Tragickou dopravní nehodu osobního automobilu a popelářského vozu, při níž v pátek 25. října na silnici I/13 u Stráže nad Nisou zahynula žena a její dvě nezletilé dcery, vyšetřují policisté s podezřením na spáchání trestného činu usmrcení z nedbalosti. Na internetu se navíc objevilo video, které dává nehodu za vinu zemřelé ženě.

„Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení. K určení příčiny smrti všech tří zemřelých osob byly nařízeny soudní pitvy,“ potvrdila policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

K nehodě došlo v pátek 25. října před půl třetí odpoledne v levotočivé zatáčce na obchvatu Stráže nad Nisou. Žena a jedno z dětí zemřely na místě, druhé z dětí pak při transportu vrtulníkem do pražské nemocnice. Kromě toho byl při nehodě lehce zraněn i řidič popelářského vozu.

Záchranářský vrtulník. Ilustrační foto.
Nehoda u Stráže nad Nisou si vyžádala život jedné ženy a dvou dětí

Během víkendu se na sociálních sítích objevilo video dívky, která tvrdí, že je dcerou zemřelé ženy a sestrou zemřelých dívek. Ve videu, které jen do pondělí nasbíralo přes 23 tisíc sdílení, prohlásila, že je přesvědčena, že nehodu její matka zavinila úmyslně. „Abych to ve zkratce osvětlila, vedli jsme jako rodina s otčímem soudní spor o péči dětí, byla zde určitá křivá obvinění na otčíma ze strany matky. Veškeré státní orgány včetně kriminální policie byly několikrát upozorněny mnou, sestrou a otčímem i jinými členy rodiny, že máma není zcela psychicky v pořádku a je schopna dětem vážně ublížit,“ uvedla dívka ve videonahrávce.

Obvinění na videu

Kromě toho zkritizovala frýdlantské orgány OSPOD (orgán sociálně-právní ochrany dětí) a SVP (středisko výchovné péče). „Soudní spory byly minulý pátek uzavřeny s rozhodnutím o svěření holčiček do péče otčímovi, ovšem OSPOD a SVP trvaly na svých výpovědích ve prospěch matky, i přes všechny znalecké psychologické a psychiatrické posudky, kde bylo jasně odborníky napsáno, že děti jsou psychicky týrané a manipulované ze strany mámy,“ doplnila dívka ve videu.

Policisté o existenci videa vědí, komentovat ho ale vzhledem k vyšetřování nechtějí. „Vzhledem k probíhajícím úkonům trestního řízení a věku nezletilých dětí nebudeme nyní poskytovat žádné další detailnější informace k okolnostem této velmi tragické události,“ dodala mluvčí Sochorová.

Starosta osloví kraj

Reakce obviněných úřadů s ohledem na prodloužený víkend zatím není známa. Vyjádřil se pouze starosta Frýdlantu Dan Ramzer, který uvedl, že frýdlantský OSPOD nefiguroval v kauze jako kolizní opatrovník. „Pouze prováděl jednotlivé úkony, které si od něj vyžádal OSPOD Magistrátu města Mladá Boleslav a Okresní soud v Mladé Boleslavi,“ upřesnil starosta.

„Nicméně osobně budu požadovat, aby správnost a zákonnost těchto úkonů prošetřil nadřízený orgán, kterým je Odbor sociálních věcí Krajského úřadu Libereckého kraje. Ten rozhodne, zda postup pracovnic OSPOD ve Frýdlantě byl správný, či zda došlo k pochybení,“ uzavřel Ramzer.

Policie. Ilustrační foto.
Způsobil nehodu a ujel. Řidička druhého vozu skončila v liberecké nemocnici