„Letošní jarní díl série autošťouchů na Tanvaldské kotlině byl dle mého názoru velmi povedený. A to nejen pro to, že se nikomu nic nestalo, ale také proto, že opět přišlo velké množství diváků," hodnotí sobotní klání pořadatel Stanislav Pacák.

Ke startu tohoto závodu bylo přihlášeno celkem 58 posádek mužů a žen, ale do samotného závodu nastoupilo jen 40 mužů a 6 statečných žen. „Zbylých dvanáct závodníků neprošlo přejímací prohlídkou a nebo se jim technika rozpadla dřív než dojela na start," vysvětluje Pacák.

Organizátorům však tentokrát nadělalo vrásky počasí. Kdyby hodně pršelo, tak není vyloučené, že by se závod ani neuskutečnil, protože by trať byla pro vozidla nevyhovující. A pro diváky by to také bylo složitější… „Po deštivém pátečním večeru jsem ani nedoufal, že se počasí umoudří a dovolí divákům sledovat tuto zajímavou podívanou. Nakonec se však vyčasilo, a tak nic nestálo v cestě pořádání tohoto sportovně zábavního podniku," dodává s úsměvem Stanislav Pacák.

Co se samotného závodu týká, tak byli k vidění závodníci, kteří tvoří pevné jádro a nechyběli na ani jednom dílu Autošťouchu. Nicméně nechyběly ani nové tváře. A to jak v kategorii mužů, tak i mezi ženami.

Právě mezi ženami se zvýšil počet startujících o jednu závodnici z Moravy Lucii Kristianovou, kterou k Autošťouchu přivedla Michaela Erbenová. „Před stratem první rozjížďky nechtěla ze strachu vlézt do vozu, ale zhostila se role nováčka na výbornou. Kdyby jí nezradila technika, tak by určitě byla výše ve výsledkové listině," říká na adresu Kristianové Stanislav Pacák. Podobně se dá mezi ženami mluvit o Jaroslavě Rozsypalové, kteá byla další novou tváří v závodu. Ukázala, že se toho vůbec nebojí a suverénně ovládla pořadí žen. „Přišla, viděla a zvítězila," dodal Pacák.

Počet diváků jarního Autošťouchu se hodně podobal tomu ze třetího pokračování, kdy si našlo cestu do Tanvaldské kotliny na tři tisíce lidí. „Diváci mě hrozně mile překvapili svojí ukázněností a samozřejmě počtem," libuje si Stanislav Pacák, který také prozradil, kdy bude další pokračování tohoto stále více oblíbeného závodu. Na pátý díl se tak diváci mohou těšit 19. řijna letošního roku.

Výsledky 4. Autošťouchu v Tanvaldu

Muži: 1. Jan Krupka, 2. Stanislav Tylich, 3. Miroslav Šimůnek, 4. Miroslav Kamas, 5. Daniel Drda, 6. Olda Mládek.

Ženy: 1. Jaroslava Rozsypalová, 2. Helena Vecková, 3. Michaela Erbenová, 4. Andrea Hotovcová, 5. Zuzana Štěpánková, 6. Lucie Kristianová.