Češi obsadili na MS v baseballu do třiadvaceti let desáté místo.

Česká baseballová reprezentace odehrála Mistrovství světa do 23 let v Mexiku. Letos se jí, bohužel, nepodařilo navázat na senzační páté místo z roku 2014 a nakonec se umístila na desátém příčce.

Už před začátkem turnaje bylo jasné, že český výběr nečeká jednoduchý úkol. Ve „skupině smrti" postupně změřili čeští hráči síly s Koreou, Panamou, Jihoafrickou republikou, Mexikem a Venezuelou. Z pěti zápasů se českým mladíkům podařilo vyhrát pouze jednou, a to proti Jihoafrické republice. Blízko byli proti týmu Venezueli, kdy je v desáté směně dělil od vítězství jeden aut. Po odpalu do středního pole, na který doběhli dva body, se nakonec radoval soupeř.

ROZHODLA ÚTĚCHA

Český tým byl tak odsouzený k účasti ve „skupině útěchy", ve které se bojovalo o 7. - 12. místo. A rozpačité výkony na nadhazovacím kopci a v obraně v základní skupině provázely český výběr nadále.

V zápase proti papírově slabšímu soupeři z Rakouska prohrával po třech směnách dokonce už 7:0. Nakonec však dokázal zmobilizovat síly a s přispěním chyb v obraně zvrátit výsledek ve svůj prospěch.

Proti Argentině a Tchaj-wanu se zraněními četně oslabený Češi nedokázali vzchopit k většímu odporu a turnaj zakončili dvěma prohrami.

MAREK BYL OPOROU

V českém výběru nechyběl ani jablonecký odchovanec Marek Chlup. Ten se ve všech osmi zápasech objevil v základní sestavě a byl jedním z pilířů českého útoku. Z pětadvaceti startů na pálce si připsal sedm hitů (.280/.345/.400), z nichž tři byly vícemetové. Týmové statistice vévodil v počtu doběhů.

„V těžké konkurenci profesionálních hráčů není desáté místo neúspěchem," potvrdil Marek Chlup.

„Naším cílem bylo dostat se mezi deset nejlepších týmů. V zápasech se dalo udělat něco líp, ale stále jsme mohli skončit i hůř. S umístněním jsme tedy spokojeni," řekl Marek po příletu. Největší slabinu týmu viděl v obraně, kde český celek udělal dvacet chyb.

„Před turnajem jsme měli cíl, abychom udělali méně chyb než na posledním šampionátu, což se nám nepovedlo."

TEĎ HO ČEKÁ AMERIKA

Pro Marka tak konečně skončila dlouhá sezóna a nyní se může připojit ke zbytku týmu v zimní přípravě. Ne však na dlouho. Marek si zpestří vánoční svátky další výpravou do USA, kde se zúčastní letošního ročníku Power Showcase.

Událost, součástí které bude i homerun derby, je ideální příležitostí pro mladé talenty ukázat své kvality MLB skautům.

Možná, že nadějného jabloneckého baseballistu nemine nabídka na angažná v zahraničním týmu nebo jiné lákavé, baseballové možnosti v zahraničí.