Pátek 19. ledna


Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Vanua 2. Část BlueEffectu pokračuje ve spojením v novém hudebním projektu jako Vanua2!
Kapela Vanua 2 vznikla na počátku letošního roku spojením muzikantů z kapel Yannick Tevi Band a Blue Effect.Po dvou měsících se ke klukům přidal kytarista Honza „Ponorka“ Ponocný. Nejvýraznější tváří kapely je její frontman a zpěvák Yannick Tevi, který pochází z ostrova Vanuatu. V Česku žije od roku 2013 a mohli jste ho vidět na pódiu třeba se Švihadlem, Lenou Yellow nebo Hitfakers.
Kdo máte rádi pop šmrncnutý world music a hlavně hlas, ze kterého leze mráz po zádech, určitě si je přijďte poslechnout!

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Las Vegas. Maturitní ples V8A Gymnázia Dr. Antona Randy.

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 20 hodin. 4. Rockový sportovní ples. Sportovní ples pořádá TJ JISKRA, Beach Volley Vratislavice a Vem Camará Capoeira Liberec. Hraje rocková kapela SVR.

Sobota 20. ledna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Prago Union. Koncert hip-hopové kapely, která se drží na scéně již přes 15 let.
"Ty Prago Union fungují. Oni fungují nějak hodně, i když by vlastně podle všech pravidel hudebního průmyslu vlastně vůbec fungovat neměli. Jejich šéf není hezoun ze žurnálu a stát se “sex symbolem” už “kousající bezzubý básník” Kato asi taky nestihne. Jejich pecky nehrají rádia a na trpitele to neuhrají – dramaturgové je nebojkotují, tyhle dva světy se prostě jen naprosto míjí. Jejich muzika tam nepatří, má tak daleko k “populární”, jak to jen jde. Nemají hit a pozor: nemají ani pořádný skandál. Jsou dřevní, jsou zemitý, páchnou člověčinou a fanoušky mají skalní. Mají je napříč žánry a mají jich tolik, že hrají jako málokdo. Mají doma 2 ceny Anděl a kritika je uctívá. Jejich 3 desky se prodávají i v době nářků nad prodejem. Kde se vzali, jak se vzali a jak je tohle všechno vůbec možný? Na těch Prago Union něco bude."

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Ples Základní umělecké školy. Hraje Orchestr Ladislava Bareše. Vystoupí Taneční obor ZUŠ a Dechový soubor ZUŠ.

Kino Radnice, Jablonec nad Nisou, od 14 hodin. Coco + Předfilm Ledového království: Vánoce s Olafem.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 16.30 hodin. Coco + Předfilm Ledového království: Vánoce s Olafem. Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným muzikantem, jako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. V touze dokázat svůj talent se Miguel souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné a barevné Říši zesnulých. Tam potká okouzlujícího šejdíře Hectora a společně se vypraví na strhující cestu odhalit skutečný příběh Miguelovy rodiny.
V krátkém filmu Ledové království: Vánoce s Olafem od Walt Disney Animation Studios prožívají sněhulák Olaf a sob Sven veselé vánoční dobrodružství. Princezna Anna a královna Elsa připraví v království Arendelle vůbec první oslavu Vánoc. Obyvatelé městečka však z oslavy rychle odejdou, aby si užili vlastních rodinných vánočních tradic. Královským sestrám dojde, že samy žádné rodinné tradice nemají. A tak se Olaf se Svenem vypraví na cestu skrz naskrz Ledovým královstvím, aby pro Annu a Elsu našli ty nejlepší a nejkrásnější vánoční tradice.

Café Terasy, Železnice, Lomnice nad Popelkou, od 19 hodin. Folk rockový Trojkoncert. Účinkují: Tcheichan DUO, WE2, Tandoletma.

KC Golf, Semily, od 20 hodin. Ples SDH Semily Podmoklice. Tradiční hasičský ples pořádaný dobrovolnými hasiči z Podmoklic. K tanci a poslechu hraje kapela KONTAKT. Bohatá tombola a občerstvení zajištěno.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Nová česká komedie podle předlohy Haliny Pawlowské v režii Filipa Renče. Příběh Olgy, která hledá toho pravého. V hlavních rolích Klára Issová, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž a Jiří Dvořák.
Sloupová síň, budova č.p.1, Jilemnice, od 10 hodin. Svatební show. Již šestý ročník Svatební show se uskuteční ve Sloupové síni. Můžete se těšit na květiny, dorty, šaty, make-up, účesy, šperky a další.

KC Kino, Železní Brod, od 19.30 hodin. Nejtemnější hodina. Vsadil všechno na jednu kartu, i když šance byly nepatrné a skoro nikdo mu nevěřil. Neprohrál, a zachránil tak svět. Jmenoval se Winston Churchill a v nejtemnější hodině naší civilizace se tento britský premiér předvedl jako velký hráč. V roce 1940, kdy se blížila německá invaze do Anglie a britský premiér měl domluvit podmínky příměří, svou slavnou řečí zburcoval národ k boji.

SD Jilm, Jilemnice, od 15 hodin. Čtyřlístek v pohádce. Není snad nikdo, kdo by neznal čtveřici nerozlučných kamarádů - dobrosrdečnou a důvtipnou hospodyňku Fifinku, trochu roztržitého, ovšem geniálního vynálezce profesora Myšpulína, často ustrašeného, ale oddaného kamaráda a vtipálka Pinďu a samozřejmě, nemotorného siláka Bobíka, který spolu s Pinďou neustále vymýšlí jednu lotrovinu za druhou. Ano, správně. Je to Čtyřlístek! Ale kdyby se přece jen našel někdo takový, kdo by naše veselé kamarády neznal, tak pro takové máme návrh. Pojďte se na Čtyřlístek podívat do divadla. Vypraví se do pohádky a zažijí tam zase jedno ze svých velkých a neopakovatelných dobrodružství. Dokáže se Čtyřlístek dostat ze všech těch svízelných situací a vrátit se společně domů do Třeskoprsk? Přijďte za námi a uvidíte! Účinkují: Libor Jeník, Václav Krátký, David Voráček, Josef Zýka, Radim Jíra, Michal Čeliš, Dita Zábranská, Jana Birgusová.

