Z tibetského kláštera přes horské štíty Himálaje až na indické tržiště doslova za pár hodin. Neobvyklou cestu plnou nejen barev, zvuků, magických rituálů, ale především neobvyklých věcí zprostředkuje putovní výstava Magický Himálaj. Před devíti lety ji v Bratislavě zahájila Jeho Svatost tibetský dalajláma. Teď zakotvila na libereckém výstavišti. Potrvá tu rok.

Instalace unikátní výstavy Magický Himaláj pokračovala 19. dubna v areálu bývalého libereckého výstaviště. Výstava je největší autorskou výstavou svého druhu ve Střední Evropě.
FOTO: Úchvatná výstava zavede zájemce až na střechu světa

„Pro dalajlámu to byla příležitost alespoň zprostředkovaně se vrátit do Tibetu, kam z exilu nesmí,“ prozradil při zahájení cestovatel a autor unikátní expozice Rudolf Švaříček. Kolekce, kterou nasbíral během svého téměř třicetiletého putování pod „střechou světa“, je největší ve střední Evropě.

Kousek od vchodu vás ohromí modlitební mlýnek velikosti zahradního altánu, stěny nad hlavou zase zdobí obrovité trouby, kterými tibetští mniši svolávají k modlitbě. Obdiv vzbuzují rituální masky, jemně zpracované šperky, exotické klobouky, oděvy i předměty z lidských kostí sloužící k obřadům, nad nimiž se tají dech i zkušenému cestovateli.

Slavnostní vernisáž unikátní výstavy Magický Himálaj proběhla 7. května v areálu bývalého libereckého výstaviště. Výstava je největší autorskou výstavou svého druhu ve Střední Evropě. Podává zajímavý přehled o čtyřech zemích: Nepál, Tibet, Bhútán, Indie.
Boty jsem dostal od krále. Dal mi je za kravatu, říká k sbírce Rudolf Švaříček

„Nejsem žádný esoterik, ale na vlastní oči jsem viděl hodně silné věci, které se zdají být naprosto neuvěřitelné,“ řekl Švaříček u vystaveného obřadního šatu kněze. Je zdobený lidskými lebkami, stejně jako masky v sekci peklo. Strach potřebuje každé náboženství. Na výstavě se okrajově setkáte se všemi náboženstvími, které se v oblasti nacházejí. Buddhismem, hinduismem, islámem, ale i animismem s jeho přírodními božstvy. „V zapadlém koutě Indie poblíž Barmy dodnes žijí lovci lebek,“ upozornil cestovatel. I o tom se na výstavě dozvíte.

Expozice je rozdělena do sekcí podle jednotlivých zemí. Třeba barevná a voňavá Indie se tu prezentuje v podobě indické ulice a tržiště, včetně pohřebního rituálu, Tibet a Nepál replikami svatyní. „Škála předmětů, prožitků i emocí je široká. Věřím, že si tu každý najde to své,“ uvedl cestovatel. Rozsáhlá expozice určitě stojí za víc než jednu návštěvu. V bývalém areálu LVT je k vidění denně kromě pondělí. Vstupenku do světa exotiky pořídíte za sto korun.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje. Ilustrační foto.
Záchrance v kraji chybí téměř třetina kmenových lékařů