Při demonstracích proti chovu kožešinových zvířat na farmách jste stála často v čele. Jste spokojená za novelu zákona o ochraně zvířat, kterou poslanci a následně senátoři letos v létě schválili?
Jsem částečně spokojená, vždy je co zlepšovat. Zákaz by se měl týkat všech kožešinových farem, tedy i těch, kde chovají výhradně za tímto účelem nutrie.

Palčivým tématem je pro ochránce zvířat také téma nekontrolovaných množíren čistokrevných psů a koček, ale bez průkazů původu. Kde je ten největší problém? Že se kazí trh?
Největší problém je to, že je stále poptávka. Zájem o levné psy, třeba yorkšíra za pár stovek. V prvé řadě musí začít přemýšlet lidé a nekupovat nepapíráky. Tedy přestat podporovat množírny, to je ten kámen úrazu. Na druhou stranu by měly zahájit aktivitu v tomto ohledu finanční úřady, protože v těchto chovech je velký únik peněz, které nejdou tam, kam mají. Pokud by byla taková množírna pod drobnohledem, nemá vše v pořádku, bude mít s berňákem potíže. Už to pro ty lidi nebude tak lukrativní kšeft. Pokud dají psy dráž, už nebude takový rozdíl mezi pořízením psa z kvalitního chovu, množírny pozvolna zkrachují.

Dnes je Mezinárodní den zvířat. Co si přejete?
Všem zvířatům najít kvalitní domov a zodpovědné páníčky. Abychom tak často neviděli utrpení zvířat, které se až příliš opakuje.

Dagmar Kubištová, předsedkyně Ligy na ochranu zvířat ČR a provozovatelka útulku pro opuštěná zvířata v Lučanech nad Nisou. V Dášence našlo azyl i nalezené prase.Zdroj: Deník / Klimentová Lenka

Konec kožešinových farem do konce roku 2019. Poslanci zákon letos na začátku června schválili 132 hlasy ze 161 přítomných, a to napříč stranami. Samotnému hlasování předcházela bouřlivá a velmi emotivní diskuse. Jejich rozhodnutí v červenci podpořili také senátoři. Je tedy konec s kožichy z lišek a norků? Určitě ne, ale jejich počty se na trhu sníží. Chovu nutrií se novela zákona ale netýká. 

4. října roku 1226 zemřel františkánský mnich sv. František z Assisi. Pečoval za svého života o opuštěná, nemocná a týraná zvířata.