„Člověk může buď opakovat stále zavedené postupy, nebo jít vlastní cestou a vyzkoušet něco nového. Hip hop unese tohle křížení žánrů. Dokonce si myslím, že si o něj i říká. Ze začátku měly hlavní slovo kytary, ale pak jsem to přehodnotil a dal šanci akordeonu," vysvětlil Jonáš Červinka známější pod pseudonymem Lipo.

Herci od Šaldů

Liberecký básník představil novinku publiku pomocí působivého vizuálu. Videoklip měl premiéru symbolicky v neděli 6. dubna, dva roky od vydání jeho debutové desky Víc než hudba.

„Nejde o typický rádiový hit. Je to hodně výrazná skladba, ostatní věci budou lépe uchopitelné. Chtěl jsem vytvořit výpověď mojí generace, ne politickou agitaci. Zajímaly mě osudy lidí, kteří žijí prakticky ve vybydleném centru města. Občané města dnes už nemají motivaci do centra Liberce chodit," postěžoval si.

Příběh spícího města se odehrává, kde jinde než v centru Liberce v paláci Dunaj, který poskytl tu správnou depresivní atmosféru. Ve videoklipu si zahráli herci z libereckého Divadla F. X. Šaldy Ladislav Dušek, Michal Maléř a Barbora Mottlová.

Ta vystoupila ze své zaběhlé role sexy kočičky, do které ji filmoví i divadelní režiséři často obsazují, a zahrála si svobodnou matku ve vytahaném tričku a elasťácích.

„Byla jsem nadšená, že si zase rozšířím obzory. Většinou hraju stále stejné typy rolí a tentokrát jsem si mohla vyzkoušet i něco mimo můj šuplík," smála se herečka Barbora Mottlová.

Herec Ladislav Dušek si zahrál nemocného seniora uvězněného mezi čtyřmi zdmi a závislého na všemožných lécích. „S touhle partou mladých lidí se mi spolupracovalo moc příjemně. Navzájem jsme se inspirovali a nikdo neprudil. Odehrál jsem si zase jednou nepříjemnou roli a teď už se těším zase na nějaké elegány," vtipkoval herec Ladislav Dušek.

Hypotéka a drogy

Raper v písni popisuje nešvary jeho generace. Mladé lidi, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy pomocí drog a hypoték. Touží po luxusu, ale jednou nohou stojí v bídě.

„Asi se objeví poznámky, že vše nahlížím moc kriticky, ale právě odstup od města, ve kterém jsem vyrůstal, mi dává možnost vidět ho v jeho pravých barvách. Jsem si ale jistý, že problémy, kterým čelí Liberec a o kterých se v textu zmiňuji, mají podle mě i jiná podobná města. Jen tady je vše umocněno specifickou atmosférou Sudet. Možná právě ony můžou za to, že je tohle téma pro mě pořád inspirací. Liberec je mým rodným městem, které vždycky budu mít rád. Věřím, že je jen otázkou času, kdy se probudí," dodává.

Zdroj: Youtube