Majitel a provozovatel Muzea obrněné techniky Smržovka Jaroslav Janoušek vložil své peníze do vášně, kterou asi ne každý dokáže pochopit. S ní ale dokáže vykouzlit velké věci, třeba pomoci s financováním libereckého Hospice svaté Zdislavy. Když nejsou peníze od státu, musíme si pomáhat.Těžko hledat větší kontrast. Desítky tun neživého kovu odlité a vykované ve smrtící provedení versus život třepetající se v posledních záblescích.

Jan Sedlák.Zdroj: Deník / Petr ZbranekTanky a důstojná smrt v milém prostředí k sobě přesto pasují. Nejen proto, že obrněná monstra pomohou vybrat peníze na další provoz a projekty hospice svaté Zdislavy. Poslední žijící váleční veteráni z dob druhé světové války jsouv drtivé většině případů také na konci své životní cesty a je tak symbolické, že se i o ně pomohou postarat stroje, které mohli vídat na bojištích dosud největšího ozbrojeného konfliktu v dějinách Země. A kdo ví, třeba se některý z těch vitálnějších přijede i podívat a sveze se, byť to už je fantazie trošku za vlasy přitažená.

Ač muzeum vlastní osmnáct tanků a další vojenskou techniku, majitel ohromuje myšlenkou, že lidé jsou obrázky z válečných konfliktů konfrontováni každou chvíli, a proto benefiční akci, v níž hrají hlavní prim tanky, pojal v poklidném duchu. Žádné výstřely, natož z tanků, kdy jednomu zalehne v uších. Jen několikaminutové projížďky v opancéřovém monstru, jehož motor dokáže sám o sobě předvést náramný rachot. Konec života nebývá veselý a mnohdy ani ne důstojný. Právě to se snaží změnit zaměstnanci a dobrovolníci Hospice svaté Zdislavy.

Ilustrační foto - Muzeum obrněné techniky Smržovka
Tanky pojedou pro hospic. Muzeum Smržovka chystá charitativní akci

Nepřetržitá péče o klienty, kteří odcházejí na onen svět doslova den co den, je fyzicky, ale hlavně psychicky vyčerpávající. Do toho ještě nedostatek financí. Jen v Libereckém kraji letos chybí na zdravotní péči v sociálních službách přibližně 18 milionů korun. I proto má smysl zakroužkovat si v kalendáři víkend 20. a 21. července. Tehdy ve Smržovce vyjedou tanky vstříc velkém boji, byť v něm nepadne jediný výstřel.