Svým zájmem o dobrovolnictví se nikterak netajím, a že ze všech trochu více preferuji Český červený kříž, už vůbec. Ostatně patřím mezi ně, mou prioritou je vedle humanitární jednotky především podpora bezpříspěvkového dárcovství krve.

Ostatně ledacos už umíme vyrobit, ale krev na krevní deriváty fakt ne. Dárci krve to rozhodně, tedy alespoň ty co já mám na mysli, nedělají pro prachy. Mají sice den volna v práci, dostanou půlku kuřete a při celoročním vyúčtování jim něco berňák odečte ze základu.

Ale rozhodně se dárci pečlivě starají o své zdraví, protože pokud nebude vstupní rozbor OK, tak dostanou stopku. Určitě proto jedí dobré hovězí maso, listovou zeleninu, ovoce, nelibují si ve smaženém, necpou se sladkým… Kdo má málo železa, kupuje si vitaminové doplňky, které už většina zdravotních pojišťoven dárcům krve nedává.

Vítám, když řada organizací na dobrovolnictví tohoto charakteru slyší a dává dárcům krve za jejich altruismus nějaké benefity. Někde třeba jen těm „zasloužilým" oceněným medailemi Dr. Janského, ale dává. Třeba si mohou koupit zvýhodněnou lítačku na autobus, jít do iQlandie zdarma, zaplavat v libereckém bazénu, podívat se na expozice v Severočeském muzeu nebo Botanické zahradě, zacvičit v Cardiofitness… a mezi nimi se na nástěnce na Transfúzní stanici Liberec vedle dalších procentních slev skvěla nabídka na kávu k zákusku nebo obědu zdarma.

Tak jsem si to šla, vybavena průkazkou se zapsanými 65 bezplatnými odběry vyzkoušet, jak to v kavárně Jabloň ve Studiu Fit funguje. Jenže… já moc kávu nepiji. Čaj je stejně dobrý a pokud se vybere dobrý zelený, tak ještě lepší…

Vysvětlila jsem svůj požadavek obsluze a předala průkazku ke kontrole vedoucího… Paráda, všechno klaplo, popřáli mi dobrou chuť. Jásala jsem, že všem dárcům napíši, jak se tu u dobrého jídla osvěží v nadcházejícím létě třeba i čajem.

Za týden přišla sprcha: „Tak minule to tedy bylo výjimečně. Dáváme jen kávu. No to by se nám nevyplatilo …" Tak snad z nás ty čtyři a půl decky nebudete nikdy potřebovat!!!