Pátek 6. listopadu

…A ještě trochu swingu, Jablonec n. N. – Eurocentrum, 20.00
Plesová sezóna „ťuká na dveře". Už jste tento podzim slyšeli velkou taneční kapelu?  Už jste tento podzim tančili?  Nezapomněli jste taneční kroky? Využijte příležitosti a přijměte pozvání na neobyčejný večer k poslechu a tanci s dobovými tanečními melodiemi.
Po celý večer vám bude dělat společnost Orchestr Rudy Janovského se svými sólisty ve složení 5 saxofonů, 4 trubky, 4 pozouny, basa, piano, bicí a 2 mladí zpěváci.

Stezka odvahy, Jablonec n. N. - Srnčí důl, od 17 hodin
Připravuje DDM Vikýř. V Srnčím dole bde budou na malé i velké čekat čerti, čarodějnice i kostlivci.

Jiří Schmitzer, Jablonec n. N. – Klub Na Rampě, 20.00
Jeho nespoutaný humor, hudební nadhled a naprosto originální pojetí písničkářské poezie dokáže posluchače vtáhnout do neopakovatelné atmosféry.
Jiří Schmitzer je ale znám především jako herec. Narodil se v listopadu 1949. Po absolvování DAMU v roce 1974 nastoupil do Činoherního studia v Ústí nad Labem, od roku 1985 je členem Ypsilonky. Ve filmu debutoval v roce 1970. Pro větší filmovou roli si jej roku 1973 vybral režisér Oldřich Lipský do komedie Tři chlapi na cestách. Zásadní průlom v kariéře se odehrál v roce 1976 rolí mladého Kroupy ve filmu Marečku, podejte mi pero.   V přepisu Postřižin Bohumila Hrabala na sebe upozornil coby nevýbojný správce pivovaru.
V 80. letech jej začali režiséři obsazovat hojně do úloh tatínků a do dětských snímků vůbec. V podobenství Dům pro dva  z 1988 ztvárnil náročnou tragickou figuru uzavřeného Bóži, který se pokouší žít čestně i ve světě plném kompromisů.
V devadesátých letech si zahrál mimo jiné ve dvou projektech inspirovaných dílem Franze Kafky – Procesu a Americe. Velkou úlohu Kandy vytvořil vedle televizního seriálu i ve filmové verzi Zdivočelé země. Za roli politického vězně Jardy Svobody ve filmu Bumerang režiséra Hynka Bočana z roku 1997 si odnesl Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon.
Z dalších filmů to jsou například  Akáty bílé, Báječná léta pod psa, Kytice, Perníková věž, Lesní chodci či Kráska v nesnázích.
Poslední roky již odmítá hrát jak v divadle, tak filmech. Jenom stěží se nechal v roce 2013 přesvědčit k natáčení snímku Jako nikdy, kde za roli umírajícího rakovinou dostal Českého lva.
Jako písničkář natočil se svou dvanáctistrunnou kytarou  alba  Recitál – 1997, Šílenec – 2000 a Bouda – 2003. O pět let později vznikl živý záznam Sbírka kiksů.
Písničky nejprve skládal příležitostně a občas zahrál na nějaké kamarádské sešlosti. Pak se začal čím dál častěji objevovat s nástrojem v divadelních inscenacích. Proslavil se schopností vytvořit během krátké pauzy song, do nějž vložil deset publikem náhodně seskupených slov. Mnohé z písní pak zakotvily ve Schmitzerově koncertním repertoáru.
Po hudební stránce není lehké Jiřího Schmitzera kamkoliv zařadit, jeho grimasy, skřeky a tlučení do kytary připomínají punkovou stylistiku – byť neúmyslnou.  Kamarádi muzikanti ho označují za sice akustického, ale přesto největšího pravověrného punkera v Česku. „Schmitzer je prostě akustický punker, který svoji kytaru opravdu nešetří. Nezřídka se mu stává, že mu na koncertě praskne několik strun," uvedl Zdeněk Vřešťál z Nerez.

Divadelní představení Africká královna, Vratislavice n. N. – KC 10 10 10, 19.30
Příběh o lásce a válce zahrají na jevišti Desítek Linda Rybová a Hynek Čermák.