KC Golf, Semily, od 20 hodin. Ples SDH Semily Podmoklice. Tradiční hasičský ples pořádaný dobrovolnými hasiči z Podmoklic. K tanci a poslechu hraje kapela Kontakt. Bohatá tombola a občerstvení zajištěno.

Sokolovna, Čistá u Horek, Jilemnicko, od 14 hodin. Dětský karneval. Dětský karneval aneb pojďte s námi do pohádky. Připravena je dětská tombola, soutěže i občerstvení.

Sokolovna, Horní Branná, Jilemnicko, od 20 hodin. Myslivecký ples. Myslivecký spolek Sovinec Horní Branná Vás zvou na tradiční Myslivecký ples. Můžete se těšit na mysliveckou kuchyni i bohatou zvěřinovou tombolu.

Kino Sféra, Turnov, od 19.30 hodin. Richard Wagner – Lohengrin. Lohengrin je romantická opera o třech dějstvích německého skladatele Richarda Wagnera, který je i autorem libreta. Vznikla v letech 1845 – 1848 a premiéru měla 28. srpna 1850 ve Dvorním velkovévodském divadle ve Výmaru. Příběh bájného rytíře Lohengrina, který přichází do světa lidí a očekává pochopení, porozumění a důvěru, mu byl v té době velmi blízký. Pověst o rytíři s labutí má svůj původ v starogermánských pramenech a jejich básnickém zpracování. Wagner spojil v libretu ságu o Svatém grálu a ságu o rytíři s labutí. Inscenace, oživená nadčasovou produkcí Christine Mielitz, vypráví příběh Elsy s Brabantu, která je křivě obviněna z vraždy svého bratra a má veřejně obhájit svoji nevinu. Žádný z rytířů se ale nechce postavit udatnému žalobci Telramundovi v boji. Elsa padá na kolena a prosí o pomoc Boha. Zázrakem se zjeví rytíř Lohengrin v loďce tažené labutí a po vyhraném boji se stane Elsiným manželem. Elsa se ale nikdy nesmí ptát po jeho totožnosti.

Hasičárna na Daliměřicích, Turnov, od 16 hodin. Turnovanka. Posezení při dechovce.

Neděle 21. ledna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 15 hodin. Princezna se zlatou hvězdou na čele. Klasická pohádka o princezně Ladě, která před zlým králem prchla a za prince se provdala. Inscenace pro celou rodinu.

SD Jilm, Jilemnice, od 17 hodin. Černobílé písničky s Alešem Cibulkou a Blue Star. Máte rádi filmy 30. a 40. let minulého století? Dámy a pánové, obdivujete Adinou Mandlovou, Oldřicha Nového, Natašu Gollovou, Jana Pivce, Lídu Baarovou, Karla Högera, Hanou Vítovou, Raoula Schránila či Otomara Korbeláře? Dokáží vás dodnes pobavit Vlasta Burian, Voskovec s Werichem nebo Věra Ferbasová? A milujete ještě k tomu ke všemu hudbu té doby? Potom si určitě nenechte ujít koncertní program Černobílé písničky, složený z více než dvaceti filmových šlágrů 30. a 40. let, které vám zahraje osvědčený ansámbl Blue Star Václava Marka. Průvodcem večera bude milovník starých českých filmů, autor knih o Nataše Gollové i o dalších hvězdách stříbrného plátna, moderátor a spisovatel Aleš Cibulka. Právě ten vám během programu prozradí desítky zajímavostí spojených s kinematografií té doby. Jaká byla v soukromí Nataša Gollová? Jaké byly poslední roky Zity Kabátové? Na čem si nejvíce zakládal Oldřich Nový? Kde našla místo posledního odpočinku Adina Mandlová? Co se dělo při natáčení filmu Kristian? Které hvězdy pamětnických filmů stále žijí?
To vše se dozvíte během celovečerního programu. Navíc můžete v zábavných kvizech vyhrát přímo na místě knihy či pamětnické kalendáře z dílny Aleše Cibulky.

Kino Sféra, Turnov, od 14.30 hodin. Coco + Předfilm Ledového království: Vánoce s Olafem. Navzdory prazvláštnímu rodinnému zákazu muziky se Miguel touží stát uznávaným muzikantem, jako je jeho idol, Ernesto de la Cruz. V touze dokázat svůj talent se Miguel souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné a barevné Říši zesnulých. Tam potká okouzlujícího šejdíře Hectora a společně se vypraví na strhující cestu odhalit skutečný příběh Miguelovy rodiny.

V krátkém filmu Ledové království: Vánoce s Olafem od Walt Disney Animation Studios prožívají sněhulák Olaf a sob Sven veselé vánoční dobrodružství. Princezna Anna a královna Elsa připraví v království Arendelle vůbec první oslavu Vánoc. Obyvatelé městečka však z oslavy rychle odejdou, aby si užili vlastních rodinných vánočních tradic. Královským sestrám dojde, že samy žádné rodinné tradice nemají. A tak se Olaf se Svenem vypraví na cestu skrz naskrz Ledovým královstvím, aby pro Annu a Elsu našli ty nejlepší a nejkrásnější vánoční tradice.

