Nechme stranou fakt, že v Libereckém kraji, a na Jablonecku zvláště, se do stávky naostro připojilo v podstatě jen pár škol. Poklona patří těm školám, kde pedagogický sbor stávkoval a přitom se jim se dopady stávky podařilo obrousit tím, že ji nevzaly příliš drakonicky.

Jedním z takových případů se stala jablonecká základní škola v Pivovarské ulici. Učitelky mající na starosti první stupeň se tu dohodly, že stávku podpoří, ale z rodičů a dětí rukojmí neudělají. Proto se ve středu na prvním stupni učilo. Děti od první po pátou třídu tedy měly smůlu, rodiče štěstí. Třináct malých žáčků, jejichž rodiče neměli jinou možnost, pohlídalii na železnobrodské Základní škole Školní.

Stávka učitelů 6. listopadu 2019. Vyučování ve speciální Základní škole Liberecká 31 probíhalo ve středu 6. listopadu standardně.
Do stávky se na Jablonecku zapojilo jen pár škol. Podpora byla spíš symbolická

Ono sehnat během jednoho dne (protože školy informace o stávce vlastně nemohly zveřejnit dříve než v pondělí odpoledne nebo v úterý ráno) hlídání takového prvňáčka není jen tak. Takhle rychle dovolená? Jen někteří zaměstnavatelé mají takovou empatii. Nechat takové dítě doma samotné? To aby jeden trnul celou pracovní dobu. Nástrah pro malého objevitele je i po bytě dost a dost. Pokud není svolná babička, která by navíc byla již v důchodu, moc dalších řešení není. Kamarádka na mateřské nebo nezaměstnaná? Kolik jich ale dnes je?

Se stávkou učitelů se dá jen souhlasit. Ano, učitelé mají plné právo být za svou práci přiměřeně ohodnoceni, neměli by být stavěni před skoro nemožné úkoly nařízené neznalým úředníkem a čelit byrokratickým postupům. Školské odbory tuhle chaoticky ohlášenou stávku ale organizačně nezvládly a tím si pošramotily pověst. A to nejen svou. Biti byli, jsou a ještě budou všichni učitelé.