Florbalový oddíl působí pod Sokolem Koberovy. Přihlásit mohou rodiče své ratolesti už od pěti let. V nedalekém okresním městě se o mládež sportovní kluby přetahují. Tady mají nabito.

HRAJOU PROFI SOUTĚŽ

„Nabíráme od pěti let až do dvanácti, od baby přípravky až po mladší žáky. A měli bychom i starší žáky, ale už nám došla trenérská kapacita,“ uvedl Tomáš Fabián. Florbalová mládež v Koberovech hraje profesionální licencovanou soutěž pod záštitou České florbalové unie. „I ty nejmenší si mohou vyzkoušet, co soutěž obnáší. Samozřejmě nemůžeme od nich ještě očekávat bůh ví jaké výsledky, ale je důležité, že se snaží. Ti nejmenší, když prohrajou, tak to ještě tak neprožívají, ještě je to tak nemrzí. Po zápase si zahrajou se soupeřem na babu, poplácají se a za chvíli jsou zase kamarádi,“ popsal atmosféru zápasů kouč. Starší hráče, jak uvedl, už ale prohra mrzí a snaží se ji v dalším zápase odčinit. V nich už se probudil bojový duch a chtějí být vždycky na soutěži nejlepší.

Ilustrační foto
Kořínek pokřtil povrch hattrickem

ZPOČÁTKU SE NEDAŘILO

V Koberovech mají florbalisté zelenou. Tým založil Tomáš Fabián (na fotce vlevo), aby trávil co nejvíce času se svým synem. Dnes už mají několik desítek zájemců o florbal.Zdroj: Deník / Dagmar BřezinováZačátky ale lehké nebyly a vyžadovaly hodně trpělivosti jak od trenérů, tak od dětí. „V první sezóně jsme s přípravkou nebo s elévy vyhráli třeba jen jeden zápas za sezónu. A zápasů bylo třeba čtyřicet. Ale na trénincích děti pořád makaly. Snažili jsme se je co nejvíc vyhecovat. A o Vánocích se to zlomilo. Začaly podávat velmi slušné výsledky a porazily takové týmy jako Liberec, Lomnici a další,“ popsal rostoucí výkonnost malých florbalistů šéftrenér Tomáš Fabián.

K největším úspěchům, které si už mohou připsat na své konto, patří určitě účast na mezinárodním turnaji Nisa Open, který se konal v Liberci. „Neudělali jsme ostudu, přípravka porazila i Spartu Praha. Už jen ten soupeř je pořádně vyhecoval. A elévové vyhráli nad týmem Florbalové akademie z Mladé Boleslavi. Ze sedmdesáti dvou týmů jsme skončili v osmi finále. A to tedy nikdo z nás nečekal, byl to velký úspěch,“ připomněl mimořádnou úspěch trenér.

Koberovský florbal jede zase od září na plný plyn. Kolektiv trenérů se věnuje nově příchozím, učí je správný florbalový postoj, sportovní všestrannost, nezapomínají na hry a soutěže. Dětem se věnují tři trenéři a občas pomohou i rodiče, které občas koučové do tréninku, hlavně u přípravky a elévů.

Ilustrační foto
Měli jsme velkou kliku, říká trenér Brodu

U mladších žáků působí dva trenéři. A tým na sobě neustále maká. Při takovém zájmu mládeže o florbal, jaký v Koberovech vládne, je silně vytížená místní tělocvična, která nabízí kvalitní podmínky. „Přípravka trénuje jednou týdně hodinu a půl, elévové s ní a pak ještě ve čtvrtek. Mladší žáci už mají přípravu v úterý a ve čtvrtek,“ informoval florbalový lodivod z Koberov. Do oddílu docházejí děti nejen z Koberov, ale i z širokého okolí.

DLOUHO TO NEVYDRŽEL

Myšlenka založit florbalový tým patří právě Tomáši Fabiánovi. „Začal jsem hrát florbal ve dvanácti letech, začínal jsem v Jablonci, pak v Huntířově nad Jizerou jsem založil tým a chvíli jsem tam i trénoval. Když jsem ale začal pracovat u Policie, tak jsem musel skončit,“ vylíčil trenér svoje začátky. Ale dlouho bez florbalu nevydržel. Koberovští se o něm doslechli a oslovili ho. „Pro legraci bychom si mohli florbálek s chlapama zahrát,“ odpověděl tenkrát na zajímavou nabídku. Netrvalo dlouho a v roce 2016 založil v Koberovech florbalový tým mládeže. „Syn šel do první třídy. A co může být lepší, než trávit čas se svým dítětem. A tak jsem začal vlastně trénovat koberovské děti.“

Pravou rukou je pro Tomáše jeho bratranec Michal Fabián (Na foto je vpravo. Vlevo je Tomáš Fabián). Tréninky jim pomáhá vést také také sestra jednoho z našich hráčů. „Je to Štěpánka Vodhánělová a už si udělala D licenci,“ prozradil trenér Fabián. A co Tomáše na florbale baví a co chce předat svým svěřencům? „Je to sport s mnoha pohybovými možnostmi. A hlavně máme v Koberovech výborný tým, tak to mne u florbalu, drželo a drží,“ zdůraznil Tomáš Fabián.

PŘIVEZLI POLSKÉ ZLATO

„Máme opravdu skvělý tým a do budoucna jim můžeme rozhodně věřit.Myslíme, že budoucnost koberovského florbalu je zase na nějakou dobu zajištěna. Za trenéry říkám, že za tu dřinu to fakt stojí,“ řekl po návratu z turnaje v Polsku Tomáš Fabián. V rozhodujícím utkání hráli 3x20 minut proti Polsku. Konečný stav byl 9:6 pro domácí. „V následných nájezdech jsme ale vyhráli,“ mohl se zase pochlubit šéftrenér koberovských hráčů.

Ilustrační foto
V infarktovém závěru rozhodl Mrkvička. Vlci nakonec o gól vyhráli

MUŽI HRAJÍ V BRODĚ

Florbalisté Koberov, muži, sehrají první letošní domácí utkání v železnobrodské hale. Pro Starou Gardu to budou vůbec první utkání v sezoně, zatímco muži A, už mají odehraný vítězný zápas v Domažlicích (8:4) a debakl v Plzni (2:12). Časový harmonogram zápasů: 29. září 10.30 hodin Florbal Koberovy Stará Garda - FBC Liberec E, v 16 hodin Florbal Koberovy Stará Garda - SK Rebels Liberec a v 18.30 hodin Florbal Koberovy - Florbal Ústí nad Labem B. Sportovní klání budou pokračovat také v neděli, kdy se od 16 hodin utkájí hráči týmu Fllorbal Koberovy s mužstvem Florbal Teplice.