za nejlepší klavírní doprovod.

Program: árie z opery G. Verdiho Otello, z Dvořákovy Rusalky, duet z Wagnerova Bludného Holanďana a další. Změna programu vyhrazena.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Slam Poetry. Špetka dramatu, špetka pantomimy, ale především mluvené slovo. Soutěž, kterou mají v rukách diváci!

Slam poetry čím dál tím více okupuje mediální a kulturní prostor, o co však jde? To se těžko popisuje. Někdo tomu říká poezie okamžiku, někdo rýmovaný stand-up. Na čem se všichni shodnou, je, že základem slam poetry je text a interpret, který text předává, a to co nejautentičtěji a nejsugestivněji, neboť jde v první řadě o soutěž. Soutěž, o jejímž průběhu a konci rozhodují především diváci, kteří tvoří porotu. Jde tak o nebývale interaktivní uměleckou disciplínu.

Na jablonecké soupisce se objeví úřadující mistr ČR Dr. Filipitch, dále například Anatol Svahilec, jenž je mistrem ČR za rok 2014.

Sobota 5. května

Záborčí, Frýdštejn, od 9.30 do 11.00 hodin start. Pohádkový les na Drábovně. Těšit se můžete na krásné výhledy, spoustu skal a spoustu pohádkových postaviček a také na nápadité úkoly. Podaří se dětem spolu s pohádkovými bytostmi přemoci zlé loupežníky? Více informací na www.jenisovice-detem.cz

KINA NA JABLONECKU A SEMILSKU

KINO JAS TANVALD
Středa 2. 5. od 19.00:
Dvě nevěsty a jedna svatba
Pátek 4. a 5. 5. od 17.00:
Králíček Petr
Pátek 4. a 5. 5. od 19.00:
Avengers : Infinity War

KINO RADNICE JABLONEC
Středa 2. 5. od 17.30:
Vadí nevadí
Středa 2. 5. od 20.00:
Hastrman
Čtvrtek 3. 5. od 17.30:
Tiché místo
Čtvrtek 3. 5. od 20.00:
Avengers: Infinity War
Pátek 4. 5. od 17.30:
Dvě nevěsty a jedna svatba
Pátek 4. 5. od 20.00:
Tiché místo
Sobota 5. 5. od 14.30:
V husí kůži
Sobota 5. 5. od 17.15:
Fakjů pane učiteli 3
Sobota 5. 5. od 20.00:
Avengers: Infinity War
Neděle 6. 5. od 14.30:
Králíček Petr
Neděle 6. 5. od 17.00:
Ready Player One: Hra začíná
Neděle 6. 5. od 20.00:
Dvě nevěsty a jedna svatba
Pondělí 7. 5. od 17.30:
Tátova volha
Pondělí 7. 5. od 20.00:
Pomsta
Úterý 8. 5. od 14.30:
Coco
Úterý 8. 5. od 17.15:
Fakjů pane učiteli 3
Úterý 8. 5. od 20.00:
Avengers: Infinity War

KINO JUNIOR JABLONEC
Středa 2. 5. od 17.00:
Máří Magdaléna
Středa 2. 5. od 20.00:
Až na dno
Čtvrtek 3. 5. od 17.30:
Bufo Alvarius
Čtvrtek 3. 5. od 20.00:
Neznámý voják
Pátek 4. 5. od 17.30:
Hastrman
Pátek 4. 5. od 20.00:
Ztratili jsme Stalina
Sobota 5. 5. od 15.00:
Cesta za králem trollů
Sobota 5. 5. od 17.30:
Planeta Česko
Sobota 5. 5. od 20.00:
Měsíc Jupitera
Neděle 6. 5. od 13.30:
Tvořík
Neděle 6. 5. od 15.00:
Včelka Mája: Medové hry
Neděle 6. 5. od 17.30:
S láskou Vincent
Neděle 6. 5. od 20.00:
Hastrman
Pondělí 7. 5. od 17.00:
Dej mi své jméno
Pondělí 7. 5. od 20.00:
Máří Magdaléna
Úterý 8. 5. od 10.00:
Pračlověk
Úterý 8. 5. od 15.00:
Planeta Česko
Úterý 8. 5. od 17.30:
Hastrman
Úterý 8. 5. od 20.00:
S láskou Vincent

KINO JITŘENKA SEMILY
Středa 2. 5. od 17.00
a 19.30:
Kluci z hor
Čtvrtek 3. 5. 14.30 a 17.00:
Kluci z hor
Čtvrtek 3. 5. od 19.00:
Vážený občan
Pátek 4. 5. od 14.30
a 20.00:
Avengers: Infinity War
Pátek 4. 5. od 17.30:
Kluci z hor
Sobota 5. 5. od 14.30:
Avengers: Infinity War
Sobota 5. 5. od 17.30:
Kluci z hor
Sobota 5. 5. od 20.00:
Tiché místo
Neděle 6. 5. od 14.30:
Avengers: Infinity War
Neděle 6. 5. od 17.30
a 20.00:
Kluci z hor
Pondělí 7. 5. od 19.30:
Kluci z hor
Úterý 8. 5. od 19.30:
Kluci z hor
Středa 9. 5. 2018 od 18.00:
Amadeus

KINO SFÉRA TURNOV
Čtvrtek 3. 5. od 10.00:
Tátova volha
Čtvrtek 3. 5. od 19.30:
Tiché místo
Pátek 4. 5. od 17.00:
Pepa
Pátek 4. 5. od 19.30:
Tiché místo
Sobota 5. 5. od 14.30:
Planeta Česko.
Sobota 5. 5. od 17.00:
Dvě nevěsty a jedna svatba
Sobota 5. 5. od 19.30:
Avengers: Infinity War.
Neděle 6. 5. od 14.30:
Planeta Česko
Neděle 6. 5. od 17.00:
Pepa