Bižuterie Jablonec - BK Prosek 72:51 (18:9, 33:25, 48:39)

Pražský soupeř byl s dosavadní jedinou výhrou v soutěži před zápasem jedním z vážných kandidátů sestupu a po zápase se to potvrdilo. Tři čtvrtinu duelu však hostující hráčky převáděly bojovný agresivní basketbal s kvalitní obranou.

Domácí základní pětka Císařová, Jaceňková, Rejnartová, T. Brožková a Charvátová hrála velmi dobře osobní obranu, podpořenou rychlými akcemi do útoku a zakončením zpod koše i z dálky, což v součtu dalo výborný začátek a vedení 18:9.

Vyšel i začátek 2. čtvrtiny a navýšení skóre na 23:11. Po chybě na útočné polovině přišlo pět bodů v řadě hostů, chybně posouzený čistý blok Vackové, a soupeř se po čtyřech hluchých minutách domácích dostal do vedení 23:25. Zastupující kouč Čmejrek si vzal oddechový čas a do poločasu nastalo zlepšení hlavně v útočném doskoku zásluhou juniorky Vackové.

Ve třetí čtvrtině Bižuterie postupně navyšovala rozdíl až na 15 bodů, bohužel vzápětí inkasovala tři rychlé koše a soupeř opět snížil na devět bodů. V závěrečné čtvrtce domácí ale výbornou obranou a rychlými protiútoky soupeře přehráli a navýšili skóre až na konečných 21 bodů (nejvyšší vítězství v sezóně).

„Hráčky podaly bojový kolektivní výkon, vyzvednout musíme Hanku Vackovou, která byla nejlepší střelkyní a sbírala doskoky pod oběma koši. Stává se tak velkou oporou týmu i při svém mládí," hodnotil tým vedoucí družstva Stanislav Císař.

Sestava a body: Vacková 13, Rejnartová 12, Brožková Tereza 9, Koubová 8, Jaceňková 7, Bastlová 6, Císařová 5, P. Hujerová a Kalinová po 5, Hisemová 2, Š. Brožková a Charvátová.

BK Prosek - Bižuterie Jablonec 67:52 (11:9, 19:26, 40:35)

Po sobotním utkání v Jablonci se hrálo v neděli v Praze a hráčky Bižuterie, které v sobotu soupeřky odsoudily k sestupu, prospaly ve druhém poločase možnost obhájit svoji příslušnost i pro příští sezónu už o uplynulém víkendu. Po očekávaném průběhu první půle a sedmibodovém vedení hostů se karta nečekaně obrátila. Za otřesný výkon ve druhé části, kdy hosté nebyli schopni solidně bránit a vůbec dát koš, si za nesoustředěný výkon důležité body vůbec nezasloužili.

Sestava a body: Rejnartová a T. Brožková 10, Vacková 8, Jaceňková 7, Bastlová 6, Charvátová 4, Kalinová 3, Císařová a Koubová po 2, Š. Brožková a P. Hujerová.

Těmito výsledky je tým Proseku definitivně odsouzen k sestupu, hraje se ještě o sestupové místo mezi Mostem a Bižuterií. Most v sobotu porazil doma Plzeň, takže rozdíl mezi oběma týmy zůstal na 4 bodech. V neděli totiž Plzeň doma s Mostem naplno bodovala. Rozhodující budou souboje 1. a 2. března, kdy v Jablonci budou hostovat týmy Plzně a Mostu.

Autor: Ladislav Janata