ANI CHŘIPKA NAKONEC NEODRADILA DIVÁKY

Podle ředitele přehlídky Mario Kubaše turnovská veřejnost stále více navštěvuje tuto přehlídku současného, tedy moderního divadla. „Letos přišlo více jak dva tisíce diváků a já jsem rád, že se nám podařilo překonat tuto magickou hranici, a to i v období chřipek, které tu v regionu potrápilo diváky i některé herce,“ sdělil Deníku ředitel Kubaš hned po nedělním závěru.

Podle něj festival potvrdil svůj původní záměr, experimentálního a moderního divadla, na kterém je klasické činohry minimum. „Jsme rádi, že se modernímu divadlu stále více věnují nejen hostující soubory, ale že se mu stále více otevírá i turnovská veřejnost. Věřím, že jim, jako i nám, nová a originální tvorba přináší netradiční zážitky,“ soudí Kubaš.

Přestože porota letos nevybrala žádný ze souborů na celostátní přehlídku Šrámkův Písek, byl potěšen tím, že právě místní soubor ji nejvíce zaujal jako nová vycházející hvězda. Na příští ročník chtějí pozvat i další zahraniční soubory, nejlepší profesionální divadla a ještě více se věnovat hudební složce přehlídky. „Podle mě, diváky nejvíce zaujalo experimentální Bílé divadlo Ostrava s vlastní inscenací Ty, který lyžuješ, při kterém jsme se všichni dokonale bavili," dodal.

KOCOUR SE PROSADÍ I ZA HRANICEMI KRAJE

„Modrý kocour má výhodu v tom, že je to přehlídka žánrově rozmanitá a je zajímavé na něm sledovat, jak se poslední dobou posouvá hranice žánrů a stylů, a hlavně to, že i nové a mladé soubory dobře a přesně pracují v žánru komorním a činohry. Že už klasické texty nejsou devizou jen starých souborů, ale že už i mladé soubory velmi dobře zvládají klasické texty a dokážou nově budovat situace i postavy tak, aby reagovaly na současné situace, které nás v dnešní době obklopují. Tím se vyjadřují i k současným tématům doby, ačkoli si stále většinou myslíme, že naše mládež je apolitická. Právě tady jsme viděli, že dnešní divadlo je velmi aktuální a mládež má svůj vyhraněný názor na společenské dění, které nás obklopuje,“ řekl předseda odborné poroty a proděkan pražské FF UK.

Podle něj je vlastně každé divadlo svým způsobem politické, protože reflektuje na situaci, ve které vzniká, a podle něj je mladá generace na politické změny ve svém okolí velmi citlivá a kritická. „Přehlídku Modrého kocoura vidím do budoucna spíše růžově, protože tu získala nový drajv i směr. Je dobře, že mladí netrpí nějakým útlumem a proto čekám, že turnovský Kocour se stane výraznou přehlídkou moderní divadelní tvorby, o které se bude vědět i daleko za hranicemi Libereckého kraje“, uzavřel pro náš Deník Petr Christov.

Otakar Grund