NA ŘADĚ JE JABLONEC

První ročník projektu na podporu zájmu dětí o běžecké lyžování, Lyžuj lesy, je už ve své polovině. V úterý 13. února se projekt koná tentokrát v Jablonci jako už třetí obratnostní závod čtyřdílného seriálu určeného pro žáky základních škol. Jablonec měl podle původních předpokladů projekt na začátku nového roku odstartovat. Díky nevlídnému počasí museli ale pořadatelé závod přeložit. Obě předešlé zastávky seriálu pro děti, na Božím Daru a ve Vimperku, přilákaly velké množství žáků základních škol a víceletých gymnázií. Zúčastnilo se jich přes tři sta chlapců a děvčat.

Michal Krčmář je stříbrný za sprint na 10 km
Olympijské stříbro míří do Vrchlabí, Krčmář kousek od vítězství

Patronem závodu v Jablonci bude mistr světa a olympijský medailista Martin Koukal. Ten bude děti podporovat přímo v lyžařském areálu v Břízkách. „Všechen sport se v současné době potýká s úbytkem dětí, což je velká škoda. Právě díky akcím jako je projekt Lyžuj lesy jim můžeme ukázat, že běžecké lyžování je krásný sport na čerstvém vzduchu a v krásném prostředí,“ řekl k lyžařskému náboru Martin Koukal.

VYZKOUŠÍ SI OBRATNOST

Závod v areálu Břízky bude, stejně jako v prvních dvou podnicích, zaměřený zejména na obratnost. „Mladí běžci na lyžích budou na trati potkávat stanoviště s různými disciplínami. Jejich úkolem bude správně a v co nejkratším čase zdolat překážky v podobě slalomu, houpačky, terénních vln či podlézání.

další zápas
Vlci mají další body, porazili Trutnov

MOHOU JET NA ZKOUŠKU

„Trať bude závodníkům k dispozici už před startem, aby si každý mohl vyzkoušet, co ho čeká. Bude přizpůsobená pro začínající a neregistrované běžkaře. Cílem projektu je atraktivní a zábavnou formou představit svět běžeckého lyžování. V dalších letech se počítá s rozšířením projektu do všech krajů,“ řekl hlavní organizátor akce v Jablonci Jan Hásek ze Ski Klubu.

Závodníky pořadatelé rozdělí do věkových kategorií podle školních ročníků a také podle toho, zda už jsou registrovaní v některém klubu nebo s běžeckým lyžováním teprve začínají. Organizátoři ze Ski klubu Jablonec jsou připravení bezplatně pomoci s odbornou přípravou lyží a také mohou zájemcům lyžařské vybavení půjčit. Projekt Lyžuj lesy se zrodil díky partnerství Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů ČR se státním podnikem Lesy ČR. „Chceme dětem zábavnou a atraktivní formou představit běžecké lyžování,“ říká ke třetí akci sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín SLČR Lukáš Sacher.

Jablonecká kickboxerka nebude chybět na zajímavé akci Iron Fighters Night, která je mezi fanoušky kick boxu velmi oblíbená. Akce se koná 22. února v jablonecké Městské sportovní hale u přehrady
Měním styly, ale jsem šnek, říká o sobě mistryně světa, kickboxerka Kerlehová

„Proto věnujeme pozornost nejen běžeckým disciplínám Svazu lyžařů ČR, ale i novému závodu pro základní školy Lyžuj lesy. Zájem tak chceme vzbudit u řady mladých nadšenců,“ říká generální ředitel státního podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

UŽ CHYSTAJÍ ODMĚNY

A nejlepší neodejdou s prázdnou. Pořadatelé mají připravené vyhlášení vítězů zvlášť pro závodníky registrované v některém lyžařském oddíle a pro neregistrované bez běžkařských zkušeností. V dalších letech se projekt rozšíří do všech krajů,“ řekl Jan Hásek.