Po sehrání posledních čtyř zápasů základního kola se bude tabulka dělit, a tak tento zápas s družstvem z čela tabulky byl důležitý, aby se Jablonečanky vyhnuly bojům o záchranu ve II. lize. Podařilo se vyhrát, ale ještě není rozhodnuto.

Bižuterie – Sokol Kladno 65:59 (15:15, 30:29, 48:45)

Jak už se stalo tradicí i nutností, posílily ženy čtyři dorostenky, tentokrát nastoupily Čmejrková, Bastlová, Klokočníková a Vacková, která nastoupila i do základní sestavy spolu s kapitánkou Jaceňkovou, Císařovou, Nedvídkovou a Rejnartovou. První koš sice vstřelily hostující hráčky, ale pak košem srovnala a přidala i trojku zkušená Rejnartová. 

Kouč David pak pod košem vyměnil dorostenku za dorostenku, Vackovou vystřídala Klokočníková, která přidala rázem 6 bodů a ustavila vedení 13:2! Bižuterie však mívá ve hře hluchá místa bez kvalitní rozehry a hlavně střelby, stačilo pár zmařených šancí a hosté vedli 15:13 a bylo štěstím, že před dvouminutovou pauzou stačili domácí vyrovnat.

Ani nástup do druhé čtvrtky se nepovedl, když se hosté ujali vedení o šest bodů 21:15. Jablonecká děvčata pak zlepšila obranu a i zásluhou trojky Čmejrkové dotáhla na 20:21. Pak se skóre drobně převracelo a Bižuterie vyhrála poločas těsně 30:29.

V průběhu třetí čtvrtiny si domácí dvakrát vytvořili náskok pěti bodů – 36:31, 43:38, ale nakonec o něj v závěru přišli - 45:45. Až v posledních vteřinách vykřesala naději trojkou Jaceňková. Od zkušenějšího týmu hostů se čekal atak na vítězství, ale ten se zpočátku nekonal. Domácí sice zahodili opět několik tutovek na zvýšení náskoku, ale ten si přeci jen vytvořili a až na nadějných 11 bodů – 59:48. Co nastalo pak, tak přineslo jen kroucení hlavy u přítomných diváků, kterých nebylo málo. Minutu a čtyřicet vteřin před koncem Kladno vyrovnalo na 59:59!

Zřejmě přišel strach z vítězství, vázla rozehrávka, nedařila se střelba, ruce se rozklepaly a žádná hráčka na sebe nechtěla vzít zodpovědnost. Tak to musela udělat jedna z nejmladších Bára Čmejrková (roč. 1997 spolu s Klokočníkovou) a poněkud krkolomně se ze strany probila k zakončení a byla úspěšná - 61:59. Měla po faulu i možnost bodu ze šestky přidat, leč to se nepovedlo. Kladenské hráčky již nic nevymyslely a naopak Jablonec ještě zvýšil na konečný rozdíl šesti bodů.

Potřetí za sebou v domácím prostředí připravila Bižuterie svým příznivcům napínavý a dramatický závěr vždy s vítězným koncem. Lze si jen přát podobný průběh, snad jen s jasnějším koncem i v posledním dvojkole, kdy domácí basketbalistky přivítají o prvním únorovém víkendu týmy Plzně a Strakonic B.

Sestava a body: Klokočníková 18, Rejnartová 14, Jaceňková 11, Čmejrková 8, Vacková 6, Bastlová 4, Charvátová a Nedvídková 2, Císařová, Hisemová, Koubová a Kalinová. (lj)