Kino Sféra, Turnov, od 19.30 hodin. Nejtemnější hodina. Vsadil všechno na jednu kartu, i když šance byly nepatrné a skoro nikdo mu nevěřil. Neprohrál, a zachránil tak svět. Jmenoval se Winston Churchill a v nejtemnější hodině naší civilizace se tento britský premiér předvedl jako velký hráč. V roce 1940, kdy se blížila německá invaze do Anglie a britský premiér měl domluvit podmínky příměří, svou slavnou řečí zburcoval národ k boji.

Dětské oddělení městské knihovny, Turnov, od 10 hodin. Zimní dílna - drátkovaná, plstěná. Tvůrčí výtvarná dílna pro rodiče s dětmi na téma zimní inspirace. Na děti i dospělé se těší lektorky Eva Šrajerová, Simona Bakešová a Lenka Bendáková.

Pondělí 22. ledna

KC Kino, Železný Brod, od 18 hodin. Severní Korea očima Milana Bureše. Cestovatel Milan Bureš, přiblíží historii a současnost Severní Koreje.

Městské divadlo, Turnov, od 19.30 hodin. Commedia finita. Velice úsměvné povídání s autentickými ukázkami světových árií operní zpěvačky.

Tak trochu nastavené zrcadlo české povahy. Ema Destinová - mimořádně nadaná operní pěvkyně světového formátu, která v Čechách neobstála. Viktorie Hradská mistrně vykreslila poslední léta života velké pěvkyně, které trávila v Čechách, očima čtyř žen, učitelky hudby, uklízečky, placené společnice a komorné.

Čtyři monology plné závisti, žárlivosti, nepochopení, v podání známých hereček, nám vtipnou formou ukazují stále přítomnou českou malost, která potírá velké talenty…

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Nemilovaní. Žeňa a Boris procházejí bolestným rozvodem. Pohromadě je drží už jen poslední starost, prodej bytu, jinak si oba zařídili nový život po svém. Žeňa si našla staršího bohatého muže, Boris čeká dítě s kolegyní z práce. Režisér Andrej Zvjagincev přináší mistrovsky vystavěné drama o lidech, kteří jsou zamilovaní do vlastního odrazu v mobilních telefonech, ale jinak žijí ve skličujícím světě odcizení a nepochopení.

KC Golf, Semily, od 19.30 hodin. Koncert absolventů ZUŠ Semily. V pořadí čtvrtý koncert Kruhu přátel hudby. Na lednovém koncertě účinkují tradičně absolventi Základní umělecké školy Semily, v současnosti studenti konzervatoří a vysokých škol.

Úterý 23. ledna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Tančírna Na Rampě. Salsa, bachata, ale i tango, swing a další rytmy pod vedením Martina Rejmana. Podlehněte kouzlu tance! Přijít může úplně každý, základní kroky se naučíte.

Městská knihovna, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Lvov, perla Ukrajiny. Další pokračování vyprávění Christy Petráskové o této zemi.

Kino Junior, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Tři billboardy kousek za Ebbingem. Mildred Haynesové (Frances McDormand) zavraždili dceru. A protože se vyšetřování už několik měsíců bezvýsledně vleče, rozhodne se jednat. U vjezdu do města vylepí na tři billboardy velmi kontroverzní vzkazy adresované váženému šéfovi místní policie (Woody Harrelson). Komediální drama plné černého humoru režiséra Martina McDonagha již získal ocenění na festivalech v Benátkách a Torontu a je považován za jednoho z adeptů na blížící se Oscary.

Čajovna U Robinsona, Semily, od 19 hodin. Úterní trojtečka. Má člověk duši? - vstříc době vědomé. Úvodní přednáška do antroposofie Leoše Převrátila s následnou diskusí k pravidelnému měsíčnímu setkávání s názvem Úterní troječka.

Obřadní síň Radnice, Železný Brod, od 17 hodin. Žákovské matiné. Malý školní koncert pro začínající i pokročilé žáky hudebního oboru ZUŠ Železný Brod.

Kino Sféra, Turnov, od 19.30 hodin. Axolotl Overkill. Filmový klub. Šestnáctiletá Mifti žije v Berlíně, kde vymetá večírky, experimentuje s drogami a sexem a kašle na školu. Dospělí, které potkává, jí přijdou zoufalí. Ti si o ní na oplátku rádi myslí, že je moc drzá, často zbytečně smutná a bezhlavě zamilovaná. Dospělí zoufalci se totiž nechtějí zabývat podstatou věci. Mifti ví, že je na všechno na celém světě sama. Ať už tahle fráze znamená cokoliv. Je na tom stejně jako vodní dráček axolotl, který přežije všechno a s každou zkušeností se stává někým novým.

Městská knihovna Antonína Marka, Turnov, od 18 hodin. Sedm perel astronomie. Astronom, fotograf a cestovatel Petr Horálek z Hvězdárny v Úpici si pro širokou veřejnost a zájemce o astronomii připravil přednášku která je ojedinělá.

Městské divadlo, Turnov, od 19 hodin. Pavlína Wolfová. Setkání se známou moderátorkou. Večerem bude provázet Josef Klíma, jehož Klíma band, společně s Pavlem Půtou a Andy Seidlem obstará hudební doprovod.

Středa 24. ledna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Makedonie. Beseda Libora Drahoňovského je věnována jedinečným přírodním krásám, starobylým klášterům, vesničkám s dochovanou lidovou architekturou i životu místních obyvatel.
Tato balkánská země o rozloze jen o něco málo větší, než Morava je jedinečnou zemí, co se přírodních krás, velkého počtu pamětihodností i srdečnosti a pohostinnosti místních obyvatel týče. Pochlubit se může obrovskými horami, prostornými planinami, skalními útvary i úrodnými poli v nížinách, velkými jezery a spoustou neobvyklých přírodních výtvorů, malebnými vesničkami s tradiční lidovou architekturou, starými městy a v neposlední řadě nádhernými pravoslavnými kláštery, které zde v rámci zemí bývalé Jugoslávie vykazují největší hustotou. Navzdory tomu všemu zůstává ze strany velké části českých cestovatelů neprávem opomíjenou zemí. Určitou návštěvnost zaznamenávají více méně pouze hory na západě, metropole Skopje a jezero Ohrid se stejnojmenným městem na jeho břehu. Do ostatních regionů, především těch ve východní části země, z cizinců zavítá málokdo.

