Předchozí
1 z 5
Další

Jiří HolubJiří HolubZdroj: se souhlasem Jiřího Holuba

Sen mnoha kluků a děvčat. Bydlet na zámku. A že ten rohozecký je výjimečně krásně zařízen, o tom není pochyb. Jenže práce kastelána je tak různorodá… a o mnoho méně romantická, než se zdá. Vezme do ruky koště a vymete zatoulané listí z nádvoří, vymění žárovku v budoáru zámecké paní, a když není zbytí sedne si i do pokladny. Když praskne voda, jako letos v zimě, shání instalatéra. Čím vším zatím ale byl, tím byl rád.

Jiří HolubJiří HolubZdroj: se souhlasem Jiřího Holuba

Už za studií na hotelovce v Žatci se dostal ke své současné profesi kastelána, pomáhal při praxi na zámku Červená Lhota. Voda kolem mu zřejmě učarovala natolik, že se stal kastelánem na vodním hradě Švihov. Než před jedenácti lety přišel na Rohozec, svou stopu zanechal na Karlštejně a Humprechtu. Při tom stihl vystudovat Literární akademii Josefa Škvoreckého.

Knihy Jiřího Holuba.Knihy Jiřího Holuba.Zdroj: se souhlasem Jiřího Holuba

„Když turistická sezona skončí, přijde nevlídno, zamířím do teplých krajin. Jezdím jako průvodce do pro mne inspirativních míst, Latinské Ameriky, Afriky a dalších destinací,“ říká šestačtyřicetiletý muž s tím, že na zahraničních cestách má tolik tvůrčí invence, že zde dokončuje texty svých knih. A těch rozhodně není málo. Jiří Holub píše pro malé i dospělé.

Jiří HolubJiří HolubZdroj: se souhlasem Jiřího Holuba

„Zámek je připraven tak, že mohou říct: Zítra otvíráme,“ směje se kastelán. On i všichni průvodci by si to toužebně přáli. Zvenčí by se mohlo zdát, že se na zámku nic neděje, ale dobu povinné uzávěry využili k řadě menších a větších oprav. Tou nejviditelnější akcí je první etapa opravy říms, plechování a dešťových svodů. „S lešením se tu letos budete setkávat celou sezónu. Oprava čeká celé nádvoří, včetně věže. Pilně se pracuje také na zámecké vyhlídce - grottě. Zajištění statiky, oprava kamenných prvků a doplnění chybějících částí potrvá do poloviny sezóny,“ vyjmenovává to nejzásadnější kastelán.

Jiří HolubJiří HolubZdroj: se souhlasem Jiřího Holuba

Jak bude sezona vypadat? On ani nikdo jiný si netroufá odhadnout. Vidět vliv pandemie byl už loni, příliš mnoho turistů se do uzavřených prostor komnat Rohozce s rouškou či respirátorem nehrnulo. Odliv lidí byl patrný. „Ale všude ve světě. Podařilo se mi na zimu smluvit průvodcování ve Střední a Jižní Americe. Úžasná místa s minimem turistů, ale raději bych byl, kdyby už bylo vše v normálu.“