Tramvajová trať Jablonec – Liberec je přitom unikátní. Jedná se o nejdelší tramvajovou trať v České republice. Naši otcové a dědové ji vybudovali v letech 1947 až 1955. Městům ji záviděla a závidí celá republika dodnes.

Po skoro pětašedesáti letech je teď na stole varianta zániku trati v úseku Jablonec - Vratislavice. Proč? Vlastně zase jen a pouze kvůli penězům. Projekt modernizace stávající trati údajně tak těsně přiléhá k projektu jejího prodloužení do centra Jablonce, že pokud prodloužení nebude, nebude ani rekonstrukce. Trať je přitom na hranici životnosti.

Tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou.
Budoucnost tramvaje je nejistá. Linka mezi Jabloncem a Libercem možná skončí

Vedení jabloneckého magistrátu se obává, že prodloužení tramvaje a následné platby za provoz tratě zásadně zatíží městský rozpočet a při prvním úderu dvanácté hodiny se snaží dosáhnout na záchrannou brzdu. Otázkou je, zda se přece jen nedá získat dotace jen na modernizaci části tratě mezi Jabloncem a Vratislavicemi.
I kdyby však jablonecké zastupitele vedly k rozhodnutí o odstoupení od projektu bohulibé a lidumilné důvody, v případě ukončení provozu tramvaje by zřejmě narazili. Nejen u sousedního Liberce, ale i u svých obyvatel. Ano, na radnici sice dorazila petice proti prodloužení tratě, na druhou stranu však vznikla facebooková stránka k ochraně tramvaje. Počet jejích členů přitom strmě stoupá.

Jablonečtí zastupitelé mají na stole těžké dilema. Tramvaj je ale bude bolet tak jako tak. Buď finančně nebo psychologicky, protože po rozhodnutí o konci tramvaje je čekají ostré námitky a pobouření.

Meziměstská tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem je unikátní. Byla by nedozírná škoda podepsat se pod její konec. I kdyby to mělo stát nějakou korunu.

Ilustrační foto - Tramvaj v Jablonci nad Nisou
Tramvaj neprodlužujte, žádají lidé z centra Jablonce v petici. Má už 500 podpisů