Právě především tu jsem strávil většinu srpna a část září roku 2017, aniž bych však opominul i známější západní oblasti. Cestoval jsem většinou autostopem, který je v Makedonii vcelku běžným způsobem dopravy. Nikde jsem nemusel dlouho čekat. Jakožto vyjímku mohu uvést jen jedno sedmihodinové uvíznutí při cestě do Skopje. S noclehy jsem si rovněž hlavu příliš lámat nemusel. Relativní bezpečnost i teplé noci umožňovaly komfortní spaní pod širým nebem. Kromě toho jsem býval často zván do domácností nejen čaj, ale i na přenocování. Všeobecně nízké ceny potravin včetně místního ovoce a zeleniny rovněž zpříjemňovaly pobyt. Výtečná byla i místní kuchyně. Nejvíce mi chutnalo mletou paprikou ochucený pokrm z fazolí tavče gravče, pražená cizrna, zavařovaná zeleninová směs z paprik, rajčat i baklažánů aivar a mírně kvašený nasládlý nápoj boza.

Makedonie na mne učinila nezapomenutelný dojem, proto jsem se rozhodl podělit se s jejím krásami a zajímavými místy během přednášek ve své vlasti. Jelikož jsem zdokumentoval opravdu velké množství lokalit, vytvořil jsem besedy dvě. Jednu o východní a druhou o západní části země.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 10 hodin. Velký Gatsby. Adaptace slavného stejnojmenného románu, jehož příběh se dočkal několika filmových verzí, např. v hlavní roli s R. Redfordem (1974) a L. DiCapriem (2013).
Příběh Nicka Carrawaye, který se vydává do New Yorku, města, jež ve dvacátých letech minulého století ztělesňovalo americký sen, uvolňující se morálku, populární jazz. Nick se postupně stane součástí světa mimořádně bohatých lidí, jejich iluzí, lásek a zklamání. A setká se s Gatsbym, který se topí v penězích, je to známý pořadatel velkolepých večírků, a přesto nešťastný smolař. Jeho hosté se skvěle baví, ale on spíše sleduje protější břeh řeky, kde žije jeho bývalá velká láska Daisy. On byl kdysi chudý, a proto vztah skončil – dnes má peníze a svět mu leží u nohou. Proč by nemohla i Ona? Stejně jako ve Fitzgeraldově románu hrají i divadelní postavy o všechno a musejí za to zaplatit.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Jak získat návod na oživení dlouholetého manželství? Je řešením vzrušující víkend v hotelu a příručka „Sex pro pokročilé“? Jindřich a Alice byli kdysi šťastný pár, ale 25 let manželství zanechalo své stopy. Vášeň je pryč. Dostane jejich láska ještě šanci? Škádlení, veselé akty zoufalství a objevování pravdy více než erotogenních zón nadchlo diváky této kanadské komedie po celém světě. Sex pro pokročilé nemusí být nevyhnutelně pokročilý sex, ale pro záchranu vztahu může znamenat mnohem víc…

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 19.30 hodin. Doktor v nesnázích. Situační komedie o průměrném plastickém chirurgovi, který čelí kuriózním situacím v ordinaci své soukromé kliniky. Je samo sebou pohledný, ženatý a beznadějně obklopen ženami všech věkových kategorií. Mezi nimi je i nová recepční Claudine bez valného smyslu pro diskrétnost, která se snaží mezi zákaznicemi „prosadit“…

Autorem komedie je francouzský dramatik a výtečný komik Laurent Ruquier, který stvořil titulní postavu Dr Jouvanse sobě na míru.
Hrají: Karel Zima, Kateřina Hrušková, Dana Morávková, Ivana Korolová, Anna Stropnická, Miluška Bittnerová, Zuzana Mixová, Anička Kulovaná a Patrície Solaříková.

Městské divadlo, Turnov, od 19.30 hodin. Dvakrát Kateřina. Kateřina Kněžíková pochází ze severní Moravy. Absolvovala konzervatoř a Akademii múzických umění v Praze. V roce 2005 debutovala v Národním divadle v Praze a od roku 2006 je stálou členkou ansámblu. Její operní repertoár zahrnuje především Mozartovské a belcantové role. Vedle provádění operních a symfonických děl se věnuje rovněž komorním a písňovým koncertům ve spolupráci s Davidem Švecem a Kateřinou Englichovou, pokud to časové možnosti dovolí i se svým manželem barytonistou Adamem Plachetkou.

Kateřina Englichová patří k výrazným osobnostem české harfové školy. Hru na harfu vystudovala na Pražské konzervatoři u Libuše Váchalové. Poté získala Fulbrightovo stipendium v USA, které jí umožnilo dále studovat na prestižní hudební škole The Curtis Institut of Music ve Filadelfii u Marilyn Costellové. Dále také absolvovala řadu mistrovských kurzů, např. u Marielle Nordmannové, Helgy Storckové či Judy Lomanové. Její interpretační umění bylo oceněno v řadě soutěží, V roce 1998 debutovala jakožto sólistka v newyorské Carnegie Hall. Vystupuje jako sólistka s mnoha našimi i zahraničními komorními a symfonickými orchestry. Je členkou několika komorních seskupení (Lyrico Trio, Bohemia – Luxemburg Trio, duo s Martinem Kasíkem, Vilémem Veverkou …).

Projekt Dvakrát Kateřina byl součástí komorního cyklu koncertů Symfonického orchestru hl. m. Prahy. V programu zazní nejprve písně Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů. Druhá část večera bude věnována dílu francouzských skladatelů Ravela a Faurého.

