K Vánocům patří i zázraky! A přesně takový je vánoční snímek režisérky Karin Babinské Křídla Vánoc, který teď běží v kinech.

„Chtěla jsem postavit do kontrastu, že dnes většina lidí vnímá Vánoce už jen jako ten příšerný shon a stres při shánění dárků a všichni, místo aby se těšili, už dlouho předem s hrůzou říkají: „Ježíš, už zase budou Vánoce!" Jako bychom úplně zapomněli na to, že je to taky čas zklidnění, lásky, nějakého pozastavení a právě těch zázraků. A proto náš film o zázracích a andělech je," řekla režisérka.

Diváci na snímku opěvují hlavně pohádkovost a bezstarostnost. „České filmy miluji a zaujala mě už upoutávka. Krajča jako herce jsem neznala, musím však říct, že jsem byla mile překvapená. Příběh se mi z počátku zdál celkem pohádkový a přitažený za vlasy, ale po chvíli mě děj tak pohltil, že jsem zapomněla, jak dlouho se už dívám. Smála jsem se i měla slzy na krajíčku," pochvaluje si Martina Nová z Mostu.

Příběhy se prolnou

Velká část filmu se odehrává v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují.

Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo). Vystudovaný oční lékař má rád volnost a ženy, žije v obytném přívěsu na poli nedaleko obchodního centra, kde se prohání jeho kůň. Hezká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku a provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována.

Ráďa (David Novotný), nejstarší, pracuje v supermarketu jako manažer prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když ji má rád, někdy by nejradši od toho chaosu utekl někam daleko.

Zajíc (Jakub Prachař), čerstvě vystudovaný herec, marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balonky. Každý z našich přátel má své touhy a sny a právě Vánoce jsou časem, kdy se mohou plnit.

„Jde o velmi milý a příjemný film, který je sice prodchnut vánoční atmosférou, ale rozhodně se nehodí do primetime Štědrého dne. Hodnotím film jako hořkosladkou komedii, kde se musíte pousmát i dialogu o tragické události. Všichni čtyři herci hlavních rolí odvádějí maximum, nejvíce z nich vynikají Jakub Prachař a David Novotný. Film je velmi příjemně doplněn hudbou, která není vtíravá, ba naopak, podtrhuje celou atmosféru," zhodnotil film Zdeněk Jarůšek z Jablonce nad Nisou.

Cesta má Slavíka

Mluvil tak také o hitu „Cesta", duetu Richarda Krajča s Tomášem Klusem, vítězné písni Zlatého slavíka 2013.