Původcem myšlenky zhotovit pamětní desku zakladatelům sboru Severáček jsou bývalí členové sboru, které pojí se Severáčkem nejen vzpomínky na krásně strávené dětství, ale též možnosti si zazpívat na severáčkovských koncertech.

V sobotu 21. září se v Letařovicích u Českého Dubu uskuteční slavnostní odhalení pamětní desky manželů Jiřiny a Milana Uherkových.
„Pamětní desku umístíme do fasády, budou na ní data narození, fotografie a text, že vzpomínku věnuje Severáček. Musím se přiznat, že nevím přesnou grafickou podobu, takže se těším, o co půjde," řekla sbormistryně Silvie Pálková. Bývalí členové sboru naposledy zpívali v únoru tohoto roku, kdy společně se severáčkovskými dětmi vzdali hold památce Milana Uherka (1925 – 2012).

Nyní se opět sejdou, aby odhalili pamětní desku, která bude zdobit legendární Bartošův mlýn nedaleko Mohelky, kam Severáček jezdí pravidelně od roku 1960 na letní soustředění.

Koncert začíná v 15 hodin v kostele sv. Jakuba Většího v Letařovicích, poté se bývalí členové, hosté i veřejnost přesunou k Bartošovu mlýnu ke slavnostnímu odhalení pamětní desky. Večer bude zakončen ve zkušebně mlýna promítáním filmů a dokumentů ze života Severáčku a samozřejmě také vzpomínáním na léta strávená ve sboru.

Slavnostnímu aktu bude předcházet koncert v letařovickém kostelíčku. Vystoupení je mimořádné právě tím, že tu vystoupí pouze bývalí členové s širokým repertoárem, který zahrnuje skladby od renesančních autorů (Lasso, Palestrina, Campanus Vodňanský) po českou sborovou tvorbu 19. a 20. století (Dvořák, Smetana, Raichl, Uherek). Sbor vystoupí pod taktovkou současné umělecké šéfky Silvie Pálkové.

„Toto setkání pro mne znamená hrozně moc – pocta manželům Uherkovým, kteří obrovským způsobem ovlivnili můj život, možnost si společně zazpívat a zavzpomínat si, setkání s přáteli – velmi se těším," uvedla za mnohé bývalé členy Lenka Ryšánková, která Severáček absolvovala před 30 lety.