Pátek 15. září

Kino Jitřenka, Semily, od 17 hodin. Hurvínek a Kouzelné muzeum.

Kino Jas, Járy Cimrmana, Tanvald, od 17 hodin. Emoji ve filmu. Americký animovaný rodinný film. Vítejte v tajném světě uvnitř našeho mobilu. Veselý svět smajlíků a jejich napínavé dobrodružství. České znění.

Kino Jas, Járy Cimrmana, Tanvald, od 19 hodin. Který je ten pravý? Americká romantická komedie. Nový začátek není pro začátečníky. Vždyť život přeci začíná až po čtyřicítce. V hlavní roli „pravá blondýnka“ Reese Witherspoon.

Tyršovy sady, Jablonec, od 19 hodin. Náš koncert Tygroo v Tyršákách. "Koncert, na který se složilo 30 kulturních hrdinů. Koncert, kterým jsme dopomohli kapele Tygroo k vydání jejich první desky. Koncert, kterým se pokusíme na jeden večer oživit Tyršovy sady. Koncert, kterým zahájíme Blešák z půdy," píší organizátoři v pozvánce.

Městské divadlo Jablonec, od 19 hodin. Perfect day. Úspěšná kadeřnice Barbs má na první pohled úplně všechno: prosperující firmu, popularitu, exkluzivní byt, přátele a pečlivou matku. Ovšem jedno jí chybí - nějak nestihla mít dítě a zbývá jí posledních pár let, kdy se to musí podařit. Jenže manželství se jí rozpadlo, nejbližší přítel je homosexuál a potencionální otcové z nejrůznějších důvodů selhávají. Barbs si připadá absolutně nenaplněná. K čemu je žití na vysoké noze, když na vás v obrovském bytě nikdo nečeká?
Na co máte spoustu peněz, když je nemáte s kým utrácet? A co teprve, když je vám 40 a biologické hodiny bijí jako o závod? Lov na kvalitního dárce spermatu se pro ni pomalu ale jistě stává prioritou a posedlostí. Romantická a svižná komedie, která netradičním způsobem ironizuje (anti)feministická klišé. Hra Perfect days je vtipným důkazem toho, že život pro nás vždy chystá něco úplně jiného, než si plánujeme.

Klub Na Rampě, Jablonec, od 20 hodin. Už jsme doma. Koncert české avantgardní rockové kapely. Počátek kapely sahá do Teplic roku 1985. Po půl roce existence do kapely přešli dva členové legendární teplické skupiny FPB a z původní sestavy zůstali jen dva lidé. Tím se ustavila první významná čtyřčlenná sestava UJD – Jindřich Dolanský, Miroslav Wanek, Romek Hanzlík a Julius Horváth.
Hudba UJD je již od počátků punkově přímočará, přitom však velmi rafinovaně propracovaná po kompoziční i textové stránce. Živá vystoupení navíc oplývají nespoutanou energií. Pokud jde o stylovou charakteristiku, je velmi obtížné ji zařadit, jak v České republice tak v zahraničí není nic podobného k nalezení. Jisté jsou punkové kořeny a vliv avantgardní hudby v podání hnutí Rock in Opposition, The Residents nebo Magmy. Z kapel alespoň trochu podobých je možné uvést Sleepytime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans, Degenarate Art Ensemble aj. Na české scéně patří UJD do duchovní rodiny skupin jako jsou Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce a nebo Dvouletá fáma. Především díky své originalitě, ale také díky své píli a nezlomné vůli, pronikli UJD  po roce 1989 do evropských  klubů  a  vzápětí i na severoamerický kontinent, Japonska či Nový Zéland. V USA a Kanadě odehráli více než 700 koncertů, díky nimž jsou tam dnes pravděpodobně nejznámější českou rockovou kapelou. Fanoušky však mají prakticky po celém světě.

Galerie Kaplička, Mšeno, Jablonec 18 hodin, Site-Specific Instalace. Vernisáž instalace Petry Lacinové.

