„Počítal jsem, že vzhledem ke krásnému slunečnému počasí přijde za celý den tak kolem 200 lidí, zájem předčil mé očekávání," poznamenal Coufal. Březen a duben, stejně jako září, jsou podle něj co do návštěvnosti nejslabší měsíce. „Největší nápor čekáme od poloviny května do konce letních prázdnin," dodal. Ročně v iQLandii předpokládají kolem 250.000 až 300.000 návštěv­níků.

Science centrum iQLandia vybudovala a provozuje stejnojmenná obecně prospěšná společnost (dříve Labyrint Bohemia). Stojí na místě zchátralé továrny Desta. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru nabízí návštěvníkům na 350 většinou interaktivních exponátů. „Rozhodně se to nedá všechno stihnout v jediném dni, budeme se sem muset s dětmi vrátit. Třeba od robota jsme je vůbec nemohli dostat," řekla žena, která přišla do centra s manželem a dvěma dětmi.

Řada návštěvníků v sobotu přiznala, že se budou chtít vrátit, aby si exponáty užili. „Možná by se nám vyplatila nějaké permanentka, vstupné je tu dost vysoké," poznamenal jeden z návštěvníků. Coufal přiznal, že iQLandia zatím nabízí jen jednorázové vstupné. Dospělý zaplatí 230 korun a dítě 120. Centrum má ale zvýhodněné rodinné vstupenky – rodina s až třemi dětmi do 15 let zaplatí 590 korun. „Permanentky chystáme už v průběhu dubna, až se nám podaří nastartovat všechny pokladní systémy a naučíme se to s nimi," ujistil ředitel centra.

Liberecké zábavní vědecké centrum je jedním ze čtyř projektů, které se v České republice za přispění evropských peněz budují. Další otevřeli v Plzni, v Brně a Ostravě se science centra staví. „Společně vytvoří síť neformálního vzdělávání, která tady bude fungovat pod záštitou evropských programů," řekl Coufal. Cílem projektu je popularizace vědy a techniky. Liberecké centrum stálo 400 milionů korun, většinu nákladů uhradí Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Zbylých 20 milionů korun dají společnost iQLandia a sponzoři.