„Nevíte, co se stalo na řece? Silnice od Vlastiboře k Navarovu je uzavřená a sjíždějí se sem sanitky i hasiči. Je slyšet vrtulník," ptal se v úterý ráno vzrušený hlas volajícího muže do Jabloneckého deníku. „Nebojte, to je cvičení," odpovídali jsme ještě několikrát. A cvičení to nebylo ledajaké. Jde o nejhůře přístupný terén na Jablonecku, kam ve vodácké sezoně nejednou vyjížděli záchranáři opravdu.

Hluboké údolí řeky Kamenice, kde se jen stěží objeví signál mobilního operátora. Špatně přístupný terén se strmými zarostlými břehy, odkud je šance dostat se pouze na železniční trať nebo úzkou Palackého stezku. S tím vším si museli poradit záchranáři během taktického cvičení složek IZS na záchranu vodáků z Kamenice pod Navarovem. „Ač šlo o cvičení, náročný terén záchranářům nic neodpustil a bylo třeba maximálního nasazení," konstatovala mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová.

Tento úsek je nejen těžce dostupný, ale z pohledu vodáků i poměrně náročný. „Zásahy, které zde zejména v období jarního tání záchranáři pravidelně řeší, jsou tak velice náročné," okomentoval ostré výjezdy Pavel Horký za Horskou službu Jizerské hory. K vodákům, kteří uvíznou a potřebují pomoc, se tak záchranáři z lezecké skupiny dostávají většinou z vrtulníku. Pokud je potřeba, zraněného v podvěsu vytáhnou na jeho palubu a transportují přímo do nemocnice.

Tísňová linka přijala v 10:52 hodin oznámení, že na řece Kamenici došlo k převrácení raftu s osmičlennou posádkou. Loď se převrátila po nárazu do stromu v místě Kamenické soutěsky a silný proud zanesl vodáky až tři kilometry po proudu řeky. Tentokrát jen jako…

… Loni v dubnu: Ani několikahodinová odborná resuscitace ženě nepomohla. Spolu s partou čtyř mužů padesátiletá vodačka vyjela v neděli v poledne na raftu splout Kamenici. V lokalitě známé jako „tobogán" se člun převrátil. Muži se na břeh vyškrábali sami. Ji museli vytáhnout a začali s laickou první pomocí. Žena v nemocnici zemřela.