Stovka výjezdů za 24 hodin. Tolik mají na svém kontě hasiči v Libereckém kraji, kteří se od čtvrtečního večera takřka nezastavili.„Především šlo o technickou pomoc u popadaných stromů, které omezily průjezdnost komunikací či je úplně zatarasily. Hasiči tak vyjížděli do Doks, Mimoně, Stráže pod Ralskem, Osečné, Nové Vsi nad Popelkou, kolem Hrádku nad Nisou, Zlaté Olešnice či na komunikace kolem Tanvaldu a Železného Brodu. Spadlý strom byl také příčinou dopravní nehody, která se stala v Košťálově," sdělila tisková mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Právě řidička vozu, který skončil pod stromem, musela vyčkat až do příjezdu hasičů, kteří ji z automobilu vyprostili.

Mezi Raspenavou a Bílým Potokem pod Smrkem se navíc na celý pátek zastavila vlaková doprava. Silný déšť podemlel v nočních hodinách koleje.

Asi nejvypjatější situace byla v noci ze čtvrtka na pátek ve Višňové, kde během pár minut stoupla hladina o 20 centimetrů. Proto byl na řece Smědá vyhlášen třetí povodňový stupeň. Hladina řek však rychle rostla napříč celým krajem. Na Jeřici v Mníšku u Liberce voda vystoupala na druhý povodňový stupeň. „I Přesto, že byl u nás vyhlášen druhý povodňový stupeň, neměli jsme tolik práce. Od deseti večer do tří ráno jsme sledovali aktuální situaci a byli připraveni k zásahu. Voda se ale naštěstí vylila z koryta mezi Oldřichovem v Hájích a Mníškem, tedy jen do luk. Noční bouřka nezaplavila ani jeden dům, stejně tak jsme nemuseli odčerpávat vodu ze sklepů," vysvětlil Bedřich Holubec, velitel mníšeckých dobrovolných hasičů.

Nebezpečí hrozilo návštěvníkům kempu v Hrádku nad Nisou, kde se nad jedním stanem nalomil strom. Nebezpečnou situaci likvidovali místní hasiči.

Bouřky navíc nedovolují vzlétnout vrtulníku Letecké záchranné služby. „Na Jilemnicku spadl strom na dům. Událost se sice obešla bez zranění, ale lidé přišli v průtrži mračen o střechu nad hlavou. Naopak na Frýdlantsku jsme museli řešit úraz elektrickým proudem. Celkově je pro nás začátek prázdnin vydatný. Bohužel nám bouřky dělají problémy. Přesto, že by bylo často potřeba vzlétnout vrtulníkem, nemůžeme," řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.