Historie baseballového klubu Blesk se začala psát už před čtyřiceti lety. Tehdy jeden odvážlivec, který pobýval se svým tatínkem služebně ve Spojených státech, přivezl do Jablonce první pálku, pár míčků a pár rukavic. S baseballem se tam v sedmdesátých letech setkával na každém kroku. Ale do Jablonce přivezl novinku. „Chlapi, pojďte to zkusit,“ zazněl tehdy pokyn z jeho úst.

Začali s násadou

A tak parta nadšenců začala pronikat do tajů baseballu na tehdy škvárovém hřišti u bývalé dětské nemocnice, kde se dnes nachází hřiště Gymnázia Dr. Randy. „Koukali jsme na ně a začali s násadou od krumpáče, s tenisákem. Baseball má mnoho prvků, které ovlivňují nejen fyzičku člověka, ale i myšlení. Člověk musí jednak odpálit, běžet, chytit, hodit, ale také mezi každou akcí přemýšlet, jak a co bude hrát. Navíc si připravit dvě tři akce dopředu. Takže po právu se baseballu říká nejrychlejší šachy na světě,“ uvedl Petr Roubíček, hráč a člen vedení klubu.

Úplně první klub vznikl v Jablonci ještě v rámci TJ LIAZ. Nazýval se Jablonečtí klokani. A hned od začátku začal hledat prostor pro baseballové hřiště, které je velmi specifické. „Nejprve jsme hráli v Srnčím dole. Upravili jsme prostor hlavně pro tréninky, pro zápasy velikostně nevyhovoval,“ uvedl Petr Roubíček.

Hrají celé generace

Po revoluci požádal klub město, aby jim vytypovalo vhodné místo.

Záměr se povedl a dnes už hrají baseballisté v nádherném areálu u ZŠ Mozartova. „Toto hřiště z 99% odpovídá mezinárodním normám, navíc je blíž k veřejnosti, která se může přijít podívat. A máme k dispozici sociální zázemí přímo ve škole,“ popsal současné podmínky baseballistů Petr Roubíček. Zdůraznil také, že baseball je sport pro jakoukoli generaci. Mohou ho hrát už čtyř, pětileté děti a také zájemci ve věku šedesát a výš.

„V turnaji o Jabloneckého klokánka, který bude mít letos už osmadvacátý ročník a který pořádáme na podzim,“ se právě střetávají hráči různých věkových skupin.

Petr Roubíček také zavzpomínal, že v roce 1992 se mládež z oddílu Jablonečtí klokani oddělila a vytvořila si svůj Baseball klub Blesk. „V té době jsem už aktivně nehrál, ale začal jsem trénovat děti. Udělal jsem si nábor. Přišlo pětatřicet dětí, což bylo číslo vysoké. Mohli jsme si trochu vybírat, ale vzali jsme všechny,“ dodal Roubíček.

Fanoušci nechybí

Současní, sedmi osmiletí zájemci o baseball přicházejí i v průběhu roku. „Napomáhá k tomu právě hřiště ve Mšeně, kde jsme lidem na očích a oni o nás vědí,“ uvedl Petr Roubíček. A někteří poctiví hráči postupují od nejnižších věkových kategorií až do mužů. „Nebezpečný sport to určitě není, ale náročný. Časem se mohou hráči specializovat třeba jen na jednu z činností, například na nadhoz,“ vysvětlil Roubíček.

Vedou si výborně

Tým mužů A se teď už blíží ke konci základní části Českomoravské baseballové ligy. Poslední zápas hraje o víkendu v Třebíči. Na konci základní části si vede mužstvo velmi zdatně.

Celkem v této části sehraje osmadvacet zápasů. Béčko se také nemusí za své výsledky stydět, hraje oblastní soutěž a zajíždí od Loun až po Trutnov.

„Junioři do osmnácti let hrají extraligu pro Čechy, kadeti do čtrnácti let bojují v oblastní soutěži a děti ve věku sedmi, osmi, devíti let hrají hlavně sérii různých turnajů nebo interligu,“ vyjmenoval Petr Roubíček účast týmů v soutěžích. Ženy zatím v Jablonci chybí. Ty totiž často z baseballu přecházejí na softbal, protože je přece jen pro ženy méně náročný. „Kdysi tady byl tým softbalistek. Některé si ještě teď přijdou zahrát některou středu nebo právě na turnaj Jablonecký klokánek,“ dodal Roubíček.