Již tento víkend proběhne v Třinci první velký vrchol atletické sezony, kterou je Mistrovství České republiky mužů a žen. Technickým delegátem bylo vybráno z jabloneckého oddílu TJ LIAZ pět mužů a šest žen. Je to po dlouhé době nejpočetnější výprava. Je v ní řada mladých nadějí, tři závodníci a závodnice jsou ještě dorosteneckého věku a stejný počet juniorů a juniorek.

Nadějí je Jan Lechner

V kategorii mužů je největší nadějí na umístění v první pětce trojskokan Jan Lechner, kterému ke zdolání hranice 15 metrů chybělo v minulém ligovém kole sedm centimetrů. Jeho druhou disciplínou je dálka, kde bude chtít opět překonat svůj letošní výkon 709 centimetrů. Uvidíme také, zda výškař Vojtěch Tadeáš Hacuš potvrdí svou výkonnost umístěním mezi nejlepšími osmi závodníky. Zatím letos skočil rovné dva metry.

Stejné umístění by měl vybojovat kladivář Patrik Hájek, který při posledním startu překonal o jeden centimetr šedesát metrů. Cenné zkušenosti budou sbírat Tomáš Umlauf v běhu na 400 m, kde mu k pokoření 50 sekund chybí několik setin a tyčkař Martin Mikula, který má pozici prvního náhradníka.

Přiveze Lada medaili?

V kategorii žen je největší kandidátkou na cenný kov Lada Cermanová ve vrhu koulí, která má letošní výkon 14,12 m. O finále ve skoku daleké zabojuje Barbora Hůlková, té když se podaří skok bez přešlapu, tak by měla atakovat šestimetrovou hranici. O svá finále se budou pokoušet Odvárková Lucie v běhu na 100m překážek a Nikola Sojková v běhu na 400m překážek. Stejný cíl umístění mezi nejlepšími osmi má kladivářka Eliška Sichrovská. Trať v běhu na 400m bude také výzvou pro Kateřinu Čermákovou, která svým výkonem 58,50 v minulém ligovém kole překvapila.

Fanděte u televize 

Na Mistrovství České republiky bude v devatenácti disciplínách mužů a žen bojovat přes tři sta závodníků z celé republiky. "Věříme, že se atleti LIAZU v této silné konkurenci neztratí a vybojují řadu finalových umístění, což by bylo pro každého závodníka velkým úspěchem. Pro fanoušky atletiky bude připraven stream ze sobotního závodu na facebooku Českého atletického svazu a přímý přenos České televize na ČT 2 z nedělního bloku je od 14 a 17 hodin," vzkazuje všem příznivcům královny sportu Dušan Molitoris, předseda atletického oddílu TJ LIAZ. (ms)