Vítězné snímky pak byly nominovány na světovou přehlídku sportovních filmů vitalském Miláně, kde liberecký festival a Českou republiku zastupovali předseda Krajského sdružení Českého svazu tělovýchovy Ing. Vladimír Boháč, viceprezident libereckého festivalu.
Dále se akce v Itálii zúčastnil Ing. František Ulman, člen výkonného výboru LB-STO o.s., která je organizátorem festivalu vLiberci.
Na průběh vyhlášení, výsledky a zážitky ze slavnostního ceremoniálu jsme se zeptali Vladimíra Boháče.

Jak dlouho festival vMiláně trval, a které snímky zlibereckého festivalu se nominovaly na světové finále?

25. ročník festivalu sportovních filmů začínal 27. října a byl ukončen slavnostním vyhlášením 1. listopadu.
Náš festival a Českou republiku reprezentovaly vítězné snímky jednotlivých kategorií. Jednalo se o tyto snímky: Cyklistka Tereza Huříková (vítěz kategorie sportovní osobnosti), Chuchelské proměny (dokumenty), Sportujeme sKatkou (metodické), Yvetta se vrací (reportáž) a Pohádkový Péťa aneb život(a) běh Emila Zátopka (cena poroty). Všechny snímky byly zdílny České televize. Mimo dílnu ČT byl prezentován snímek Tvrdá Metuje od Miroslava Trudiče. My jsme se zúčastnili na festivalu prakticky slavnostního vyhlášení.

Jaká byla konkurence, a jak naše snímky dopadly?

Konkurence byla opravdu veliká, o čemž svědčí 150 projekcí přihlášených a nominovaných snímků zcelého světa. Znašich snímků se do užší nominace dostal pouze snímek Pohádkový Péťa aneb života(a) běh Emila Zátopka vkategorii Osobnosti sportu a za nominaci obdržel diplom.

Jakou atmosféru mělo slavnostní vyhlášení?

Jedním slovem vynikající. Vlastní vyhlášení se konalo vPalazzo Marino naproti slavné opeře La Scala. Slavnostnímu vyhlášení přihlíželo zhruba pět set hostů a mezi nimi byli skvělí sportovci a významné osobno
Liberečané byli na světovém finále sportovních filmů
sti. Za sportovce bych jmenoval největší hvězdu večera, olympijskou vítězku a mnohonásobnou držitelku světových rekordů, tyčkařku Jelenu Isinbayeovou. Za významné osobnosti pak jordánského prince Feisala Al Husseina. Samozřejmě byly přítomné i televizní štáby včele sRA I.

Měli jste při slavnostním ceremoniálu možnost vystoupit?

Ano, měli. Jednak při přebírání ceny za ČT a podruhé, když jsme předávali medaili udělenou Českým olympijským výborem prezidentu milánského festivalu prof. Ascanimu. Velký aplaus sklidil kolega Ulman, který celou zdravici naší výpravy přednesl v italštině. Ve svém vystoupení nezapomněl ani na pozvání hostí do České republiky na MS 2009.

Když mluvíte o prezentaci MS 2009, jak jste dále tuto významnou akci prezentovali?

Za odpověď se stydím, i když stydět by se měl někdo jiný – nijak! Přestože jsme OV MS 2009 požádali asi deset dní před naším odjezdem do Milána o propagační materiály, výsledkem byla informace, že žádné nedostaneme…
Škoda, dva měsíce před závody světového poháru a patnáct měsíců před vlastním pořádáním MS nevyužít (a zdarma) takovou prezentační možnost, to prostě nechápu.

Vraťme se ještě kslavnostnímu vyhlášení. Jaká byla zahraniční účast?

Účast na slavnostním vyhlášení byla opravdu světová – zastoupené byly USA, Argentina, Uzbekistán, Vietnam, Čína, Uganda, Irán a řada dalších. Zevropských zemí mimo tradičních účastníků se zúčastnili poprvé i zástupci Slovenska a Polska.

Víte, kde všude se budou konat festivaly sportovních filmů vpříštím roce?

Národní festivaly vroce 2008 jako World FICTS Challenge by se měly konat vindickém Mombai, Varšavě, Moskvě, Teheránu, Taškentu, ugandské Kambale, Budapešti, Hanoi, Sydney, u nás v Liberci a samozřejmě finálové klání tradičně v Miláně.