Sobota 16. září

Městské divadlo Jablonec, od 19 hodin. Úžasná svatba. Hrají: Honza Lála, Iva Halamová, Lukáš Frydrych, Lenka Dvořáková, Lucie Václová, Jana Kouřilová. Bill a Ráchel jsou šťastný pár, který má před svatbou. Jenže den před svatbou se Bill probudí v hotelu s dívkou - ovšem slečna není jeho nastávající žena. Ve stresující situaci nepodá pomocnou ruku ani pokojská. Do všeho se vloží nevěsta s vlastní maminkou…

Hrad Valdštejn, Turnov, od 17 hodin. Duo Quintana – Od Středozemního moře do království českého. Poprvé na Valdštejně vystoupí Duo Quintana, které tvoří pražská harfenistka a sopranistka Kateřina Ghannudi a loutnistka Ilaria Fantin pocházející z italské Vicenzy.

Protržená přehrada, Desná v Jizerských horách, od 10 hodin. Pochod proti proudu jako vzpomínka na protržení přehrady na Bílé Desné. První ročník vzpomínkové akce na tragédii protržení přehrady na Bílé Desné. Všichni aktivní i sváteční turisté jsou tak zváni k novému pochodu nazvanému Proti proudu. Vydat se na něj můžete mezi 10. a 11. hodinou ze tří míst. Z parkoviště u horské chaty Smědava (trasa dlouhá 7,5 km), ze hřiště v Albrechticích v Jizerských horách (trasa dlouhá 6 km) a ze hřiště v Desné (trasa dlouhá 6 km). Startovné je zdarma. Ve 14 hodin pak proběhne u památníku obětem neštěstí na přehradě bohoslužba. 

Farní zahrada sboru Českobratrské církve evangelické, Jungmannova ulice, Jilemnice, do 9 do 13 hodin. Jilemnický bleší trh. První Jilemnický bleší trh. Přijďte prodávat, nakupovat nebo jen pobýt. Máte-li doma nepotřebné věci, které by mohly posloužit někomu jinému, přijďte se zúčastnit. Stačí vám pouze deka či plachta, kde své věci vystavíte. Můžete si vzít i skládací židli, stolek nebo věšák na ramínka, pokud prodáváte šaty, halenky, sukně či podobné. Pro všechny případy (indiánské léto je vrtkavé povahy) se může hodit igelitová plachta na přikrytí vašich věcí. K dobré náladě nám zahraje Petra Fišerová na flétnu a Celestýna Krausová na kytaru. Pro děti zde bude přichystán dětský koutek a další překvapení. Připravena je bohatá bleší tombola, kam každý prodejce věnuje tři věci ze svého stánku a vy je potom můžete vyhrát. O občerstvení se postará sbor ČCE v zahradní kavárně, kde si budete moci pochutnat na domácích dobrotách. Výdělek z této akce bude věnován Montessori škole Na horu v Jilemnici.
Vstup na trh je zdarma. Pokud chcete prodávat, prosíme o zaregistrování se na emailu: jilemnickyblesak@seznam.cz nebo na telefonu: 777 878 030. Registrační poplatek činí 50 Kč na místě, tři věci do tomboly, plus příspěvek 10% z tržby, jenž bude určen na výše zmíněnou podporu Montessori školy Na horu.

Hrad a zámek Frýdlant: Audience Albrechta z Valdštejna. Vévoda bude opět pobývat na svém frýdlantském sídle, kde se s ním mohou návštěvníci setkat, osobně s ním pohovořit a dozvědět se více o době, kdy žil a vedl boje na evropských kolbištích třicetileté války. Jedná se o součást I. prohlídkové trasy. Albrecht z Valdštejna koupil frýdlantské panství v roce 1622 za 150 000 zlatých. Za doby jeho vlády Frýdlant hospodářsky vzkvétal a byl povýšen na vévodství frýdlantské. Po roce 1634, kdy byl Valdštejn zavražděn v Chebu, panství připadá Matyáši z Gallasu. Od 9 do 16 hodin.

