Purgatio: středověká a renesanční inspirace Dantovou Božskou komedií je název pátečního koncertu, který v 19 hodin začíná v kostele sv. Anny. V projektu se představí tenorista Martin Prokeš, barytonista Marek Šulc a Jiří Dvořák recituje ze záznamu.

„Oba zpěváci posluchačům nejsou neznámí. Jablonečané je měli možnost slyšet i vidět v květnu na koncertu u příležitosti výročí města Carolus IV. Rex et Imperator v podání skvělého tělesa Schola Gregoriana Pragensis, ve kterém působí," upozornila za organizátory Petra Handlířová.

Umělecká cesta pěvců je letos dovedla k založení dua KCHUN, jehož název vychází z čínské Knihy proměn. Oba si uvědomují, že nadání je dar, který se zúročí, když bude rozdáván. Přijímají své poslání a i my se z jejich daru můžeme těšit na této evropské premiéře.

Purgatio (očistec) je program inspirovaný dílem plným obrazů a náznaků Danteho Božskou komedií. Pečlivě vybrané skladby středověku a rané renesance nás provedou od stvoření, přes smrt, peklo a očistec až ke kýženému ráji. Motiv věčného života a šance na vykoupení hříchů a na lepší existenci někdy „poté" byl pro umělce odedávna velkou inspirací. I když možnost očištění duše není přímo v Bibli jasně zakotvena, kdo by se rád nechopil takové naděje?

Program mapuje umění doby, která se potkává s životem a působením Karla IV. Zazní nejen duchovní, ale i světská tvorba a vedle pěveckých čísel uslyšíte i přednes vybraných částí Dantova stěžejního díla Božská komedie.

„Přijďte se inspirovat a povzbudit. Dobré umění nás činí lepšími, a kdo ví, kdy se nám bude hodit nějaký bod k dobru," zve Handlířová s tím, že vstupenky zakoupíte v Turistickém informačním centru v Jablonci nad Nisou a online na webu pořadatele www.lipamusica.cz. Místa nejsou číslovaná. Kostel je temperován, vzhledem k počasí však doporučujeme teplé společenské oblečení.

Sezónu v kostele sv. Anny tak uzavírá jedinečný koncert, který reflektuje jak zahájení právě karlovským programem v podání Scholy Gregoriany Pragensis v květnu, tak nejnavštívenější program k poctě sv. Anny, kde zazněly Shakespearovy verše v podání skvělého Alfreda Strejčka.