Sedm stupňů, Ještěd schovaných v mracích a sem tam dešťové kapky. Už ranní příjezd do Liberce nasvědčoval, že letos bude Red Bull 400 opravdu pořádná výzva. Skokanský můstek se špatně zdolává v dobrých podmínkách, ale za mokra je to dvojnásob těžké.

Přesto se nadšenci z řad adrenalinových běžců neotočili zády. 

A přijely i pozvané hvězdy. Současní i bývalí olympionici. Největší přítomnou osobností byla znovu Eva Samková, ale šampionka ze Soči 2014 tentokrát jen fandila. "Jsem nemocná a čeká mě soustředění," vysvětlila svou absenci. 

Extrémní běh do můstku - Red Bull Liberec 2021
Tisíc odvážných běžců do můstku. Speciální fotogalerie z Red Bullu 400 v Liberci

Přesto nenechala svůj tým na holičkách. Do závodu štafet nominovala svou sestru Janu! "Nečekala jsem to, vždyť já ani moc neběhám," líčila mladší z rodu Samkových, která měla situaci snazší: čekal ji první rovný úsek dole.

Konzultace o kluzkém povrchu

Tým, jehož barvy dále hájili oštěpařka Nikola Ogrodníková, plážová volejbalistka Barbora Hermannová a mílař Filip Sasínek, nakonec obsadil deváté místo s časem přes čtyři minuty. Spokojenost? Vcelku ano. Šlo o to doběhnout.

Soudržnost českých sportovců pak krásně vyjádřil jeden zdánlivě nenápadný rozhovor.

Choupenitch, který se chystal na mužskou štafetu, zašel poblahopřát Ogrodníkové. A ona mu na oplátku sdělila záludnosti umělého povrchu. "Bacha. Klouže to. Hodně," líčila atletka, která na rozdíl od šermíře v Tokiu medaili nezískala.

 Český fleretista Alexander Choupenitch se raduje z vítězství v utkání o bronz na LOH v Tokiu.
Bronzový Choupenitch: S mamkou jsme si nic neřekli, jen jsme oba brečeli

Závody týmů byly divácky atraktivní, ale ty nejpůsobivější výkony se udály jinde. V závodě jednotlivců.

Jakub Šiarnik, slovenský skialpinista, dokázal ve finále vyběhnout můstek se sklonem 35° za tři a půl minuty. Neskutečné. Zvláště v podmínkách, které na Ještědu panovaly. Mimochodem - závěrečný úsek, kde se ostatní plazili po čtyřech, on vyběhl jako by nic. 

Bezprostředně po doběhu měl dost sil i na rozhovor pro Deník. "Jsem šťastný, že jsem obhájil vítězství," připomněl své vítězství z roku 2019 (loni se závod kvůli koronavirové pandemii na českém území neuskutečnil).

Rekord v počtu přihlášených

Šiarnik zároveň na dálku pozdravil všechny, kteří závod dokončili. "Jste skvělí. Vyhráli jste!" usmíval se a hned dodal, že jej vysoká účast překvapila. "Dnešní doba je zvláštní, lidé často radši sedí na pohovce. A když je takovéhle počasí… Proto jsem rád, že tady bylo tolik závodníků."

Ano, zprvu to v osmém ročníku dokonce vypadalo na rekord. "Mohl by padnout," líčil Aleš Burger, ředitel Red Bullu 400.

Abhejali Bernardová podruhé v kariéře přeplavala kanál La Manche. Přeplavba je součástí extrémního triatlonu, při kterém se vlastními silami dostane z Anglie až do Prahy. Celá trasa měří neuvěřitelných 1111 kilometrů!
Bernardová podruhé přeplavala La Manche. Z Anglie poběží a pojede na kole!

Podle organizátorů se přihlásilo celkem 1400 závodníků, to se ještě nikdy nestalo. Jenže počasí řadu z nich odradilo. Možná pár smolařů dostalo koronavirus (podmínkou startu byl negativní test, očkování nebo prodělaná nemoc).

Ostatní, bylo jich nakonec tisíc, si ovšem netradiční sobotu užili. A dostali medaili - nikoliv jen ti nejlepší jako na olympiádě.

Za rok zase v Liberci. Pokud tedy někoho nezlákají jiné zastávky této série: do můstku se běhá i v Kazachstánu, Japonsku, Finsku nebo ve Spojených státech. Někteří Češi vyrážejí i na Štrbské Pleso, kde se závod koná pravidelně od roku 2018.