„Tehdy by mě vůbec nenapadlo, že se dostanu na olympiádu a na ní poběžím maraton,“ říká s úsměvem Hrochová, která se na hry v Tokiu připravuje v italském Livignu.

Obdivuhodné na tom je, že olympijský limit splnila v květnu v Rakousku při svém debutu na maratonské trati.

Po přestupu do Plzně poprvé běžela 5000 metrů, přidala běhy do vrchu, přespolní a desetikilometrový silniční běh, před dvěma lety si poprvé vyzkoušela půlmaraton, v němž je dvojnásobnou mistryní republiky (2019 a 2021). Letos přidala maraton.

„K těmto tratím mě nasměroval trenér Bartůněk,“ říká běžkyně.

Právě setkání Terezy Hrochové s trenérem Škody Plzeň Vladimírem Bartůňkem bylo osudové. „Má veškerý podíl na mých úspěších,“ uznává Hrochová.

„Přestup do Plzně mně pomohl. Z České Lípy jsem chtěla odejít delší dobu a už na střední škole jsem si říkala, že za ni nechci závodit. Po maturitě jsem šla do Plzně na práva, ale rok jsem ještě závodila za Lípu,“ vzpomíná čerstvá olympionička.

PAVEL BUCHA v generálce s ruským Arsenalem Tula.
Brest, první soupeř fotbalistů plzeňské Viktorie v letošní sezoně

Hrochová má zlaté medaile z mistrovství ČR v běhu do vrchu a v přespolním běhu. Na mistrovství světa v běhu do vrchu získala stříbro z týmového závodu. Loni na podzim běžela na světovém šampionátu v půlmaratonu. Navíc stále běhá na dráze při extralize družstev či domácích mistrovstvích, z nichž má šest medailí (0-4-2).

Její příběh je unikátní v tom, že stále funguje jako hobby běžkyně a po olympiádě se bude rozhodovat, co dál. V této sezoně měla problém sehnat peníze i na boty, které stojí pět tisíc a vystačí pouze na jeden závod. Finanční podporu dostává od Českého atletického svazu, klubu AK Škoda Plzeň a sportovního střediska. „Běžecké boty pro olympiádu mám už vyřešené, ale podrobnosti a jména firem nemohu sdělovat kvůli pravidlům,“ konstatuje Tereza Hrochová a naznačuje, že pomohl sponzoring.

Jako špičková česká atletka nemá fyzioterapeuta nebo mentálního kouče. „Trénuje mě pouze Vláďa Bartůněk,“ odhaluje vytrvalkyně.

Další atletická kariéra bude záležet na finančních podmínkách. „Vystudovala jsem práva a chtěla bych začít práci koncipientky. Uvidím ale, jestli to půjde skloubit s atletikou, což by bylo ideální, nebo se budu muset rozhodnout pro jedno, nebo druhé,“ tvrdí Hrochová s tím, že teď se soustředí na olympiádu a rozhodne se po hrách.

Do Tokia odlétá 26. července. Nervózní je spíš z cesty a vyřizování potřebných věcí k odletu než ze samotného závodu. Kvůli koronavirovým pravidlům odletí bez trenéra Bartůňka. „To je pro mě nepříjemné, ale budu se muset s tím poprat, nic jiného mně nezbývá. Doufám, že zůstaneme v kontaktu, ale nevím, jak to bude s telefonováním, ale hlavně v Japonsku bude den a v Čechách noc a obráceně, což bude hodně náročné,“ je přesvědčena vystudovaná právnička.

Maraton bude na programu 7. srpna v Sapporu. „Chci podat co nejlepší výkon. Cíle se těžko odhadují, protože podmínky budou asi jiné než na závodě v Rakousku. Budu tam bez trenéra a nevím, jak to bude probíhat. Hlavně chci doběhnout do cíle,“ uzavírá Tereza Hrochová.