Lyžařské kolečko v areálu nad Břízkami dostane dnes nové osvětlení, a to v délce dvou a půl kilometru. A slavnostní událost se také neobejde bez závodu na nově osvětlených tratích. „Pořádáme závod pro žáky, dorostence i dospělé, který bude startovat za umělého osvětlení. První závodníci vyběhnou na trať v osmnáct hodin. A hlavní závod vypukne v devatenáct hodin," informoval o dnešní slavnostní události Jan Hásek, zástupce SKI klubu Jablonec.

Připravili memoriál

Připomenul také, že účast přislíbila i lyžařská reprezentace, ta, která zrovna nezápolí na tratích mistrovství světa. „Důležité ale je, že závod je zároveň Memoriálem Jiřího Bartoše, člověka, který kdysi před lety začal společně se Zdeňkem Cilerem tratě na kolečku budovat. Pro nejlepší z kategorie dospělých jsou připravené také finanční odměny. Významnou událost si nenechá ujít ani Česká televize, která se také slavnostního lyžařského podniku zúčastní," popsal další dění kolem rozsvícení kolečka při příležitosti rekonstrukce osvětlení lyžařských tratí Jan Hásek.

Společně s předsedou SKI klubu Jablonec Vladimírem Kopalem si oba s myšlenkou rekonstrukce osvětlení kolečka pohrávali již čtyři pět let. A měli vážný důvod.

Vykradli i střeva

V loňském roce svoji myšlenku konečně prosadili. „Když Zdeněk Ciler s Jirkou Bartošem vybudovali kolečko, docházelo postupně k tomu, že nám osvětlení nenechavci rozkradli. Vnitřní části osvětlení, střeva světel, se začaly ztrácet už asi před pěti lety. A situace vyvrcholila letos v létě, to už pak bylo osvětlení úplně nepoužitelné. Zpočátku jsme to řešili natažením drátů vrchem od lampy k lampě. Na podzim při rekonstrukci nám ale zase z dvanácti, ještě nezapojených lamp, ukradli měděné dráty. A tak už jsme to pak nechali přivařit," vylíčil trable na kolečku Jan Hásek.

Na osvětlení získal SKI klub Jablonec finance z dotací ministerstva školství. Finanční spoluúčast převzalo na sebe také město Jablonec.

Několikaletý boj o peníze byl úspěšný. Nejstarší světla, která spravovaly místní Technické služby, musely ale změnit majitele. Koupil je SKI klub a ten pak mohl usilovat o dotace. A dnes konečně nové osvětlení slavnostně pokřtí.