Panteon, Malá Skála, od 9 hodin. Celodenní prohlídka maloskalského panteonu. „Připomeneme si souvislosti, uvidíme dosud nevídané. Je to pro příznivce romantismu, přírody, Malé Skály a panteonu vytvořeného Fr. Z. Römischem. Bude to romantické, překvapující, příjemné,“ zve historik umění David Junek, který provede 15 šťastlivců po původní trase 200 let staré, na místa dochovaných, skrytých i zaniklých pomníků a nápisů.

Fotbalové hřiště, Zásada, od 14 hodin. STOP den. Tradiční akce s největším počtem prezentovaných složek IZS v regionu. Těšit se můžete na množství praktických ukázek od psovodů, přes vyprošťování po leteckou záchrannou službu.

Zámek Sychrov: Krajské dožínkové slavnosti. Pro naše předky dožínky představovaly oslavu dobré sklizně obilovin, plodin nezbytných pro jejich živobytí. Letos se tato starodávná tradice po několikaleté přestávce vrací na zámek Sychrov. Návštěvníky čeká akce plná hudby a zajímavého programu.

Kino Jas, Járy Cimrmana, Tanvald, od 17 hodin. Velká oříšková loupež 2.  Po událostech prvního filmu musí veverčák Bručoun se svými přáteli zabránit starostovi Oakton City zbourat jejich domov kvůli plánované výstavbě pochybného zábavního parku.

Náměstí Českého ráje, Turnov, od 11 hodin. Rohozecké loučení s létem. Již tradiční Rohozecké loučení s létem. Dorazte i s dětmi.

Tanvaldská kotlina, Tanvald, od 9 hodin. Autošťouch. Informace  728 557 367. Helma nutná.

Pivovar Volt, Palackého, Jablonec, od 14 hodin. Oslava založení pivovaru Volt.  Program akce konané v zahradě pivovaru:
14:00 poslech swingu, popíjení piva
16:30 - 17:00 lekce swingového tance Lindy Hop
17:00 - 18:00 vylaď se do 30. let, tanči a soutěž o nejkrásnější kostým, šťastlivci s nejlepším převlekem budou odměněni
18:00 - 19:00 Aurora JaSBand
19:00 - 19:20 vyhlášení soutěže o nejkrásnější kostým
19:20 - 21:00 Aurora JaSBand
21:00 - 22:00 tanec a volná zábava na reprodukovanou hudbu Monolith Audio

Memoriál záchranářů z Manhattanu  
Liberec – Memoriál záchranářů z Manhattanu, tradiční závod hasičů, policistů a zdravotnických záchranářů, už posedmnácté uctí památku obětí útoků z 11. září 2001 v New Yorku. Dějištěm soutěže se stane, stejně jako v předchozích letech, výšková budova a přilehlé parkoviště sídla Libereckého kraje. Závod se uskuteční v sobotu 16. září. Závodníky čeká silový víceboj (od 9.15 po slavnostním nástzupu) a výstup (od 10 hodin) do 17. patra a 21. podlaží s plnou výbavou a v dýchacích maskách. V silovém víceboji budou muset soutěžící například překonat dvoumetrové bariéry, přesunout závaží tlučením palicí, přemístit figuríny po vyznačené trase a další úkoly. Během výstupu do výškové budovy mají hasiči zapnuté dýchací přístroje, na sobě mají přilbu a zásahový komplet. V jiné předepsané výstroji závodí záchranáři a policisté.

16. a 17. září

Hrad Bezděz: Jedna země, jeden král… Hra pro děti. Víkendová představení s názvem Jedna země, jeden král… Účinkuje historická skupina Pancharti. Prožijte se svými dětmi šermířský den na hradě. Začátky: 11.00; 12.30; 14.00. V sobotu i v 15.30 hodin.

Zámek Hrubý Rohozec: Rok renesanční šlechty – Putování za renesancí. Prohlídky zaměřené na stavební vývoj objektu. Společně se projdeme po nejstarších částech původního krajířovského pozdně gotického zámku. Mimo jiné uvidíte také běžně nepřístupné prostory, jako je východní sklep, místnost ve věži nebo zámecká půda. Prohlídky odcházejí v 10.00, 11.30, 13.00 a 14.30 hodin.