KC Střelnice, Turnov, od 20 hodin. Nová partička. Michal Suchánek, Igor Chmela, Richard Genzer, Jakub Kohák, Michal Novotný, Marian Čurko a možná také nějaký ten zajímavý host to je nová sestava Partičky! Vše je improvizace!
Partička míří z televizních obrazovek zase po nějaké době k vám a bude to opět show, a hlavně hromada legrace. Richard Genzer alias Geňa je ve formě a hádá ještě lépe než kdy předním.

A je to taky hlavně o vás. Bez pomoci publika by to prostě nebyla ta správná Partička. Kluci improvizují, a tak nikdo dopředu neví, co se odehraje v dalších vteřinách. Na geniální Geňovu párty může přijít i váš nápad, nebo se někdo z přítomných diváků stane naším spojencem a pohlídá třeba právě Richarda před párty. Na jaké hry se můžete těšit? Kdo bude nespokojený režisér? Michal Novotný? Mladá krev Nové Partičky? Na to vše a mnoho dalšího najdete odpověď na Partičce. U toho nemůžete chybět.

Městská knihovna, Jablonec nad Nisou, od 17 hodin. Welcome - neformální jazykový klub pro cizince. Ve spolupráci se vzdělávacím centrem Educa otevíráme jazykový klub s neformální výukou češtiny pro cizince a migranty, kteří si potřebují vylepšit své jazykové dovednosti.

Kino Jas Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Zoufalé ženy dělají zoufalé věci. Nová česká komedie podle předlohy Haliny Pawlowské v režii Filipa Renče. Příběh Olgy, která hledá toho pravého. V hlavních rolích Klára Issová, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž a Jiří Dvořák.

Čtvrtek 25. ledna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 19.30 hodin. Epidemie svobody. Proč je v Česku očkování povinné, když ve většině zemí západní Evropy mají rodiče právo volby? Neočkují tu doktoři děti příliš brzy? A mají vůbec čeští rodiče o očkování dostatek informací?
Dokumentaristka Tereza Reichová s manželem Hynkem Reichem Štětkou hledají odpovědi na tyto a mnohé další otázky. S narozením dcery Žofky přišly obavy o její zdraví. Mladí manželé se vyzbrojují kamerou a točí vše, co by mohlo ovlivnit jejich rozhodnutí, zda dceru očkovat, nebo ne. V diskusích s pediatry, s ministerstvem zdravotnictví, s kamarády, s babičkou malé Žofky i sami mezi sebou zjišťují, že vytvořit si na celý problém jasný a dobře podložený názor není zdaleka tak jednoduché.

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Poslední aristokratka. Poslední aristokratka je příběhem rodiny hraběte Františka Antonína Kostky z Kostky. Po pádu komunistického režimu se tato rodina vrací z emigrace v New Yorku do Čech, aby převzala rodové sídlo. Kromě zámku však „zdědí“ i české starosti, o kterých se jim v Americe ani nesnilo. Zdědí také několik zaměstnanců, např. zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka nebo kuchařku, která si ráda cvakne a často to přežene. Komedii dokreslují další postavy, např. právní zástupce dr. Benda, jeho dcera Denisa, autoritativní manažerka Milada či mladý šlechtic Max Laun.

SD Jilm, Jilemnice, od 18 hodin. Vernisáž výstavy - Autoři Jilemnicka. Prodejní výstava obrazů a dřevořezeb. Vystavují: Hrubá Lidmila – Okno do duše, Dufek Josef - Dřevěné sochy, Horáček Václav - Obrazy, Kučera Jaroslav - Jilemnická abstrakce.

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 19.30 hodin. Talk show: MK SHOW 41.díl. Hosty lednové charitativní talk show Martina Krause budou stand-up komik Karel Hynek a zpěvák Ezy.
Karel Hynek je nejen komik, hlavní aktér pořadů Na stojáka, KnorTime a Comedy Club, ale také příležitostný herec. Objevil se v seriálech TV Nova Gympl s ručením (ne)omezený a Kriminálka Anděl či v primáckých Vinařích a v roce 2016 se dostal do jednoho z týmů Pevnosti Boyard.

Ezy, vlastním jménem Ezdráš Egon Hýbl, je zpěvák, skladatel, textař a frontman skupiny Ezyway. Hudbě se věnuje od mládí. Nejprve působil po boku bratra Simeona Hýbla v souboru Alfa Gospel Praises a v kapele BBrothers. Společně se potkali také při projektu Kryštof v Opeře (2008).

V roce 2011 stál Ezy u zrodu pop/funkové formace EzyWay. Během své kariéry se zapojil do několika projektů známých českých umělců. Se zpěvákem Benem Cristovaem vydal singl Be Mine (Maloobochodník 2013), dále spolupracoval s producentem Borisem Carloffem či Ondřejem Soukupem, se kterým vydal singl Little Happy do filmu Bony a Klid II.
V roce 2014 se zúčastnil koncertního turné kapely J.A.R. a moderoval nejprestižnější české hudební ceny udělované Akademií populární hudby - Ceny Anděl. Ezy je také frontman kapely HoraL, která je tvořena členy kapely NightWork. HoraL vydal singl pro film Padesátka s názvem BĚŽ!

Muzeum a Podjizerská galerie, Semily, od 17 hodin. Beseda nad novou knihou. Lenka Holubičková vydala již třetí knihu pod názvem Hrobům v dáli - tentokrát s podnázvem otisk 1. světové války na Lomnicku. První dva díly této knižní řady se těší velké oblibě čtenářů a věříme, že si ji získá i díl třetí. Mgr. L. Holubičková je známa svým zájmem o historii – nejen místní – a dokáže o ní nejen poutavě psát, ale i vyprávět.