Svatomartinské hody, Smržovka – Penzion U Potůčku, od 17 hodin
Tradiční akce.

Sobota 7. listopadu

Jizeran – Světáci, Jablonec n. N. – Kino Junior, 20.00
Divadelní představení. Světáci jsou přepisem známého filmového díla scénáristy Vratislava Blažka a režiséra Zdeňka Podskalského. Ústředním motivem úsměvného a současně trochu nostalgického příběhu tří vesnických fasádníků je jejich sen strávit alespoň jednu noc ve víru velkoměsta jako skuteční světáci.

Přeslesní běh, Železný Brod – hasičské cvičiště, od 9.45
Zapsaný spolek Trávnice ze Železného Brodu ve spolupráci s místními dobrovolnými hasiči pořádá nultý ročník Přeslesního běhu. Prezentace od 9.45 hodin, start v 10 hodin z cvičiště (ul. Obránců míru). Běh nebo chůze jak kdo zvládne do časového limitu, trasa cca 5 km.

Svátek strašidýlek, Janov n. N. –  Královka, od 14.00
Oslavy všech strašidel a čarodějnic i na rozhledně. Na malé i velké návštěvníky čeká strašidelný výstup na rozhlednu, strašidelná stezka s podtitulem Kdo se bojí, nesmí do lesa. Na místě je možné vydlabat si dýni, ve 14:30 čeká na děti Strašidelné divadlo, kolem 16:30 vyhlásí nejlepší masku, samozřejmostí je taneční rej masek, jež bude dirigovat DJ Bubák. Areál rozhledny Královka se nachází na plochém vrcholu hory Nekras (859 m) v katastrálním území Janov nad Nisou, necelý kilometr od obce Bedřichov. Hlavní dominantou je kamenná rozhledna s hlavní budovou a několik přilehlých objektů.

Hudba u města Vídně a Spolek jabloneckých dam a pánů, Jablonec n. N. – Klub Na Rampě, 20.00
Neuvěřitelná směs staropražských a kramářských písní v podání jabloneckých skupin.
„Pepíčku těš se, budem se mačkat, aneb mladé babičky miluji zdarma." Host programu: Vichr z hor s obrazy ze šantánu Eldorádo.

S čerty nejsou žerty, Desná – KD Sklář, od 16.00
Derniéra divadelního představení zahraje DS Vojan Mladá haluz.

Svatomartinské veselení,  Ohrazenice u Turnova  – Hřiště u školy, od 14.35
V čase, kdy čeledi končívala nasmlouvaná služba, i sokolové uzavírají sportovní sezónu. Pořádá TJ Sokol. Program: 14:35 – příjezd Martiny a Veselení na hřišti a škole  = letos nově výuka žonglování od profesionálů, 16:45 – lampiónový průvod s novou trasou, 17:30 – fire show, 17:45 – ohňostroj, 18:00 – veselice při muzice s kapelou Rachot banda, pro děti ochutnávka koláčů od starosty a vyhlášení Cyklisty roku 2015, 19:30 svatomartinská taneční zábava.

Společně nejen na jevišti, Jablonec n. N. – Městské divadlo, 17.00
Můžeme se těšit na neslyšící Michaelu Kosiecovou, která před dvěma lety naprosto uchvátila publikum svým akrobatickým vystoupením na šále. Tentokrát s sebou přiveze další dvě slečny. Chybět nebude ani humorná pohádka o Sněhurce v podání Asociace rodičů a přátel postižených dětí klub Liberec. Hosty budou také Rychnovské Trio, které letos slaví 15 let svého trvání. Těšit se můžete také na mladičkou nadanou Danielu Ulrichovou z Liberce a na Hands Dance z Brna. Mezi tradiční hosty patří Alena Pláková, taneční skupina T.I.K. Jilemnice a vozíčkáři PATZ, DPS Vrabčata, také Svaz tělesně postižených Jablonec. 13. ročník komponovaného pořadu dává možnost handicapovaným lidem vystoupit se svým umem na jevišti divadla s ostatními účinkujícími. Již mnohokrát svým uměleckým projevem potěšili publikum.

