Na skokanském můstku v Harrachově se sešli adrenalínoví šílenci. V horku, které ovládlo i horské městečko, se rozhodli pokořit harrachovský skokanský můstek.

V závodu s názvem Redbull 400 je čekal výběh odspoda po bubnu až na samotný vrchol. Vítězem běžeckého závodu Red Bull 400 se stal turecký šampion Ahmet Arslan s rekordním časem 4:01,77. Těsně za ním po strhujícím finiši doběhl loňský vítěz ze Slovinska Matjaž Mikloša. Mezi ženami nenašla přemožitelku Dominika Wiśniewska-Ulfikr v čase 5:05,45. Nejrychlejším Čechem byl třetí v pořadí Vladislav Razým. A nejlepší Češka, která můstek pokořila, byla na druhém místě Kateřina Beroušková.

V úmorném vedru

Zatímco v zimě můstek K120 překonávají letci na lyžích odshora dolů, nyní to bylo přesně naopak, navíc v úmorném vedru. Téměř sedm set startujících sprintovalo z dojezdové plochy až úplně nahoru. Na závod s už tradičně silnou mezinárodní účastí se přišlo podívat i několik tisícovek diváků.

Bolely ho nohy

„Každá čtyřstovka je těžká a stejně tak to bylo i dneska. Nasadil jsem rychlé tempo a za půlkou už jsem cítil nohy," řekl v cíli vítěz Ahmet Arslan, který si dnešním výkonem připsal celkově páté zlato v závodech Red Bull 400.

V posledním úseku se na něj obrovským tempem dotahoval Mikloša ze Slovinska. Jeho taktikou byl i letos volnější start a postupné přidávání na rychlosti. I když posledních 50 metrů sprintoval, na tureckého borce Arslana mu to již nestačilo. „Třeba mi to vyjde na čtyřstovce v Rakousku za 14 dní, " řekl Matjaž, který mezitím stihne ještě jeden závod v towerrunnigu ve Vídni.

Makali v přilbách

Ve smíšených štafetách vybojoval zlato tým s příznačným jménem Slimáci. Se soupeři si nejlépe poradil hasičský tým SDH Opatovice. Svým způsobem to měli hasiči nejtěžší, protože museli do svých štafet povinně nastoupit i s přilbami. V mužské štafetě nenašli soupeře běžci z ASK Slavia Praha.

Závodníci bojovali s prudkým terénem, se sklonem místy až třicet sedm stupňů, s vedrem a hlavně sami se sebou. Až na výjimky si po prvních sto metrech už většina musela k pohybu v prudkém kopci vypomáhat i rukama. Těsně před finále navíc přívalový déšť změnil trať v kluziště. Z tváří všech závodníků bylo jasně poznat, že šlo o nejtvrdších čtyři sta metrů v jejich životě.

Všichni pomáhali

Výhodu měli ti, kteří obuli tretry, crossové boty s hrubou podrážkou nebo kopačky s gumovými špunty. Dopolední kvalifikační kola sice končila už na vrcholu bubnu, ale i tam mnozí běžci reklamovali vyčerpáním snídaňové menu. Některým pak na nohy pomáhali zdravotníci nebo členové horské služby.

Na startu závodu se objevila řada dalších známých sportovců jako například český triatlonista Jan Kubíček, vedoucí závodník světového poháru ve výběhu výškových budov Piotr Łobodziński z Polska, nizozemský sprinter Jerrel Feller nebo „nejdrsnější hasič světa" Lukáš Novák z Hasičského záchranného sboru Praha.

Závod Red Bull 400 se pořádá v sedmi zemích. V Česku se letos běžel podruhé a již nyní je jisté, že se v příštím roce bude konat opět.