Pátek 26. ledna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 8.30 a 10 hodin. O Šípkové Růžence. V jedné zemi za devatero horami a devatero řekami se v království krále Ctirada narodí princezna Růženka. Přizvané sudičky dají Růžence do vínku moudrost, krásu a štěstí. Ale sudička, která nebyla pozvána, vyřkne nad Růženkou zlou kletbu. Podaří se princi Janovi a jeho sluhovi Jakubovi zrušit neblahou věštbu a princeznu Růženku zachránit? Vždyť přece láska ta všechno překoná, láska je silnější než zlo.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Elements. Maturitní ples O4B VOŠMOA.

Městské divadlo, Železný Brod, od 19 hodin. Sborovna. Komedie Jaromíra Břehového z učitelského prostředí, která řeší problematiku učňovské mládeže prostřednictvím učitelského sboru. Nemilosrdná mozaika celé naší společnosti, která nejen pobaví, ale přinutí nás zamyslet se, v čem to vlastně žijeme.

Učitelé ve sborovně se snaží zvládnout naprosto nezvladatelné žáky, neboť padly všechny morální a etické hodnoty. Současná učňovská mládež, je sice plná vulgarismů, ale ani učitelský sbor není ideální. Ředitel je zkorumpovaný flegmatik, sborovnou vládne cynismus… Žák Pivoňka a jeho finančně silní rodiče ovšem školu téměř rozvrátí. Na scéně se objevuje nová zástupkyně ředitele, kterou rodiče podplatí a ta dosáhne toho, že dosavadní zástupkyni ředitel propustí. Dojde k malé směšné stávce učitelského sboru, ale pomůžou jim žáci, kteří si na mobil natočí sexuální hrátky ředitele a jeho nové zástupkyně. Žák Pivoňka ovšem zůstává a život ve škole běží. Autor ovšem varuje: Pozor! Pivoňků bude čím dál víc. Režie: Jan Hejral a Ivan Hanuš.

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Rampus Kreativus. Open-session pro všechny, kteří si chtějí společně zahrát a zazpívat.

KD Jablonec nad Jizerou, od 19.30 hodin. Liga proti nevěře. Komedie s detektivní zápletkou, tak by se dala charakterizovat tato divadelní inscenace – žena a její milenec, vracející se manžel, další žena hledající svého manžela. Je to ten původní milenec nebo není? Manžel je prý v koupelně – mrtev! Dá se utéci z třetího patra? Dá se vraždit žehlicím prknem? Vejde se milenka do krbu? A nezbláznili se všichni náhodou…Hrají: Veronika Nová, Ivo Šmoldas, Michaela Kuklová, Tereza Šefrnová.

KC Střelnice, Turnov, od 20 hodin. Maturitní ples oktávy gymnázia Turnov. Hraje skupina Futrál.

Divadlo, Josefův Důl, od 19.30. Legenda o lesích a lidech. DK Jirásek z České Lípy inscenaci Františka Zborníka. Autor se nechal inspirovat ságou z norských hor začátku 19 století. Hra je o hledání smyslu života, odvaze, překonání tradic a ustáleného řádu. Nalézt svou životní cestu - to se týká každého z nás, v každém čase.

DK Jirásek z České Lípy uvede v Josefově dole inscenaci Františka Zborníka Legenda o lesích a lidechZdroj: archiv souboru

Sobota 27. ledna

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 21 hodin. Horečka sobotní noci. Největší rockové hity na plátně uvádí Petr Vobořil.

Home Credit Arena, Liberec. Ještědská brusle 2018. Ještědská brusle je historicky nejstarší krasobruslařskou soutěží pořádanou v Liberci – v roce 2018 se uskuteční již její 40. Ročník. Přijďte se podívat na výkony nadějí krasobruslařského sportu do liberecké Home Credit Areny. Závod je pořádán jako součást Poháru ČKS pro kategorie mladší nováčci, nováčci, nejmladší žačky, mladší žačky, žačky a adult.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. 23. Ples města Jablonec nad Nisou. Moderuje Jakub Prachař, host: Ilona Csáková.
Sportovní hala, Výšina Tanvald, od 20 hodin. Ples města Tanvaldu. K poslechu a tanci bude hrát Taneční orchestr Vladimíra Janského. Občerstvení, předtančení, tombola.

Městské divadlo, Železný Brod, od 19 hodin. Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Hudební komedie manželů Peasových, která vám poradí, jak předcházet partnerským krizím v podání DS Bozkov.
Knihy manželů Peasových, které zkoumají rozdíly mezi myšlením žen a mužů, se staly světovým bestsellerem. Autoři kvůli nim procestovali celý svět a shromáždili nejnovější poznatky z oboru výzkumu mozku, z evoluční biologie, psychologie a sociologie. Čtenářům pak předkládají lehce kontroverzní výsledek, který možná překvapivým, avšak humorným a čtivým způsobem vysvětluje důvod existence napětí a rozepří mezi příslušníky obou pohlaví a pokouší se najít způsoby, jak se s nimi vypořádat. Režie: Jiří Doubek.

Kulturní dům, Kacanovy, Turnov, od 18 hodin. Vzpomínkový koncert na Wabiho Daňka. Celý večer je koncipován jako vzpomínkový na člověka Wabiho a na jeho písně. Koncert bude rozdělen do tří bloků a bude končit kolem deváté až desáté večerní. Tudíž je vhodný i pro menší posluchače. V prvním bloku se na pódiu vystřídají turnovští písničkáři Madla Brožková, Alenka a Franta Tomášovi, Šoumen a mnoho dalších. Každý zahraje jinou Wabiho píseň. Tak nějak po svém…
V druhém bloku zahraje letitý Wabiho spoluhráč a kamarád Miloš Dvořáček. Miloš je nejen fenomenální kytarista, ale zároveň také člověk, který s Wabim leccos zažil a který se o zážitky rád podělí s návštěvníky. Miloše doprovodí David Fiedler, jeho spoluhráč a opět vynikající kytarista.

