Jeho ředitel a hlavní pořadatel Martin Fořt organizoval první ročník už v roce 2015. To si ale nepomyslel, že zájem bude tak velký. „Chtěl jsem jen pro pár kamarádů a známých udělat silvestrovskou sešlost, při které si i zaběháme. Čekal jsem menší partu, ale ohlas byl už tehdy velký a účast také," popsal původní myšlenku Martin Fořt.

ELEVEN JE PODPORUJE

Připomenul také, že to ale není jen o něm. „Jsem zaměstnancem firmy Eleven, která mi dala možnost závod uspořádat. Založili jsme kvůli tomu pod firmou i spolek Běhy pro radost, protože chceme pořádat další akce," uvedl k Silvestrovskému běhu jeho ředitel. A připomenul také, že i v rámci Eleven firmy působí dva týmy, cyklistický a běžecký.

Plány mají členové spolku velké. Ale zatím je Martin Fořt nechtěl odhalit. „Chceme hlavně pro jablonecké i liberecké sportovní prostředí připravit další závody, které by nabídly sportovní vyžití. Běžecký boom v celé republice za poslední tři čtyři roky hodně vzrostl. Běhání je nejjednodušší a lidi se hejbou. A to je dobře," zdůraznil Martin Fořt.

První„nástřel" Silvestrovského běhu, jak vysvětlil, byl bez startovného. Kdo se přihlásil a zaplatil včas dobrovolné startovné, mohl běžet. Tentokrát už tušil, že o závod zase zájem bude. Tak bylo třeba upravit i podmínky. „Poprvé se přihlásilo od listopadu do Vánoc sedm set třicet lidí. Musel jsem registraci předčasně ukončit," popsal tehdejší situaci pořadatel.

Na 2. ročník ji spustili dřív a startovné se platilo. „S pořádáním akce u přehrady jsou spojené i náklady, takže bylo třeba myslet už i na to. V druhém ročníku Silvestrovského běhu startovalo pět set třicet závodníků," informoval Fořt.

PŘEKONALI I PRAHU

Ve stejný den se v republice koná pětadvacet závodů. A ten jablonecký je největší. Ani Praha se nemůže pochlubit větším, co do počtu účastníků.

V Jablonci běželi všichni za prosluněného silvestrovského dne dvě kolečka kolem přehrady. Kategorie pořadatelé nepřipravovali. „Chceme, aby se lidé sešli, zaběhali si, popřáli, profíci vedle neprofíků, každý s chutí trať absolvovat. V Silvestrovském běhu nejde o vítěze," řekl organizátor a dodal, že v tom mrazivém počasí by ani nebylo vhodné, kdyby čekali na vyhlášení kategorií. Prvenství letos obhájil David Kučera z Liberce. „Ale vítězem byl každý, kdo běžel," zdůraznil ředitel akce Martin Fořt.