Předchozí
1 z 5
Další

Že chlapům sluší uniformy, o tom nejsou pochybnosti. Jednou takovou specifickou je rondon. A mladému muži z Lučan nad Nisou sedne jako ulitý. Když opustí kuchyň a vezme službu „na place“, nejedna žena se za ním ohlédne. S pěti talíři na ruce restaurací téměř protančí. Ve třiadvaceti letech bezpečně ví, že bez práce nejsou koláče.

Kuchař Márty Kubišta

I když na sladké se Márty Kubišta moc nespecializuje. Vyučil se v oboru kuchař-číšník teprve nedávno. Rozhodnutí k téhle profesi ale padlo již dávno před tím. „Manžel rád peče, vždy nás o víkendu překvapil odpoledním moučníkem a oba kluci mu většinou byli k ruce,“ popisuje atmosféru Mártyho maminka Dáša.

Kuchař Márty Kubišta

Už na základní škole v Lučanech chodil do kroužku vaření. V sedmé třídě babičku překvapil potajmu upečenou bábovkou na cestu k moři. Při vyplňování přihlášky v deváté třídě ani jinou volbu nechtěl. V patnácti „vystřihl“ nedělní oběd pro celou rodinu. „Vaření je velmi kreativní záležitost,“ míní Márty s tím, že jej minutky sice baví, ale klasika je klasika.

Kuchař Márty Kubišta

První opravdové strávníky měl Márty přímo pod Ještědem. Vařil v Hotelu Petra. Pod vedením zdejšího šéfkuchaře tu dokončil i praktickou část studia. Ale doma je doma a cesty po směně z Liberce do Lučan byly poměrně náročné. V samém srdci Jablonce je pár míst, kam zajít na běžný oběd. Jednou z možností je Radnice.

Kuchař Márty Kubišta

„Musím smeknout před majiteli, kteří restauraci vedou. Rodinná atmosféra je to nejlepší, co mohlo našeho kluka potkat,“ pochvaluje si maminka s tím, že nejlépe jdou Mártymu česká klasická jídla, rajská, svíčková, koprová a tradiční polévky. Navíc zastane nejen kuchaře, ale otáčí se i „na place“. „Dostal jsem nabídku a střídám Radnici s Pizzerií Franco,“ vysvětluje mladý muž. 

Kuchař Márty Kubišta