V posledním bloku na pódiu uslyšíte místní kapelu Waldovy Matušky, která si připravila sérii Wabiho písní. Waldovy Matušky před čtyřmi lety odehráli s Wabi Daňkem ojedinělý společný koncert, který jim zůstal vryt hluboko v srdci. A právě proto jsou iniciátory koncertu.
V úplném závěru pořádající muzikanti doufají v propojení všech zpěváků jak na pódiu, tak v hledišti, a ve společné zazpívání písní Rosa na kolejích a Listopadová.

Neděle 28. ledna

Sportovní hala, Výšina Tanvald, od 14 hodin. Dětský karneval. Soutěže masek o ceny, občerstvení, hudba.

Městské kluziště, Semily, od 14 do 16 hodin. Maškarní karneval na ledě.

Městské divadlo, Železný Brod, od 16 hodin. Ať žijí duchové. Pohádkový muzikál v podání DS Vojan Desná - Mladá Haluz nejen pro děti.
Hrdiny veselé pohádky jsou děti, které by na hradě rády měly klubovnu. To se jim snaží překazit hamižný Jouza, který by na hradě chtěl pěstovat žampióny. Děti se však jen tak nedají a za vydatné pomoci duchů, rytíře Viléma Brtníka z Brtníku a jeho dcerky se dají do boje.

Pondělí 29. ledna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 18 hodin. Nejúspěšnější sportovec Jablonecka roku 2017. Vyhlašovatelé ankety: Česká unie sportu, statutární město Jablonec nad Nisou, Jablonecký deník, Sport Action s.r.o.

Úterý 30. ledna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Bedřich Smetana: The Greatest Hits. Osm a půl opery za jednu cenu! Zábavná podívaná s živou kapelou, písničkami, tanci i šermy vypráví o fiktivním divadelním souboru, který musí pro finanční záchranu divadla urychleně nazkoušet nové představení sestavené ze všech devíti Smetanových oper. Vyhovět požadavku japonského grantu a poskládat klasikovo dílo do jednoho velkolepého večera však není vůbec snadné…

Děj představení se odehrává na několika divadelních zkouškách, a tak mají diváci jedinečnou možnost nahlédnout pod pokličku tvůrčího divadelního procesu. Inscenace nabízí vedle originální hudební úpravy, živé kapely a nekonečné řady komických situací také důkaz o tom, že herci Městských divadel pražských jsou skvěle hudebně a pohybově vybaveni.

Ivan Hlas v Divadle ABC spolupracoval už na úspěšném muzikálu Šakalí léta. Tentokrát si přizval ke spolupráci kolegu Jiřího Janoucha, a protože jde o nadsázku a komedii, vyhráli si oba muzikanti zejména s různými hudebními aranžmá. Smetanovy árie tak zní jednou jako reggae, jindy jako rock and roll, song a la Beatles nebo balada ve stylu skupiny Queen… Ivan Hlas navíc ve hře vystupuje nejen jako frontman živého hudebního doprovodu, ale bravurně zvládá i malou roli svého méně známého bratra Saši Hlase.

Zámecké sklepení, Lomnice nad Popelkou, od 18 hodin. LiStOVáNí.cz: Co by můj syn měl vědět o světě. Fredrik Backman (autor knihy Muž jménem Ove) vtipně stírá všechny úzkosti a nedostatky rodičů jednadvacátého století v půvabné knize plné upřímných obav a nepodmíněných vyznání lásky, která zasáhne srdce všech rodičů, a to dokonce i těch budoucích, potencionálních. Poprvé bude v LiStOVáNí účinkovat jen jeden herec; Lukáš Hejlík je stejného věku jako Fredrik Backman a má stejně starého syna.

Středa 31. ledna

Městské divadlo, Jablonec nad Nisou, od 10 hodin. Tajný deník Adriana Molea. Divadelní adaptace kultovní knihy Sue Townsend je činoherním retro muzikálem pro teenagery i jejich rodiče. Úsměvný příběh o nástrahách dospívání je protkán spoustou dobových šlágrů osmdesátých let opatřených novými a velmi originálními texty.

Pátek 2. února

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Lanugo. Nadžánrové seskupení hrající moderní pop, jazz a soul s jemnými doteky elektroniky. Hudební formace kolem zpěvačky Markéty Foukalové a pianisty Viliama Béreše.

Trocha z Lanugo života: v roce 2009 spatřil světlo světa eponymní debut, který kapela vydala u jazzového vydavatelství Animal Music, ačkoli Lanugo hrají (řekněme) nezávislý pop a jazz možná až jako příchuť. Na konci roku 2011 bylo na Nové Scéně Narodního divadla pokřtěno druhé album Lanugo, 2011, které skupina již vydala ve vlastní produkci. Za tuto desku si Lanugo vysloužili nominaci na ceny Apollo - ceny hudebních kritiků - a slavní belgičtí Hooverphonic si ji v roce 2012 vybrali jako partnera v rámci svého pražskeho koncertu. V roce 2013 skupina vydala nové EP Lanugo, 2014, která vznikala tři roky a na její nahrání přispěli fanoušci přes crowdfundingový portál HITHIT. Album bylo zařazeno do TOP 10 českých alb roku 2014.

V minulém roce Lanugo začalo pracovat na novém materiálu, prvním singlem se stala skladba Rosetta Video k této skladbě natočilo rozpálené želízko v ohni soudobé české kinematografie, Petra Nesvačilová.
29.11. zahájila kapela období, kdy po tři středy za sebou odešli do světa nové singly, to vše před vánočním koncertem 21.12. v klubu Jazz Dock, kde skladby prvně zazněly naživo. K této přiležitosti vznikl nový web, jehož autory jsou opět nejbližší spolupracovníci, progresivní duo Ex Lovers.

