Cyklistka se neohroženě pouští z prudkého kopce. Nebrzdí a její kolo nabírá závratnou rychlost. Žena nad ním ztrácí kontrolu. To nemůže dopadnout dobře. Padá z kola a obličej se až příliš z blízka seznamuje s povrchem silnice. Cyklistku musí ošetřit záchranáři, končí v nemocnici. Tento případ se skutečně stal před pár dny v Hrádecké ulici v Chrastavě. Policisté vyloučili alkohol, pětačtyřicetiletá žena prostě přecenila své schopnosti.

A takových nehod je dost a dost. Přitom právě cyklisté by měli na svou bezpečnost myslet nejvíce. Přece jen je rozdíl, když ve čtyřicetikilometrové rychlosti havaruje řidič auta anebo cyklista. Zatímco motorista může z takového karambolu vyváznout bez zranění, cyklista těžko.

Často se také střetávají cyklisté právě s automobily. To je případ i sedmnáctiletého mladíka, jehož jízda skončila těžkým zraněním nohy. Mladý muž totiž projížděl Cvikovem a při odbočování k fotbalovému hřišti nejspíš rukou nedal znamení o změně směru. Zezadu jej srazilo auto. „Cyklista si zlomil nohu, do nemocnice jej musel přepravit vrtulník,“ řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Jsou i cyklisté, kteří na kolo sednou jedině posilněni něčím ostřejším. Čtyřiatřicetiletý muž z Hodonína takto havaroval v liberecké Zhořelecké ulici. „Předjíždělo jej auto. Zřejmě se ho lekl a zajel příliš blízko k pravému okraji a řidítky zavadil o zaparkovaný Opel,“ popsala nehodu liberecká mluvčí policie Ludmila Knopová. Dechová zkouška poté přítomným odhalila i příčinu. „V krvi cyklisty kolovalo 2,34 promile alkoholu,“ dodala Knopová.

Ale jsou i případy, kdy je v tom cyklista nevinně. Ze závodů jsou známy případy, kdy jezdcům do cesty vběhne pes. Něco podobného se stalo i na Liberecku. V prudkých zatáčkách Smědavské hory vběhl do cesty třiatřicetiletému cyklistovi volně pobíhající labrador. Vše bylo tak rychlé, že cyklista téměř nestihl zareagovat a do psa narazil. Hrozivě vypadající nehoda ale dopadla dobře. „Muž se po pádu na vozovku lehce zranil, pes vyvázl bez škrábnutí,“ uvedla Knopová. Hůř je na tom kolo, škoda na něm je deset tisíc korun. „Problémy bude mít majitel psa, protože ho nezabezpečil a utekl mu,“ dodala mluvčí.