Zámek Zákupy: Mimořádné prohlídky zázemí císařova osobního výtahu na zámku Zákupy – Dny evropského dědictví. Mimořádné prohlídky zázemí císařova osobního výtahu z roku 1870 a zámecké půdy naposledy před několikaletou generální rekonstrukcí krovů. Srdečně vás zveme ke speciálním prohlídkám císařova osobního výtahu z roku 1870. Prohlídka vás zavede nejen k vlastní výtahové kabině s luxusním vybavením, ale také do běžně nepřístupného technického zázemí v podobě stanic výtahu ve všech třech podlažích a strojoven včetně té nejdůležitější na zámecké půdě. Délka prohlídky: 20 minut. Od 9 do 16 hodin.

Kino Sféra, Turnov, od 14.30 hodin. Hurvínek a kouzelné muzeum. Legendární hrdinové, které dobře znáte, přicházejí v animované komedii pro celou rodinu. Filmový příběh Hurvínek a kouzelné muzeum nabízí zcela nové, původní dobrodružství. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět, skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně. Hurvínka čeká největší dobrodružství v životě, při němž musí prokázat chytrost, šikovnost, odvahu a smysl pro přátelství, aby zachránil ´taťuldu´, ale i kouzelné muzeum a celé město z nadvlády zločinného Pána loutek.
Kino Sféra, Turnov, od 17.00. Americký zabiják. Film natočen podle špionážního románu American Assassin známého amerického spisovatele Vince Flynna.

Železný Brod, od 10 hodin. Skleněné městečko 2017.  11. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě, jejichž společným jmenovatelem je SKLÁŘSTVÍ železnobrodského regionu a vše, co s ním souvisí je tu! Akce představuje jedinečné setkání sklářů, umělců, sklářských řemeslníků a výrobců, příznivců a obdivovatelů sklářského řemesla.
Oficiální zahájení celého festivalu se uskuteční v sobotu 16. září 2017 od 10 hodin na Malém náměstí, za přítomnosti starosty města Františka Lufinky, ředitele sklářské školy Libora Doležala a jejich hostů, zástupců místních podnikatelů, představitelů krajské správy, studentů a pedagogů sklářské školy.
O podrobném programu vás budeme pravidelně informovat. Sledujte nás!!! Všechny informace rovněž na www.sklenenemestecko.cz.

Neděle 17. září

Eurocentrum, Jablonec, od 14 hodin. Chotyňská 12° Naveta Big Band. Taneční odpoledne pro seniory

Kino Junior, Jablonec, od 15 hodin.  Hurvínek a Kouzelné muzeum.  Legendární hrdinové, které dobře znáte, přicházejí v animované komedii pro celou rodinu. Pan Spejbl pracuje jako hlídač Muzea loutek, kterému však hrozí zbourání. Hurvínek zase jednou neposlouchá a podaří se mu proniknout do uzavřených prostor muzea, kde objeví svět skrytý před zraky návštěvníků. A právě v podzemí je ukryto nejen tajemství kouzelného muzea, ale i klíč k jeho záchraně.

Výstavy

Vlastivědné muzeum, Vysoké nad Jizerou, denně mimo pondělky a mimo čtvrtek 28. září, od 8.30 do 12.00 a od 13.00 do 16.00 hodin, a to až do 30 září.  Horské boudy v Krkonoších a Jizerských horách. V podkrovní obrazárny najdete putovní výstavu o horských boudách obou stran krkonošských hor, která byla připravena pracovníky Státního oblastního archivu v Litoměřicích – Státního okresního archivu Semily a jejich spolupracovníky z dalších ústavů.

Přízemí Městského úřadu, náměstí dr. Karla Kramáře, Vysoké nad Jizerou,  až do pátku 29. září k vidění vždy v tamní pracovní době. Výstava ku 150. výročí úmrtí a 210. výročí narození sklenařického rodáka, paseckého podučitele a houslaře Věnceslava Metelky (* 1807, + 1867). Připravil ji Památník zapadlých vlastenců v Pasekách nad Jizerou, nyní veřejnosti na delší čas uzavřený.