V roce 2018 Lanugo pokračuje v koncertování s novým repertoárem a prací na novém albu, které vyjde na podzim příštího roku. Vydání nové desce bude předcházet EP, jehož release je naplánovaný na 3.5. 2018.
Lanugo = 6 hudebníků, z toho 2 bubeníci! Dynamický vokál Markéty Foukalové doprovázejí klavírista Viliam Béreš, kontrabasista Rastislav Uhrík, bubeník Martin Kopřiva, kytarista Mirek Šmilauer a perkusionista Martin Novák, který navíc ovládá sampler. Převážně autorská tvorba vyniká neotřelými aranžemi a barevností hudebního vyjádření.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 19 hodin. Balvan Games. Balvan pod pěti kruhy. Maturitní ples 4A Gymnázia U Balvanu.

Zámek, Lomnice nad Popelkou, od 20 hodin. Zámecký representační ples. Kulturní a informační středisko a Středisko volného času Sluníčko vás zvou na 8. ročník Zámeckého reprezentačního plesu, který se koná v zámeckém sklepení a ve velkém sále lomnického zámku. Hrají kapely: Alejmelí (taneční hudba) Swing combo Turnov (jazz, swing a další žánry). Předtančení: Středisko volného času Sluníčko, Lomnice n. Popelkou. Tombola.

V pátek 2. února se v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev Liberec uskuteční 13. benefiční ples hejtmana. Celým slavnostním večerem bude slovem provázet Martin Polách, k tanci a poslechu zahraje Big‘O‘Band Marka Ottla. Na pódiu se vystřídá Ewa Farna, Itcho Pčelár a Duo Ogor. Těšit se můžete na bohatý raut, molekulární mixologii, vystoupení Divadla F. X. Šaldy Liberec i další překvapení. Chybět samozřejmě nebude ani slosování vstupenek o zajímavé ceny.
I v letošním roce zachovává hejtmanský ples svoji benefiční povahu. Významná část finančních prostředků z prodeje vstupenek i případné finanční dary budou opět věnovány tam, kde je jich nejvíce třeba.
Cena vstupenky: 1 000 Kč. Z ceny vstupenky jde 500 Kč nadačnímu fondu Ozvěna, Centru Amélie a do Nemocnice s poliklinikou v České Lípě a 500 Kč na program plesu a raut.

Sobota 3. února

Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Vojtaano. Koncert svérázného písničkáře.
Vojtaano vydal debutové album The Beast Of Vojtaano. Na desce nabízí dvě různé hudební tváře, které spojuje jeho veselá hra se slovy a nezaměnitelný gangsta rapový projev. Za uměleckým pseudonymem Vojtaano se skrývá herec a stand-up komik Vojta Záveský. Veřejnost ho zná ze seriálů Vinaři, Kriminálka Anděl nebo Případy 1. oddělení. Pod hlavičkou Vojtaano na sebe výrazně upozornil dvěma povedenými nahrávkami v roce 2016. Skladbu Lavina složil a nahrál pro internetový seriálový hit z fotbalového prostředí Vyšehrad a vtipnou písničkou s animovaným klipem Budulínek vs. Galantní Jelen oslovil hned několik generací uživatelů YouTube. Letos přidal virální Derby Song, kde s hercem Jakubem Štáfkem vtipnou formou glosuje největší pražské fotbalové derby. Bylo jen otázkou času, kdy si Vojtaano troufne na plnohodnotnou desku. Vojtaano svůj debut pojal velkoryse jako dvojalbum. První část reflektuje hudebníkovu folkovou tvář, na druhé pak Vojtaano zve posluchače do hiphopového světa. Ať už se na The Beast Of Vojtaano stylizuje do role písničkáře nebo rapujícího vypravěče, je přesvědčivý a hudebně velmi hravý! Obě hudební polohy pak spojuje jeho humor, nadsázka a recese.

Eurocentrum, Jablonec nad Nisou, od 20 hodin. Babí hop. Tradiční maškarní rej. Hraje kapela Kontakt. Moderuje Jiřina Kořenská.

Sokolovna, Železný Brod, od 20 hodin. Zahrádkářský ples. Hudba, tanec, zábava v organizaci MO ČZS Železný Brod.

KC Vratislavice 101010, Vratislavice nad Nisou, od 20 hodin. Jakub Děkan Band. Hlas, který zdobí hity ATMO music, Rybiček 48 či UDG vydává svůj dlouho očekávaný debut s hity „Děda,“ „Řidičák“ či novinkou „Lea.“ Křest nového alba liberecké hudební ikony, na kterém nesmíte chybět.
Jakub Děkan - Se zpěvem začal v 15. letech. Už v roce 2008 založil rock popovou skupinu Rosemary, později působil v kapele Attic Vanity, se kterou objel svou první tour s názvem Live Life Tour. V červenci 2012 byla založena kapela Justr Try, se kterou se účastní talentové soutěže Československo má talent. Úspěšně a s velkými ohlasy postoupili do kola zvaného „Velký třesk”. Spolupracoval s Pauliem Garandem a Kennym Roughem, kde společně objeli 3 velká tour (Čundr Country, V hlavní roli, Molo), podílel se na přípravě první desky ATMO music, kterou svým hlasem podpořil v šesti písních a na rozmezí roku 2013/2014 se stal oficiálně jejich koncertním členem. Společně pak koncertovali pod vydavatelstvím Warner music a agenturou Redhead music.
A právě vydavatelství, které zaštiťuje ATMO music, oslovilo samotného Jakuba, jako sólového interpreta. Warner music tak zastřešuje jeho debutové album, na kterém spolupracuje s hudebním producentem Ondřejem Turtákem, zvaným ODD.