Místo února přišel květen, rozzářilo se slunce a nad tuzemskou hokejovou bažinou znovu vane větřík naděje v lepší zítřky. Oprávněně? Vážně stačí nepopulárního Pešána vystřídat prošedivělým finským gentlemanem Kari Jalonenem a Češi budou hrát opět o medaile? Z některých reakcí fanoušků to tak vypadá.

„Všichni vědí, že když jedem na mistrovství světa, měli bychom dokázat něco velkého,“ přiznává Jalonen, že si je vědom olbřímí odpovědnosti. Země v srdci Evropy čeká na placku z velké akce deset let a po marných pokusech výkvětu domácích koučů dostal šanci oceňovaný cizinec. Příprava naznačila, že se své role zhostil zkušeně a sebevědomě.

David Pastrňák v dresu Bostonu slaví gól v play-off.
Pasta a spol. baví davy. Colorado míří za postupem, čtyři bitvy hlásí vyrovnáno

„Hlavně jsem rád, že jsme v týmu vybudovali sebedůvěru a víru ve styl hokeje, kterých chceme praktikovat,“ pochvaloval si Jalonen po nedělním příletu z vítězných Švédských her. Předtím Češi pod jeho taktovkou ovládli i turnaj v Ostravě a když si hráči před novináři pochvalují komunikaci s trenérským týmem, nezní jen jako povinné fráze.

Změna atmosféry kolem nároďáku je jedna věc, dění na ledě věc druhá. Jalonen se nikdy netajil, že je pro něj základem důkladná a propracovaná defenziva. Na velkých turnajích obzvlášť. „Jestli chcete na mistrovství světa uspět, musíte hrát velmi dobře v obraně. My vedle toho máme i hráče, kteří umějí dát gól,“ říká trenér, který s Finskem získal na MS 2016 stříbro.

Debutanti i veteráni

Svou vizi promítl i do konečné nominace, v níž lze nalézt i jména debutantů jako jsou David Jiříček, Petr Kodýtek, Jiří Černoch, Lukáš Dostál, Jan Ščotka či Petr Holík, stejně jako protřelé veterány Romana Červenku a Davida Krejčího či předpokládaného lídra Tomáše Hertla. Z NHL navíc můžou dorazit i další opory.

Majitel hokejových Pardubic Petr Dědek je ostrým kritikem současného svazového vedení.
Boj o moc v českém hokeji přiostřuje, kritika sílí. Zapojují se i hráči

Pozitivní aura kolem kádru postaveného (částečně) z dobře známých cihel dle projektu nového architekta zkrátka není jen zbožným přáním už poněkud zoufalého hokejového obecenstva. Nejvíc však bude záležet na tom, jak se reprezentaci povede od soboty v Tampere.

„Jsem realista a vím, že můžeme vyhrát zlato, ale jen když půjdeme den po dni. Šampioni neuvažují dopředu, jaký výsledek uhrají ve finále,“ uzavírá Jalonen. Potká se jeho realismus s českým sněním o medaili?