Posvícení v modrém 2015, Jablonec n. N. – Eurocentrum, 16 – 21
32. ročník nejstaršího severočeského bluegrassového festivalu. V tradiční soutěži o pečenou posvícenskou husu vystoupí Sunny Side, Blueland, Veget, SemTam a Bluegate.
Speciální host: Dale Ann Bradley & Steve Gulley Band.

Neděle 8. listopadu

Tour divide 2015, Jablonec n. N. –  Kino Junior, 17.30
4400 kilometrů na kole přes kanadsko-americké Rocky Mountains k mexickým hranicím v závodě bez zajištění. Promítá a vypráví Zbyněk Resl.

Žehnání pomníčku, Horní Maxov, od 14.00
Slavnostní požehnání obnovenému pomníčku vedle bývalé kaple Panny Marie Bezbolestné v Horním Maxově před začátkem křížové cesty na Slovanku. Pomníček obnovil Patron – Spolek přátel drobných památek Jizerských hor. Památce požehná smržovský farář P. Pavel Ajchler.

Kytarová struna, Jablonec n. N. – Klub Na Rampě, 14.00
Oblastní kolo interpretační soutěže jednotlivců s kytarou s možným postupem na plzeňského finále. Hostem budou začínající kapely z okolí Jablonce. Prezentace od 13 hodin.

Kašpárek detektivem, Jablonec n. N. – Městské divadlo, 15.00
Pohádka o Kašpárkovi a jeho dobrodružstvích, která zažívá na svých cestách. Tentokrát zavítá do království, kterému vládne hravý král Zvonek IV. Jednoho dne je králi, který by si jenom pořád hrál, ukradena královská koruna, oblíbené předměty a zvířátka a nakonec i sama princezna. Na pomoc mu přichází právě Kašpárek a spolu s detektivy se snaží zločince vypátrat. Podaří se jim ho chytit?

Přehlídka dechovek, Semily – KC Golf, od 15.00
Na letošním 23. ročníku přehlídky dechovek zahrají: Semilská 12 - pod vedením Daniela Bismilera, od nich můžete slyšet jak klasiku, tak i regionální tvorbu, či moderněji laděné skladby. Dále zahraje kapela Valdštejnka, která navázala na tradici amatérských dechových hudeb z frýdlantského výběžku. V současné době je uměleckým vedoucím Antonín Konopiský. Malá dechová hudba Opočenka těší své příznivce více než čtvrtstoletí. Kapelníkem je Václav Lepš a v repertoáru orchestru je především klasická lidová písnička. Všechny výše zmiňované kapely se specializují na nové skladby známých, či méně známých autorů a výborně prezentují dobrou českou dechovku.

Pondělí 9. listopadu

Travesti skupiny Screamers a Techtle Mechtle, Tanvald – Kino Jas, 19.00
I přesto, že už nám podzim pomalu klepe na dveře, travesti skupiny přivážejí nový zábavný pořad plný letních melodií a prázdninové nálady, který tentokrát nazvali „Účastníci zájezdu". Společně s nimi se můžete vypravit na pravou a nefalšovanou letní dovolenou do bývalé Jugoslávie, kde mimo jiné potkáte i řadu známých zpěváků, zpěvaček, herců ale i hereček. Těšit se můžete kromě krásné delegátky Pamely samozřejmě také na řidiče autobusu Karla a Karla, kteří se postarají především o to, abyste vraceli zpět  hnědé podšálky. Kromě nich se ovšem zájezdu zúčastní také hvězdy jako jsou Helena Vondráčková, Heidi Janků, Pavel Vítek, Shakira, Madonna ale dokonce i Mařena Škopková, doktor Kája a nebo Konopnice ze známe trilogie Slunce Seno.

Nepřehlédněte

Nově hledají také dospělé literáty. Městská knihovna v Jablonci ve spolupráci s městem pořádá již 15. ročník literární soutěže na téma: Není krásnějších pohádek než ty, které píše život sám, aneb i život může být jako pohádka. V tomto roce došlo v této oblíbené soutěži k jedné změně. Kromě žáků I. a II. stupně Základních škol, studentů Středních škol a odborných učilišť se totiž mohou zapojit i dospělí. Uzávěrka soutěže je 18.11. Vyhodnocení potom proběhne ve čtvrtek 10.12. za účasti herečky Valerie Zawadské.