Semilští hasiči si už pomalu zvykají na výjezdy k paraglidistům v nesnázích. Ti je pravidelně zaměstnávají v okolí Kozákova, kde mají ideální podmínky pro svůj sport. Ne vždy se však zvládnou paraglid a následky pádů bývají fatální.

Velké štěstí měl v pátek dopoledne jeden z paraglidistů, který  uvízl na stromě poblíž chaty na Kozákově. „Na místo se ihned vydala lezecká skupina semilských profesionálů. Jak hasiči zjistili, paraglidista se nezraněný nacházel na stromě ve výšce dvaceti metrů," popsala celou situaci Zdenka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

ZÁSAH nebyl pro lezeckou skupinu hasičů vůbec jednoduchý. Paraglid vymotávali hodinu a půl. Hasiči se k uvízlému muži dostávali po kmeni vzrostlého stromu. Na pevnou půdu se jim paraglidistu podařilo dostat po necelé půlhodině. „Zatímco hasiči měli paraglidistu dole do půl hodiny, další hodinu a půl dostávali ze stromu zamotaný padák. Na základnu se vrátili po druhé hodině odpolední," popsala mluvčí Zdenka Štrauchová.

Před měsícem vyjížděli semilští hasiči k podobnému zásahu. Při tandemovém letu v koruně stromu uvízla rovnou dvojice osob.
Mezi další oblíbené lokality paraglidistů v Libereckém kraji patří i Kořenov nebo Ještěd.