Oblastní galerie, Liberec, do 1. října denně kromě pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek vstup zdarma! Giacometti - Picasso - Chirico. Poprvé zde můžete spatřit obrazy takových velikánů, jako jsou Pablo Picasso, Giorgio de Chirico, Alberto Giacometti, Salvador Dalí či Jean Dubuffet. Výjimečná díla evropského moderního umění pocházejí ze soukromé sbírky známého rakouského sběratele a galeristy Helmuta Klewana. Liberec je po Augsburgu a Vídni třetím a také posledním evropským městem, kde je tato mimořádná výstava k vidění.

Představí více než 150 obrazů a soch od 60 světově uznávaných autorů, z nichž mnozí v České republice ještě nikdy nevystavovali. „Kromě děl klasické moderny zde najdeme také významný soubor rakouského poválečného umění, především akcionismu, kdysi radikálního a agresivního hnutí, které ale veřejnost již akceptovala a přijala jako významný příspěvek Rakouska do světové kultury,“ říká ředitel liberecké galerie Jan Randáček. Návštěvníci se tak mohou těšit na obrazy, grafiky a sochy Alberta Giacomettiho, Pabla Picassa, Giorgio de Chirica, Kurta Schwitterse, Jeana Dubuffeta, Francise Bacona, Marii Lassnig, Arnulfa Rainera, Güntera Brusa a mnoha dalších. „To jsou jména, na která se jinak jezdí do Berlína či do Vídně,“ upozorňuje Randáček.

Všechna díla pocházejí se soukromé sbírky bývalého mnichovského galeristy Helmuta Klewana, kterému se podařilo shromáždit skutečně unikátní kolekci několika set uměleckých děl významných osobností evropského výtvarného umění 20. století. Původně byla výstava představena v Kunstsammlungen und Museen Augsburg a poté v galerii Belvedere ve Vídni. Liberec je posledním městem, kde ji budou moci návštěvníci spatřit. „Výstavu se nám sem podařilo dostat především díky naší dlouhodobé spolupráci s augsburskými kolegy,“ vysvětluje Jan Randáček. „Příprava výstavy byla výjimečně náročná, ale jsem opravdu rád, že ji Liberec nakonec získal. Myslím, že na letní turistickou sezónu bude určitě velkým lákadlem! A protože se protáhne až do začátku října, mohou ji navštívit v novém školním roce také školy.“  

Erbovní sál, zámek Jilemnice, do 1. října. Výstava: Jan Vejrych (1856 - 1926), český architekt a stavitel. Akce přiblíží jednoho z nejvýznamnějších architektů přelomu 19. a 20. století, rodáka z Horní Branné. V Jilemnici projektoval stavbu dívčí školy a spořitelny. Je autorem významných projektů jako je hotel Paříž v Praze, radnice v Pardubicích, Kolíně a Kladně, zámek ve Zruči nad Sázavou a v Holovousích i mnoha dalších vynikajících objektů. 

Výstavní prostor Kotelna, Železný Brod. Výstava Kara Sevde (Temná láska) umělce Heshama Malika. Někteří lidé věří, že umění se musí skutečně prožít, nikoli být pouhým objektem pozorování. Umělec Hesham Malik právě toto dokáže. Umí plně diváka napojit na sebe a své představy, čímž publiku umožňuje prožít naplno emoce a příběh, skrývající se v daném obrazu. Jeho nově připravovaná výstava s názvem “Kara Sevde” neboli Temná láska divákům tyto zážitky zcela jistě přinese. Kara Sevde je turecký výraz, který doslova znamená Temná láska. Její podstatou je stav mysli člověka, který je zamilován tak mocně, že jeho touha zcela pohlcuje jeho smysly a člověk je oslepený vlastní láskou. Soubor Temná láska se představuje ve dvou formátech. Na 20 plátnech a 12 dřevěných oboustranných výtvarných realizacích autora. Každé dílo je doprovázeno popisem příběhu, který se před očima diváka odehrává. Unikátní formát surového dřeva nabízí jedinečný zážitek prožít a uchopit aspekty lásky v její barevnosti stejně jako ji nahlédnout v dualitě černábílá.