V Jablonci je mnoho vrstev podnikatelů. Od těch nejmenších, kteří jsou fachmani ve svém oboru, ať vezeme v potaz řemeslníky nebo obchodníky, až po ty největší, z nichž některým někteří lidé nemohou přijít na jméno.

Přesto je Jablonec nejlepší. Byť má svůj Sherwood v Tyršově parku, byť se „pyšní“ zřejmě nejzaostalejším a nejobludnějším autobusovým nádražím, byť nedokáže protáhnout tramvajovou trať jen o pár set metrů.

Poněkud zaskočenější jsou z druhého místa ve srovnávací studii Město pro byznys desetiletí lidé ze Železného Brodu. Skutečnost je taková, že spousta lidí zde byla k podnikání dotlačena vlivem okolností.

Jablonec nad Nisou, ilustrační foto.
Ocenění: Jablonec je Městem pro byznys desetiletí

Podstatnou část obyvatelstva totiž před několika lety „živil“ podnik Železnobrodské sklo, který po včlenění do někdejšího gigantu Jablonex Group po nějakém čase skončil v propadlišti dějin, ostatně stejně jako moloch Jablonex.

Stovky rodin z města a okolí náhle stály před velikým problémem. Co dál dělat, jak se živit, jak zaopatřit děti. A právě v letech po destrukci významné značky sklářského průmyslu obdivuhodně vzrostl počet podnikatelů ve městě.

Kdo chce zůstat ve „skleněném městečku“, nemá moc možností, jak žít. Kromě šťastlivců, kteří přece jen seženou práci v místě, musí buď za prací dojíždět nebo … začít podnikat.

Ilustrační snímek. Pracovní výchova ve škole
Jablonec podpoří zručnost. Startují programy technického vzdělávání ve školách

Ve městě je jedna firma střední velikosti. Druhým významným zaměstnavatelem je pak radnice. Podobná situace jako v Tanvaldu, nemyslíte? Přitom se ale Tanvald v žebříčcích Města pro byznys potácí spíše na spodních příčkách, zato Brod „jede“.

Přitom v jiném srovnání zvaném Index života se letos Železný Brod propadl rekordně napříč republikou. A teď babo raď.

Podobná srovnávání a analýzy jsou jistě přínosné. Zvláštní ale je, jak jdou mnohdy zcela proti sobě. Železný Brod by mohl vyprávět. Taková rozpolcenost ve výsledcích je přinejmenším matoucí. Přesto: vychutnejme si z nich všechna pozitiva a na negativa se zaměřme.