Obchůdky na malých obcích jsou zlikvidované. Někde je z nich rodinný dům, jinde dílna, sklady nebo prostě jen prázdná budova.

V mnoha obcích si lidé nekoupí ani rohlík, musí pro něj k sousedům. A v tom se stát probral. Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo program Obchůdek 2021+, peníze bude žadatelům posílat Liberecký kraj. Může přerozdělit až tři miliony korun. Obchodníčci na vsích je mohou použít například na mzdy, nájem, energie a podobně. Program je připraven pro obce maximálně do tisíce obyvatel, případně obce, které mají maximálně tři tisíce občanů, ale jejichž místní části nepřekračují počet tisíc lidí.

Není úplně tak zle. V mnoha obcích na poslední chvíli zaveleli k pokračování obchůdků naši vietnamští spoluobčané. Mlčenliví, ochotní, skromní, pracovití. Tak je tomu třeba ve Bzí u Železného Brodu, Zásadě nebo Koberovech. Tady si rohlík lidé koupí i v neděli. A nejen rohlík.

Nevyužívané prostory v jablonecké sokolovně proměnili mladí umělci v kulturní prostor.
V Jablonci vzniká nový umělecký prostor. Sbírka má pomoct získat vybavení

Každý, kdo se dívá na vietnamskou komunitu stále mezi prsty, by měl přijmout fakt, že Vietnamci přežijí tam, kde by jiný stáhl krovky a šel by za kasu obchodního řetězce. Že v době vlády těch nejdrsnějších opatření proti šíření koronaviru tvrdě šili roušky a pomáhali.

Zatím nikdo netuší, zda program Obchůdek 2021+ něco změní. Zda se otevře obchůdek třeba v Dalešicích, kde teď leží hasičské pomůcky a další věci patřící obci, případně místním spolkům.

Zajímavé bude sledovat, zda si žádosti do programu podají i vietnamští obchodníci. Spousta z nich se o programu dozví jen těžko. Druhá část nezažádá proto, že má své zkušenosti s českými úřady. A určitě se najdou tací, kteří prostě podporám nevěří a raději se snaží obchodovat.

Ano, je to tak. Vesnické obchůdky nezachraňují české programy, ale vietnamští obchodníci.